• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    K tématu rýžovaru asi tohle, moje babička dostala někdy v roce 1938 jako svatební dar pračku. Její prateta se na ni zhnuseně podívala a prohlásila "valcha pere nejlíp".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak s rýží je základní vtip s tím, že některé jemnější druhy jako je basmati či jasmínovka prostě potřebují kratší dobu a méně vody.

    A dají se rozvařit i v tom rýžovaru, pokud tam člověk naleje hodně vody. Kdyby to nešlo, tak je půlka asie v háji a museli by si vařit congee v hrnci.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    QUANTI: ja oboje dostala (ani jedno bych si nekoupila :-D a parní hrnec používám moc, jak na zmiňovanou ryzi, ta z neho je super, tak hodně jime lusteniny nebo kroupy, které tam jsou opravdu hned. A pak klasika když se spěchá a je potřeba uvarit maso :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: no já právě periodicky zvažuju jak pekárnu, tak pomalej hrnec... kdyby to šlo dohromady, hm... ale je fakt, že na pekárně jsem nejvíc používala to, že se to tam večer nasypalo a nemuselo se o to dál starat :/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DIVER: no a presne na takyto recepti ti ja kaslem. tiez zvladam ryzu v pohode bez ryzovaru, ale stoji ma to o dost viac energie, tak preco si to neulahcit :) ak ma na to niekto miesto v kuchyni...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Nekomu to muze fakt pomoct:-) Ja mam treba panev na palacinky, nic jinyho nez placky se na ni delat neda. A moje babicka udela perfektni palacinku na zelezny panvi votacejic ji jidelnim nozem:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak skvělej chleba peče remoska.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUANTI: no jako ne moc zázračně- dopadne podobně jako z pekárny a těsto musíš udělat vedle, ale jako jo - jako to umí vysokou teplotu (nad 180°C), tak ti to to těsto upeče.
    DIVER
    DIVER --- ---
    87HIGHFLYER: taky mi přijde rýžovar zbytečnej. chápu, že pro někoho je to řešení, ale uvařit rýži je naprosto triviální.

    (pra)babičky recept: rýže/voda: 1:1,5. osolit, vařit asi 6,5 minuty mírným plamenem pod pokličkou. zabalit do utěrky a nechat 15 minut odstát (ideálně v peřinách). ověřený, bez připalování, zbytečný vody navíc, bez suchý, tvrdý nebo rozměklý rejže.

    a rizoto (risotto) je zas úplně jiná rejže a liga. tam je to samozřejmě jinak. mám kamarády s rejžovarem, dokonce ho používají, ale přijde mi to jako blbost.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: mooooment moment moment. Existujou multifunkční hrnce, co i pečou chleba?!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: já právě nechci ryzovar vůbec, přišlo mi to jako pro moje potřeby úplná zbytečnost. Což se mi potvrdilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: konkrétní podrobnosti neznám a současné znojemské okurky určitě nejsou předkvašené, ale kvašené okurky nejsou úplně trvanlivá věc. Takže pokud je chceš jíst i na jaře a ideálně aby byly i trošku křupavé, tak naložit to do octa zastaví další fermentaci. Asi. Mrknu se po tom, zní to zajímavě.

    87HIGHFLYER: neber rýžovar, ber chytrý hrnec s nastavitelnou teplotou - od jogurtu po pečení chleba, přes pomalé vaření. Chytrý hrnce jsou fakt dobrej nápad.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    87HIGHFLYER: Je to skvela vec pro lidi se spatnou ryzovou karmou, jako jsem ja. Nejen, ze neumim uvarit ryzi sypkou ani tu v pytliku, ale dokonce nesmi nikdo ani varit ryzi v moji pritomnosti, protoze se mu nepovede :D.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    87HIGHFLYER: Ak máš vychytanú chuť v normálnom hrnci, tak nie. Je to viac foolproof :).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MART1NKA: ok, takže jde o ten automatickej proces, nikoliv o chuť, chápu:)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: vařím v něm nejen rýži, ale i bulgur a quinou, je to bez práce :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    87HIGHFLYER: Je to mnohokrát pohodlnejšie, ako variť ryžu v hrnci. Pri dodržaní dávok sa ti to nikdy nespáli, nemusíš to vôbec hlídat a ryža je vždy akurát mäkká nerozvarená. Samé sa to vypne, keď je to hotové. Pre roztržitých ľudí je to super. Mne to skracuje nutnosť pobytu v kuchyni pri varení, kde mám vychytaných niekoľko one-pot jedál a cca 20 min pred koncom zapnem ryžovar a dorobí sa to naraz. Popritom si v inej miestnosti robím svoje. Kto má rád ryžu, určite to potrebuje. :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    K čemu je dobrej rýžovar v domácích podmínkách? Chutná z toho ta rejře jinak? Nebo proč se to používá?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GUDRUN: na pravy vareni ve woku potrebujes fakt mocnej horak, nebo indukcni prohluben ve sporaku, aby to za neco stalo. neco takovyho https://www.youtube.com/watch?v=4Efo7DMP7iI nebo tu indukci https://www.youtube.com/watch?v=mRdbMzF7aTY
    na normalnim plamenu z varice je wok takova vratka a nesikovna panev, ktera se nedokonale zhavi.
    namisto woku doporucim poradnej 'cast iron' hrnec. ten dat na plamen a poradne rozehrat bez oleje. to je imho levnejsi a efektivnejsi metoda simulace woku bez potrebneho plamene..
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: tak rozhodne neber ten za cca 500 kc z Tescomy
    po cca 5 pouzitich se zacal loupat.. reklamovali jsme ho trikrat, pokazde vymena za novy a za mesic znovu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam