• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    RISINA
    RISINA --- ---
    TRISSIE: Nakrájet na čtvrky a zamrazit.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Nedočítám jestli to tu padlo...Pokud je bochník celý, tak klidně dát rozpéct do trouby a pak během dvou dnů spotřebovat. Nebo nakrájím krajíce do mrazáku, na kostky nechám usušit a pak do knedlíků, nádivky nebo chlebové placky jako přílohové bramboráčky. Na proužky nakrájet, nechat usušit a pak použít jako očenekované hranolky na nějaké posezení nebo grilování...
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    TRISSIE: dělám chlebovy chipsy, ala baked rolls. nakrajim na supertenko, pak na náhodný, podobně velký tvary, hodim na pečicí papír, posypu soli, pepřem, paprikou, kmínem, někdy drcenym česnekem, většinou pocakam olivacem a pecu do krupava. výhoda je, ze takhle predkrajenej chleba se da zamrazit a pak je případně miska munchies z mrazenyho na stole za chvíli.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZUZKAOU: Jak na co. Třeba do česnečky mně osobně daleko víc sednou krutonky ze Šumavy, než z bílého pečiva.

    TRISSIE:
    Případný zbytek chleba lze nakrájet, usušit, nastrouhat na chlebovou strouhanku a používat na zahušťování gulášů a spol. Pár týdnů to dobře usušené a zavřené taky vydrží
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: chleby ve vajíčku. Zamrazit. Krutonky z toho udělat jdou, ale teda žádnej zázrak, co se týče v porovnání s bílým pečivem.

    A půjdou z toho tyrolské špekové knedlíky. Jak jsou tyroláci v horách, tak jim tam taky spíš roste žito, než pšenice.

    Canederli (Tyrolean Bread Dumplings) | Memorie di Angelina
    http://memoriediangelina.com/2010/12/19/canederli/#.Wbq5-muLQTE
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: Někdy hrozně dávno jsem na doporučení dělala něco jako chlebové bramboráky. Bylo to celkem k jídlu, ale recept si nepamatuju. Google jich několik nabízí, ale doporučit si netroufám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: nejspíš jo :) http://zachranjidlo.cz/recepty/chlebove-krutony/

    chlebovou polívku bych nezkoušela, reakce lidí, co s ní kdy měli tu čest, jsou téměř bez výjimky prudce odmítavé :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    po oslavě, na niž ze zdravotních důvodů půlka lidí nedorazila a druhá se cpala řízky jen tak, mi zbyl plonkový bochník a půl Šumavy. Topinky už byly, nějaká inspirace, co s tím zbytkem? Šlo by z Šumavy třeba udělat nějaké krutonky do polévky, které by vydržely pár týdnů skladování?
    Je mi blbé chleba jen tak vyhodit, přeci jen, na chleba se těžko vydělává :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BONEMINA: Můžeš vysypat :-) Jen teda co jsem potkávala pytlíkovanou rýži, bývá děsné kvality (snad to nemusí být pravidlo).
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Lama dotaz: da se ryze z pytliku vysypat a pripravit normalne, nebo je nejak specialne upravovana pro tu pripravu v pytliku a pri bezne priprave se bude chovat nejak nestandardne? V zivote jsem to nekoupila a ryzi delam obvykle dusenou, ale ted jsem dostala kilo pytlikove.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Cuketové nudle pomocí škrabky julliene. Na omastku otestovat prolisovaný česnek, pár čerstvých bylin. Nudle v tom jen párkrát prohodit, jen aby se prohřály. Trochu solit. Příloha k něčemu nebo jen tak, pokud nevyvazuješ jídelníček.

    http://www.tescoma.cz/...hynske-naradi-a-pomucky/presto-expert/421022-skrabka-julienne-presto-expert
    FAT
    FAT --- ---
    MUTHA: Díky.
    FAT
    FAT --- ---
    MUTHA: Když nemám parní hrnec, bude stačit klasický pařák do hrnce? Ten česnek a zázvor vypadá docela dobře.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ne - hořkost sežere to opražení, ale fakt se musí míchat a neacht začít lehce zlátnout, ale nespálit.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: kdyz se jahly pripravuji takhle bez spareni, nejsou potom horke?
    FAT
    FAT --- ---
    Prosím, dostal jsem dva filety chlazeného halibuta. Potřeboval bych nějaký jednoduchý recept. Poradíte někdo?
    Díky
    E_D
    E_D --- ---
    LORAIN: delam tohle a chutna

    CUKETA NA PLECH 80 dkg cukety a 20 dkg salámu - nastrouhat nahrubo 10 dkg sýru cihly - nastrouhat najemno 1 větší cibule nakrájet 3 vrchovaté hrsti ovesných vloček (rozmixuju na hladsi strukturu) 1 dcl oleje 2 dkg hrubé mouky 5 vajec sůl, pepř, majoránka, česnek Vše promícháme, dochutíme a vlijeme na vymaštěný plech. Pečeme dozlatova.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MUTHA: no to vypada perfektně!!
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    CMLKA: zrovna taky hledám recept na cukeťák na plech
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CMLKA: Cuketový pesto. Nakrájím cukety na podélné plátky. Osolím, nechám vypotit. Osuším a ogriluju. Smíchám s česnekem, solí, olivovým olejem, pepřem, ořechy. Sýr nepřidávám.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    prosim vas, ve farmarsky bedynce me opakovane trapi cuketama, uz jsem pekla cuketovej chlebicek ala banana bread, delala curry, davala pod kure, cuketove bramboraky, ted nejnovejsi cuketova fritatta, to jako je super paleo recept, pak letni minestrone, ale mam dalsi dve a uz fakt nevim...any ideas?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Právě řeším jídlo pro malou holku co nemá jíst lepek a mlíko...Ty jáhly určitě zkusím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Moment - jáhly nechcete vařit jako rejži na risotto, protože se z toho stane ohavná kejda, nemají vhodný škrob, aby pustily ten lahodný rýžový šlem a přitom zůstaly jako zrnka.

    Jáhly chcete nasucho opražit, až začnou lehce hnědnout - tak 3 minuty, pak zalít dovjnásobkoem osoleného vývaru, případně s nějakým kořením, 10 minut nechat vařit a pak 20 minut dojít. Pak je pořádně omastit.

    tím získáte dobré, sypké jáhly které fungují jako příloha k něčemu s omáčkou, nebo základ salátu, případně jako obilninová část různých misek hojnosti. Stejně tak se do toho dá zamíchat co člověk najde doma a pak to zapéct. Případně nacpat spolu s masem či sýrem a bylinkami do paprik, cuket a jiných věcí co se plní a zapékají.

    tady je smažej jako krokety a to by taky mohlo být docela fajn https://healthyfoodiebaby.com/2013/12/31/millet-croquettes/

    pokud chcete dělat jáhový pilaf/jáhloto - tedy dusit jáhly s něčím, tak nasucho opražte jáhly. pak si na tuku připravte to s čím chcete jáhly dusit a když to bude ve fázi, že už tomu bude stačit jen 10 minut, tak přisypte opražené jáhly, přilejte vývar a 10 minut nechte vařit a pak 20 minut stát.

    Překvapivě velmi dobré jsou jáhly vařené jen v lehce osolené vodě, pak omaštěné másle a přelité trochou smetany. Je to docela fajn snídaně a to nemám kaše ráda. S ovocem, medem a ořechy jsou pak vyloženě luxusní.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NENUFER:
    MUTHA: dala som do googlu jáhloto a toto bol jediny príčetný recept čo vybehol na prvej strane. tzn. nebol to mimáč a nebola v ňom vegeta. vymeň chřest za kura a kozí syr za ricottu a máš to. fantázii sa medze nekladú.
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    MART1NKA: s malou úpravou by to šlo, mama nedáva čokoľvek kozieho - trauma z detstva
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NENUFER: Použít jáhly jako kuskus. Nevařit na kaši, ale vychytat fázi kdy jsou ještě sypké. Nebo je použít jako základ na placky. Anebo použít prostě jako přílohu, nebo třeba do polévky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam