• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    AIJA: Protože, abych tam měla hodně pektinu, tak jsem tam jabka nakrájela i s jádřincema a šlupkama. Navíc jsem chtěla docílit konzistence pyré. Přišlo mi, že práce s tím bylo stejně, jako kdybych jablka loupala (měla tlusté šlupky, které by v marmeládě asi nebyly nic moc), nebo je krájela na menší kousky, a ještě vyndavala jádřince.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Pektin zahušťuje, takže proto je marmeláda z jablek hustší. A proč jsi to pasírovala? Mě to nikdy nenapadlo, má se to?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA DEVIL: Díky vám, vzhledem k tomu, že se to do roka sní, tak se na další převaření vykašlu. Jojo, je to sterilace, ale sterilizace taky není špatná. Kdo by chtěl, aby se mu marmelády ve spíži nekontrolovaně množily :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ADELHAIDA: jinak je to imho sterilace nikoliv sterilizace fyi
    ja teda nesteriluju nic krom okurek. horky kompoty/marmelady/chutney naleju horky do sklenic, zavru a prevratim. po schladnuti akorat kontroluju, jestli je vicko prohnuty dovnitr. jednou se mi stalo ze mi zkvasila sklenice vokurek a nedavno jedna sklenicka jahodovyho zahouru (v obou pripadech prorezly vicka)

    mela bys ty sklenice a vicka vyvarit nad parou nebo ve vode. pokud si tak ucinila a produkt si do nich lila po jeho prevareni, nesteriloval bych. za tyden se jdi podivat, zda sou vicka prohnuty dovnitr. pokud ano, vse je ok
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADELHAIDA: jedinou tuhle ještě steriluji, pro jistotu
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Prosím o radu - dělala jsem poprvé jablečnou marmeládu. Nejdřív jsem nakrájená jablka rozvařila (cca 15 minut varu), pak přepasírovala, a dala znova vařit. Přidala jsem cukr, skořici, kyselinu citronovou a panáka rumu. Výslednej produkt byl o dost hustší, než normální marmeláda a při varu dělal takový to "ble ble puc", kdy při "puc" to prskne a opaří lidi v okolí. Přesto mi, když jsem plnila sklenice, přišlo, že nejsou tak horký, jak by měly být - normálně na nich neudržím ruku a tady to vcelku šlo. Převrátila jsem to na víčka a čekám 15 minut.

    Myslíte, že sterilizace je dostatečná, nebo to mám ještě nějak řešit? A jak? Sklenice nejsou klasický zavařovačky, ale sbírka jogurtovek a pod., hrnec na zavařování nemám.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TERA79:
    Moje máti mívala v míse s víkem sádlo několik měsíců a nic se s ním nestalo. V komoře měla chladno, ale v lednici se tomu vyhýbat nechci, tak do sklenic přendám studené. Nechce se mi to pak zase chladit. V těchto vedrech by mohlo žluknout...
    TERA79
    TERA79 --- ---
    KOCHANSKA_CH:
    ZUZKAOU: Díky, ženy! Jednou bylo chlupaté, ale to si myslím, nebylo sádlem, ale špatně umytým a usušeným víkem. Škvařilo se na zabijačce za polních podmínek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TERA79: nebude, ono se čisté sádlo kazí vcelku neochotně, ale když ho zahřeješ a přeliješ, tak s tím tak jako tak budeš mít méně crcání, než přendavat to za studena.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TERA79: Znovu zahřej a rozděl do sklenic.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Mám tukanský dotaz. Včera jsem škvařila sádlo a neměla sklenice, tak je ve skleněné míse s víkem (simax sklo). A teď už jsem sklenice přivezla. Když to přendám za pomoci stěrky do sklenic, bude se to kazit? Důvod je snažší skladovatelnost. Nebo radši nechat tak jak je?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TOOMIX: bazalkova sul. Mam bazalkovou, koprovou a petrzelovou a je to rychly zpusob jak uchovat spoustu zeleneho na dlouho.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOOMIX: Ja kdyz nestihnu zpracovat, tak davam do ledovych tvoritek a zaleju kvalitnim olivovym olejem a necham zmrznout (ano, vim, ze pises krome mrazeni, ale nevim, jak konkretne mrazis)
    Vyborny na zimu .. a velmi to ocenuju pri sous vide:)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Mám větší množství čerstvé bazalky (2 truhlíky). Jak byste ji doporučili zpracovat, kromě pesta, zmrazení nebo naložení do oleje? Díky
    EDERA
    EDERA --- ---
    BONEMINA: Koprem bude okořeněný ten losos, takže ne.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    EDERA: co koprova polevka? Akorat obcas se nad ni nekdo ofrnuje, ze je to jak nepovedena ridka koprovka.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    EDERA: Jaká je indická varianta květákové? Sama květákovou miluju, ale umím jen tu klasickou verzi - uvařit květák, část rozmixovat, část nechat v celku, dochutit mušátovým oříškem.
    Podnikla jsem několik pokusů o změnu - s vajíčkem, s paprikou, s kokosovým mlékem a nic mě nijak neuchvátilo.
    EDERA
    EDERA --- ---
    QUANTI: Hráškový krém byl posledně, když jsme se sešli ve stejné sestavě, co dorazí zítra. To by vypadalo, že jinou polívku ani neumím.:-D Na květákovou mám chuť taky (na takovou indickou variantu), ale už asi týden jsem nikde nepotkala žádný pěkný květák (ačkoliv kousek od mé z práce mají Vietnamci obchod s fakt širokou nabídkou ovoce a zeleniny).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    EDERA: mně by sedla ta hrášková, případně pórková nebo květáková, ale jestli máš chuť na rajskou (já ji nemusím), směle do ní ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam