• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    87HIGHFLYER: jako jo, ale pak mi to zeli vychazi jako prirozene vhodnejsi volba.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VSICHNIMAME: na druhou stranu se dá to pyré říznout - dokyselit, dopálit, "doumamit" atd:)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LORAIN: nevyhoda dynoveho pyre je, ze je spise mdle, chybi tomu takovy ten riz, co ma zeli. Tak zrovna s tim bych byla opatrna. Ty lokse misto knedliku jsou fajn napad.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Taky mám kachní a husí stehna na konfitování. Jaké k tomu děláte přílohy?
    Moje matka trvá na bramborových i houskových knedlích a na na červeném i bílém zelí. A já bych raději něco míň tradičního, dýňové pyré nebo tak.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    pokud by nekoho zajimal recept, tak mi to nebudete verit.
    ptam se reznika jakej je recept. a von prej ze mi to nemuze rict, protoze to je jeho tajemstvi a dedictvi atp. ukazoval mi takovou 50let starou zazloutlou knizku s receptama na vsechny mozny uzeniny od nakyho slovaka a ze tam to je prej..
    tak ja hledam tu knizku, ruzny odoborny publikace o uzeni, prohlizim archivy, koukam do kucharky od dobromily, pak prohlizim marii b. svobodovou, vsechny mozny slovensky recepty... uz sem uplne nastvanej po pul roce. tak jen tak zaguglim klobasy a dorazim na tuhle vcelku pofiderni stranku http://klobasky.cz/category/recepty-na-klobasy o klobasach. a tam dole na je recept na cabajky!!!!
    no a tl dr...to je ten recept, co si reznik skudlil a nechtel se podelit ze rodinny dedictvi. udelal sem teda klobasy podle toho a dal mu ochutnat a prej odkud sem mu ukrad recept. tak sem mu ukazal ten navod a bylo..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a taky cabajsky klobasy. tam to je teda hodne pomalej a 'laskyplnej' proces, nez je finanlni vysledek konecne v tasce!
    nalozeni masa trva 7 dni, pak 2 dny suseni pred uzenim, 4 dni uzeni, 3 tydny zrani v chladnu a pak jiz konzumace. maso cista vaha 18 kg.....po vysuseni cista vaha 11.5kg, naklady:
    koreni $10
    18kg maso (10 kg shoulder, 8kg belly) $140
    streva $13
    elektrika $10
    piliny na uzeni $3
    --------
    pozitek konzumace....k nezaplaceni. (normalne je prodavam takhle vysuseny za $30/kg)

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem se venoval oblibenym tematum podzimu! jitrnicim, jelitum, tlacence!



    DEVIL
    DEVIL --- ---
    pokud mas tolik cervenomasejch ptaku, tak urcite musis aspon z jednoho udelat konfit. upec jich par a sbirej tuk a pak posledni rozeber, kozy a nohy naloz do soli pepre bylin pres noc a druhej den konfituj. to je druhej ultimativni postup po pekingsky kachne.
    no a husu, ach tu ja mam este radsi nez kachny. kdyz sezenu tak tu posolim a zkminuju a necham pres noc lezet v lednici. pak oplachnu, vysusim a pecu pomalu pres noc na nizko a ke konci vorostuju do temne hneda.
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    BRUKEV: skoro vůbec a měla jsem v plánu to prostě nasolit, nakmínovat a dát péct klidně přes noc nejdřív pomalu, pak trochu víc a nakonec na nejvíc.
    Ale klidně bych se nechala osvítit nějakým super postupem :)

    U kachny rozhodně zkusím solný nálev a blanšírování - u husy ale nevím, jestli není lepší jiný postup a třeba sbírání tuku a propichování kůže apod.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BARBORKA: jak často děláte kachnu/husu?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BARBORKA: na kmíně. Hodně kmínu
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    přistály mi doma 3 kachny a 1 husa na neděli
    Nějaké ultimátní recepty?

    Přemýšlím, že možná kachny takhle CHORCHEOS:
    Jednu na asijský způsob

    A husu?

    díky za tipy
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    DEVIL: Díky moc, zkusíme to :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Jj pujde to. Ale ty houby uz budou prosakly tim starym lakem. Az udelas novej lak tak to sul osmozou natahne, ale bude to trvat. Takze pak pockat s konzumaci aspon tejden trebA. Rozhodne lak poradne prevarit a houby znova vysterilovat. Coz se imho projevi na texture (aka rozsrackovanosti) hub.
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    Zkusím to i tady :-)
    Před cca měsícem jsme poprvé zavařili několik skleniček hub. Jednu jsme teď otevřeli a zjistili, že by houby snesly víc octa i soli a klidně i koření.
    Otázka - je možné obsah vylít a dokořenit a následně opětovně zavařit?
    Předem díky!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Diky lidi, to s tim stredem zkusim, to je bozi!
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    ADELHAIDA: Dala bych medvedi cesnek, suseny. Ten ty problemy nezpusobuje.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Jj ten stred vyndas a pak nemas problemy se zlucnikem a nepotis cesnek porama..
    Treba
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    (kdo nezna opici experiment, tak treba tady https://jakubkouril.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=421636)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DEVIL: jo tak proto ja mam nauceny ten stred vyndavat :D
    byla jsem jak ta opicka s bananem, co nevi, proc na ten strom s bananem nema lezt, ale neleze tam :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam