• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Dostala jsem nějaké houby (ryzce a podhříbky). Myslela jsem si, že na nich podusím nějaké maso. Ale děti to stejně jíst nebudou, muž bude brblat, tak mě napadlo, že bych si mohla udělat nějakou baštu jen pro sebe, třeba na způsob salátu, pomazánky... Na smaženici si nepotrpím, ale jednou mě kámoš dostal do kolen žampiony na červeném víně. Napadá vás nějaká houbová dobrota?
    Na oplátku sdílím recept na salát, na kterém jsem se toto léto stala závislá. Dýni a řepu peču v troubě... http://www.apetitonline.cz/recepty/8242-salat-z-dyne-a-cervene-repy.html
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    To ještě vychytáš;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AIJA: zasílám tisíceré díky a oslavné dopisy za radu na smažení řízků v troubě! Vyzkoušeno o víkendu, funguje skvěle (jen na "běžně velké řízky" a naši troubu na 200C příště nechám 8 a 8 minut, byly udělané, ale snesly by víc křupavosti). A teda spotřebuje to poněkud víc oleje než normální smažení na pánvi (což tedy je logické, když se dělá tolik porcí najednou, ale nedošlo mi to), takže už bude potřeba řešit ekologickou likvidaci.
    RISINA
    RISINA --- ---
    DIVER: Tchýně z nich dělá chutney/čatní:-).
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAKOTAK: jednoduchy a výborný, byl to super brunch
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ANNNA: a přidat k nim jablko. Což mi připomíná, že bych měl také ta zbylá otrhat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: salsu a nechat prokvasit.

    Green Un-Ripe) Tomato Salsa For Canning Recipe - Genius Kitchen
    http://www.geniuskitchen.com/recipe/green-un-ripe-tomato-salsa-for-canning-393491

    Nedávej tam ocet, dej do do větší sklenice a prostě to nech tak týden stát v teple. Postupně ochutnávej až to bude dle tebe tak akorát kyselé, tak to přendej do vyvařených menších sklenic a buď zasteriluj a nebo zalij olivovým olejem a uchovávej v chladu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ANNNA: to je jasný, ale tyhle fakt nedojdou. už to mám i vyzkoušený. prostě zelený rajčata, který rusové cpou do sklenic s nálevem.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DIVER: Když je dáš za okno z druhé strany, nebo v jedné vrstvě do bedýnky, ještě mají slušnou šanci pěkně dojít...
    DIVER
    DIVER --- ---
    koukám z okna a je tam jeste spousta zelených rajčat a asi už nedozrajou. co s nima nejlíp? loni je máti naložila do láku. úplně stejnýho jako na okurky. jíst se to dalo, ale žádná hitparáda.

    nějakej tip na vhodný zpracování? mám to zkusit naložit znovu a jinak nebo ty rajčata zpracovat úplně jinak? :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: ha, dik za tu kyselicu, na to mam presne ted chut a hub vsude mraky
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: děkuju :-) něco si z toho vezmu, treba ty zapeceny těstoviny asi uděláme někdy, ale nechci dělat veganskou a masovou verzi téhož jídla, nemám na to hrnce dost velký, navíc by se nám to omrzelo, ty 4 jídla jsou od patku do neděle....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: nyxovská odpověď

    prudilo by mě vařit dvě různá jídla zaráz, takže bych dělala něco, co je v základě rostilnné a živočišné složky se k tomu snadno dodají.

    Tedy - zelňačku obyčejnou a k tomu by si člověk mohl do toho samostatně přidat zakysanou smetanu a opečenou klobáu. Tedy - opeču cibulku, zapráším moukou, přdám papriku, nové koření, pepř a bobkový list. Zaleju vodou, dám tam vařit brambory, když jou brambory měkké, přidám pokárjené zelí a lák, dovařím a dosolím. Případně tedy do toho hodím na začáku houby, chci-li z toho valaškou kyselicu.

    A fazole s lilkem a rajčaty zní tak dobře, že bych rozhodně pohrdla buřty na pivě. To jsou tam takoví hysteričtí jedlíci, že si nedaj fazole a vyžadují uzeninu?

    V létě jsme pro třicet lidí vařili totok a jen se po tom zaprášilo http://www.seriouseats.com/recipes/2014/06/greek-butter-bean-salad-tomatoes-dill-recipe.html Ale teda bylo to studené.

    Ale klasické gigantes plaki masožrouty určitě neurazí

    Gigantes Plaki / Baked Giant Beans | The Greek Vegan
    http://thegreekvegan.com/gigantes-plaki/

    Případně tedy do remosky bych udělala houbové šunkofleky a kus teda udělala bez vajec. Recept je jednoduchý. Uvaříš těstoviny v osolené vodě se spoustou bobkového listu, kmínu, pepře a nového koření. slité je proleješ olejem. Do neveganské verze je dobé místo oleje nalít smetanu.

    Osmažíš hodně cibulky do zlata a spoustu česneku. Podusíš houby. Smícháš to všechno s těstovinami, neveganskou část promícháš s vejci rozšlehanými se smetanou. Dáš do vymazané remosky a zapečeš.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GUDRUN: nevím jaký máš možnosti, ale na tohle je ideální nějaká indie - všechno jeden hrnec / remoska. Třeba tohle mám rád a ty fazole tam využiješ
    How to make Rajma With Coconut Milk, recipe by MasterChef Sanjeev Kapoor
    http://www.sanjeevkapoor.com/Recipe/Rajma-With-Coconut-Milk-Turban-Tadka-FoodFood.html
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    GUDRUN: Nedávno jsem dělal bílé fazole na krétský způsob a stolovníci se po nich mohli utlouct, důležité bylo jen uvařit je tak, aby už nebyly ani moc tvrdé, ani moc měkké, při pečení pak krásně dojdou a mají výbornou máslovou chuť. Jeden z mnoha receptů (tenhle je i s koprem, který tomu dodal novou dimenzi):

    homespuncapers.com/2015/11/05/gigantes-baked-lima-beans-with-dill/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    varim pro partu na chate, masovou a veganskou verzi jídel. Polívky budou zelnacka s klobasou a čočková veganska. Jídlo s chlebem budou v remosce burty na pive, no a tapu s veganskym jídlem k chlebu z remosky. mám uvareny bílý velký fazole, tak jsem si říkala upict s rajcaty a lilkem, ale radši bych recept, než experiment, když to je pro lidi, pokud byste někdo měli konkrétní tip
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MUTHA: jasne, ale parou volne se odparujici pri teplotach pod bodem varu jen tezko preneses nejaky teplo. Me dejepis sel, ale stejne jsem radsi vystudoval vscht...
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MUTHA: para pri 65°C , to mi nejak nejde do hlavy, voda kterou znam ja se zacina varit az pri 100°C :)
    Nejede to pri takovyhle teplote spis v rezimu "horkovzduch s zvlhcovacem"?
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: diky!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: to nevím přesně - vařil mi to kdysi jeden japonec. Ale v dejvicích je japonská speciálka, sehnal tam před asi dvěma lety i nějakou speciální podivnou pánev/lopatku, možná tam budou mít i tohle. Já to pak párkrát dělal v nějaký obměně bez niboshi. Tak zkus v těch dejvicích nebo pogooglit alternativu niboshi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam