• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: klidně s ní pracuj jako s hokaido, jen to bude o fous světlejší.


    Ale jestli něco přímo na máslovou, tak stejky.

    Squash Steaks with Brown Butter-Sage Sauce Recipe | Bon Appetit
    https://www.bonappetit.com/recipe/butternut-squash-steaks-with-brown-butter-sage-sauce
    Butternut Squash Steaks | Vegetarian Recipes | Tesco Real Food
    https://realfood.tesco.com/recipes/butternut-squash-steaks-with-houmous-and-jewelled-couscous.html
    | Food & Wine
    https://www.foodandwine.com/recipes/butternut-squash-steaks-au-poivre

    Rozřízni po rovnoběžce dýni tam, kde se začíná vydouvat spodek. Ten prozatím odlož a zpracuj jinak. Vršek oloupej a po poledníkách nakrájej na 3-4 silnější plátky. Posol a popeři. Pokud máš čas, tak udělej nějakou sladko-slano-pálivou marinádu v oleji nalož to přes noc.

    Na olivovém oleji a nebo přepuštěném másle, nebo jiném tuku, co ti chutná opeč osušené steaky z obou stran tak po 10 minutách - z prudka, aby vznikaly hnědé karamelizované plošky. Opečené steaky vraž do teplé troub.

    V receptech jsou nějaké varinaty s čím to podávat - chce to nějakou omáčku a přílohu - klidně tatarku a hranolky :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    máte nějaký prima recept na máslovou dýní? pokud by byl do jednoho hrnce nebo do remosky, tím lépe. znám jen Hokkaido, tuhle jsem koupila poprve
    DIVER
    DIVER --- ---
    FITH: "jemné slzy" - to je poetický! neznal jsem, díky :)
    FITH
    FITH --- ---
    PAKOBYLKA: Tato je sice bezmasa,ale u nas muzi oblibena.
    Syreckova pomazanka:
    Baleni syrecu (kolecka bez diry,myslim,ze to je 100 g)
    pul lzicky papriky
    pul lzicky kmin
    cca pul kapie
    1 mala cibulka
    1 pomazankove maslo bez prichuti nebo 1 lucina (100 g)+pul kelimku kysane smetany

    Syrecky nastrouhat na jemnych slzach,kapii a cibulku nakrajet na drobne kosticky, pridat zbyvajici ingredience,zamichat a je hotovo.

    Jeste delam pomazanku z uzene makrely, makrelu vykostim, pridam celou zakysanou smetanu,pepr a cibulku najemno,vydlickou rozhnahnam,zamicham a je hotovo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ještě s křížkem po funuse k tématu rýžovarů:

    Skvěle se v něm rýže nejen vaří, ale i ohřívá. Nemáme mikrovlnku, a v naprosté většině případů mi vůbec nechybí. Až na ohřívání rýže.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PAKOBYLKA: nasekej kimči na jemno, smíchej s čerstvou jarní cibulkou, tvarohem a majolkou.

    Jestli je máš hodně ráda, tak jim udělej domácí paštiku.
    Domácí paštika z drůbežích jater - Maso a přílohy
    https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/domaci-pastika-z-drubezich-jater/

    případně udělej škvarkovou.
    Jak na nejlepší škvarkovou pomazánku? Zkuste recept šéfkuchaře | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...kvarkovou-pomazanku-zkuste-recept-sefkuchare.A180123_132839_dobra-chut_ape
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    sim, nemáte někdo tip na nějaké zajímavé pomazánky? Slíbila jsem chlapům v práci, že na vánoční posezení nějaké udělám, ale nechci takové ty tradiční- vajíčková, česneková, tuňáková... to všichni mají furt.
    Chtěla bych něco ne úplně tradičního, ne moc vegetariánského (to by chlapci asi neocenili), ale zároveň jednoduchého
    JELLY
    JELLY --- ---
    DIVER: hahahahaha trivialni.)) no tak to jo, ja v zivote neuvarila dobrou sypkou krasnou rejzi, jako mi ji naservirujou v restauraci..a to si nemyslim, ze jsem v kuchyni lama..moje mama byla exkluzivni kucharka a rejzi taky vzdycky spalila, myslim, ze se to dedi.)) a ze neni rejze jako rejze..takze ja si preju k vanocum rejzovar.)
    TESSS
    TESSS --- ---
    SWIST: jestli máš na trase dejvickou, tak ebedue na evropský. Je ale z pytle. Ale jak píše zuzana uzaviratelna nádoba je nejlepsi reseni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HELLENKA: přivezou ti je z košíku/rohlíku - to jsou ty co mají hygienickou kontrolu. Jinak kam na osmičce, netuším, ale mívají je viethajci na Korunní - ale teda, vůbec netuším, jestli je neměli z té nelegální klíčkárny, co před pár dny našli a zavřely.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    kde prosim sezenu cerstve klíčky, krome Holesovicke trznice ? ...idealne v oblasti centrum - Karlin - Liben - Vysocany...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: hele nevím, já je kupuju tak nějak náhodně, ale pokud by někdo měl doporučení, tak sem s ním.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Jasmínovou rýži "se slonem" kupuju delší dobu. Ráda bych vyměnila za nějakou podobnou. Která je ještě dobrá?
    SWIST
    SWIST --- ---
    GUDRUN: To ne no, asi si počkám až tam bude nějaká pěkná brigádnice.. :D
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SWIST: kdyby tam neprodával osobně ten pěknej pan majitel, tak bych to možná taky přešla :-) ale to tě asi nemotivuje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: dík za tip, fakt mají pěkné ceny a sortiment.
    SWIST
    SWIST --- ---
    GUDRUN: Dobré vědět, že mají rozumné ceny - otevření jsem zaregistroval, ale po tom co jsem viděl ceny u jiných podobných obchodů tak se o to moc nezajímal. :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SWIST: pokud bys ty pytle měl, prodají ti libovolne množství v nove otevřeném obchodě nebaleno.eu v Jaromirove za překvapivě neprestrelene ceny (porovnávala jsem jen pár položek)
    SWIST
    SWIST --- ---
    ZUZKAOU: Malešice mám právě 10 min od práce, takže to je v pohodě. Koupit nádoby beru jako poslední možnost, navíc ty pytle na zip se daly ještě využít jinak. Do makra se jako neživnostník nedostanu, ne? Každopádně díky za tipy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SWIST: kup si nádoby, do kterých budeš přesypávat. Litrovou, kterou budeš mít po ruce v kuchyni a nějaké větši, které budeš skladovat někde, kde můžeš.

    Rejži chceš od asiatů - pokud se ti nechce do Malešic, tak třeba u viethajců na Francouzská, dobrou rejži na suši mají v Shinu na Korunní. Indové u Olšanského náměstí taky budou mít fajn rýži.

    Luštěniny objednej ve velkém balení třeba v Probiu a nebo zajeď do makra.
    LUŠTĚNINY, OLEJNINY, SEMÍNKA - PROBIO
    https://www.probio.cz/lusteniny-olejniny-seminka?frm.filterApplied=true&frm.productSort=expensive
    EDERA
    EDERA --- ---
    RUTHLESS: Ta se vejde pod "v normálním hrnci, potom scedit".:-D
    SWIST
    SWIST --- ---
    Mimochodem, kam po Praze pro rýži, popřípadě i luštěniny v 5-10kg balení (ideálně takové to plátěné na zip)? Sapu mám docela z ruky, dřív jsem kupoval v obchůdku na floře - ten už je zrušený a naposledy jsem byl v tržnici v Malešicích, výběr rýže je velký, mají i velká balení ale všechno v plastu který se nedá rozumně zavřít. A luštěniny nemají vůbec, což ale asi ani v Sapě.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    EDERA: Nebo pytlikova :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    87HIGHFLYER: Chybí mi varianta "v mikrovlnce".:-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DOOMBRINGER: pecena sunka, hovezi wellington nebo treba buckova rolada?
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DOOMBRINGER: mimo veci co uz padli mi pride pro tydle akce reseni osso buco - defakto skoro bez srani a vypada to efektne
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Inu tedy :o), na dve porce potrebujes mensi dyni hokaido,radne umyjes, seriznes "bubaka a stopku" a dyni pricne rozriznes na pul.Radne vydlabes a posadis na plech vylozeny pecicim papirem. Na panvicce na oliv oleji orestujes na drobno nakrajenou cibulku a cesnek,zaklad osolis a opepris,pridas chilli papricku dle chuti a mlete maso (mam nejradeji smes hovezi a veprove,ale stejne ti poslouzi jednodruhove,jen se primlouvam za co nejlepsi kvalitu), restujes a vareckou rozbijis tvorici se hrudky. Nechas prochladnout, vmichas strouhany cedar nebo goudu,proste chutove plny syr,das ho primerene. Ochutnas,napln musi byt chtove vyrazna. Primerene posolis vnitrek a okraje dyne,naplnis smesi,stlacis a ev.jeste doplnis, zalijes slehackou po okraj a navrch zasypes syrem. Vlozis do vyhrate trouby na 180 st.a zvolna peces dokud dyne nezmekne. Tot vse :o). Dobre se k tomu hodi salat z varene cervene repy nakrajene na drobne kosticky,dochucene jabl.octem,soli peprem a trochou kysane smetany.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER: rozpočet? Příležitost? Čas který tomu jsi ochotný věnovat?

    CO mě takhle rovnou napadá

    žaves varianta

    - sekaná s bramborovým salátem
    - krůtí či vepřové stir fry s rýží či nudlemi.

    tradiční varianta s crcáním

    - vepřové výpečky se zelím a knedlíkem
    - pečená kuřata (pro osm lidí cheš 2 kusy a cheš to upéct podle Kellera a k tomu nějaké zábavné přílohy a ideálně nějaké kuře, co není rychlený chudáček z koncetráku) http://iamafoodblog.com/thomas-kellers-perfect-3-ingredient-roast-chicken/
    - řízky
    - pečená žebra/koleno
    - vepřové kotlety na pánvi - třeba tyhle se šalvějí budou prima
    https://www.epicurious.com/recipes/food/views/your-new-favorite-pork-chops-51264230


    fancy varianta

    hovězí po burgundsku a bramborový fondán.

    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/nov/05/how-to-cook-the-perfect-fondant-potatoes
    https://www.lidovky.cz/...pty-burgundske-hovezi-ragu-podle-julie-child.A141020_165931_dobra-chut_ape

    Kančí pečeně s nějakou omáčkou (a nebo se zelím)/ zvěřinový guláš.

    konfitovaná kachní/husí stehna

    Ottolenghiho bůček
    https://ottolenghi.co.uk/...pork-belly-with-crushed-butternut-squash-and-apple-and-walnut-salsa-shop
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/meat/roasted-pork-belly-with-orange-star-anise-shop

    Jehněčí souvlaki
    https://www.bbcgoodfood.com/recipes/10985/lamb-souvlaki-skewers
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    DOOMBRINGER: když je čas skoro vánoční, co pečenou vinnou klobásu na šneky s nějakou zajímavou přílohou? náročnost přípravy takřka nulová
    DIVER
    DIVER --- ---
    FITH: zájem je :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DOOMBRINGER:
    REONA: mne se libi kureci kridla, kdyz je to pro rodinu.. https://www.instagram.com/p/Bl0QWBIFoKy/?utm_source=ig_web_button_share_sheet (coco aminos je nahrada za sojovku, ten skrob neni nutny)
    umi to vypadat hezky a je to fakt dobry :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam