• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DEVIL: Blby je, ze tim do gulase dostanes soju, coz muze byt pro nekoho alergen, ktery tam neceka :(
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    kdyz mi dojde bujonu tak sidim a rozmicham 3 lzice shiro miso, lzicku vegemite, 2 lzice cervenyho vina a trochu vody. to smicham a naleju to do gulase. 90% lidi to moc chutna a hovno pozna jakej tam byl zaklad a zbylejch 10% rika ze to ma takovou bohatou chut, tak rikam, ze to je moc dobrym masem ;)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GEISHA: ja spis pouzivam tekutej hovezi bujon. ty sypky sou jeste 'bohatsi' o ruzny anti penici agenty a hodne pribarvovany. tenhle je hodne dobrej. par kapek a 'mastnota' je pryc.. https://www.amazon.ca/...p_7351853011_1_11?s=grocery&ie=UTF8&qid=1542101337&sr=1-11#legal-disclaimer
    je ale docela drahej :/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: nyxovská odpověď - ty vaničky od Knorru, kde je základem vývar.

    Složení
    Koncentrovaný hovězí bujón (voda, hovězí extrakt 1,7%), Jedlá sůl, Hovězí tuk 5,4%, Kvasničný extrakt, Zelenina (mrkev 1,8%, pórek), Cukr, Aromata (obsahují mléko), Palmový tuk, Zahušťovadla (xanthan, karubin), Karamelový sirup, Petrželová nať 0,4%, Maltodextrin

    natur vitana

    složení
    palmový tuk, mořská sůl 26,3 %, škrob, kvasnicový výtažek, maltodextrin, aroma, výtažek hovězího masa 2,5 %, cukr, sušená zelenina 3 % (mrkev, cibule), sušené telecí maso 2 %, rostlinná vláknina, saturejka zahradní mletá, pepř černý mletý

    Jinak tu mám pytel korejského mušlového bujonu v prášku (sůl, glutamát a výtažky) a ten používám třeba když chci přidat něco do vody na těstoviny, protože ten bujon od knoruu je na to přeci jen drahá sranda.

    Ale ta alnatura nevypadá zle

    Složení: mořská sůl, kukuřičný škrob *, kuřecí prášek * 9% kuřecí tuk * 8,4% třtinový cukr *, palmový olej, extrakt z kvasnic *, cibule *, karamel cukr *, celer *, drůbeží bujón *, koriandr semeno *, kurkuma *, petržel *, česnek *, rozmarýn *, drůbeží tuk * * z ekologického zemědělství.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MIFKAL: My jsme ted tajin delali primo s marokancem :D. Ingredience: brambory, mrkev, cibule, kure, sul pepr, rimskej kmin, trocha sladky papriky. Mrkev nejdriv opect na cibuli, na to naskladat kure, na to brambory na platky a nechat tajinovat, dvakrat podlejt behem procesu.
    AIJA
    AIJA --- ---
    GEISHA:
    Vitana se teď zlepšila a mají celkem dobrý Natur Vitana bujon.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Hledám dobrý recept na marockou tagine (kuřecí nebo hovězí). Ideálně aby tam ovoce nebyla nejvýraznější chuťová složka a aby v tom nebyla dýně. Tipy moc ocením!
    Zatím nejlepší, co mi našlo náhodné googlení, abych se taky podělila, je tohle, ale úplně hodně spokojená s tím nejsem (mj. je v tom ta dýně, kterou prostě nemusím): https://www.olivemagazine.com/recipes/meat-and-poultry/chicken-and-date-tagine/
    MIST
    MIST --- ---
    LORAIN: bramborovou kasi ze sladkych brambor muzes udelat, da se vylepsit jeste pridanim cesneku a rozmarynu nebo zazvoru.
    TESAY
    TESAY --- ---
    LORAIN: a co šoulet (kroupy, hrách, cibule, zázvor, husí sádlo, sůl a pepř).
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    VSICHNIMAME: Se zelím problém asi nemám, sice jsem ho mockrát doma nevařila, ale mám ho moc ráda. Vadí mi hlavně ty knedlíky.
    Co se dýně týká, jednou jsem měla ve jako přílohu Štýrsku dušenou dýni s jablky a dýňovými semínky a bylo to geniální. Recept nemám, ale bylo tam prý trochu kari koření a snad sójovka.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    87HIGHFLYER: jako jo, ale pak mi to zeli vychazi jako prirozene vhodnejsi volba.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VSICHNIMAME: na druhou stranu se dá to pyré říznout - dokyselit, dopálit, "doumamit" atd:)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LORAIN: nevyhoda dynoveho pyre je, ze je spise mdle, chybi tomu takovy ten riz, co ma zeli. Tak zrovna s tim bych byla opatrna. Ty lokse misto knedliku jsou fajn napad.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Taky mám kachní a husí stehna na konfitování. Jaké k tomu děláte přílohy?
    Moje matka trvá na bramborových i houskových knedlích a na na červeném i bílém zelí. A já bych raději něco míň tradičního, dýňové pyré nebo tak.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    pokud by nekoho zajimal recept, tak mi to nebudete verit.
    ptam se reznika jakej je recept. a von prej ze mi to nemuze rict, protoze to je jeho tajemstvi a dedictvi atp. ukazoval mi takovou 50let starou zazloutlou knizku s receptama na vsechny mozny uzeniny od nakyho slovaka a ze tam to je prej..
    tak ja hledam tu knizku, ruzny odoborny publikace o uzeni, prohlizim archivy, koukam do kucharky od dobromily, pak prohlizim marii b. svobodovou, vsechny mozny slovensky recepty... uz sem uplne nastvanej po pul roce. tak jen tak zaguglim klobasy a dorazim na tuhle vcelku pofiderni stranku http://klobasky.cz/category/recepty-na-klobasy o klobasach. a tam dole na je recept na cabajky!!!!
    no a tl dr...to je ten recept, co si reznik skudlil a nechtel se podelit ze rodinny dedictvi. udelal sem teda klobasy podle toho a dal mu ochutnat a prej odkud sem mu ukrad recept. tak sem mu ukazal ten navod a bylo..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a taky cabajsky klobasy. tam to je teda hodne pomalej a 'laskyplnej' proces, nez je finanlni vysledek konecne v tasce!
    nalozeni masa trva 7 dni, pak 2 dny suseni pred uzenim, 4 dni uzeni, 3 tydny zrani v chladnu a pak jiz konzumace. maso cista vaha 18 kg.....po vysuseni cista vaha 11.5kg, naklady:
    koreni $10
    18kg maso (10 kg shoulder, 8kg belly) $140
    streva $13
    elektrika $10
    piliny na uzeni $3
    --------
    pozitek konzumace....k nezaplaceni. (normalne je prodavam takhle vysuseny za $30/kg)

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem se venoval oblibenym tematum podzimu! jitrnicim, jelitum, tlacence!



    DEVIL
    DEVIL --- ---
    pokud mas tolik cervenomasejch ptaku, tak urcite musis aspon z jednoho udelat konfit. upec jich par a sbirej tuk a pak posledni rozeber, kozy a nohy naloz do soli pepre bylin pres noc a druhej den konfituj. to je druhej ultimativni postup po pekingsky kachne.
    no a husu, ach tu ja mam este radsi nez kachny. kdyz sezenu tak tu posolim a zkminuju a necham pres noc lezet v lednici. pak oplachnu, vysusim a pecu pomalu pres noc na nizko a ke konci vorostuju do temne hneda.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    BRUKEV: skoro vůbec a měla jsem v plánu to prostě nasolit, nakmínovat a dát péct klidně přes noc nejdřív pomalu, pak trochu víc a nakonec na nejvíc.
    Ale klidně bych se nechala osvítit nějakým super postupem :)

    U kachny rozhodně zkusím solný nálev a blanšírování - u husy ale nevím, jestli není lepší jiný postup a třeba sbírání tuku a propichování kůže apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam