• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DIVER
    DIVER --- ---
    ANNNA: tak ještě jedna zajímavá rada s příběhem (fazolová s koprem:)

    ještě před pár lety dělali v bufáči Korunka na Arbesáku v Praze vynikající červenou fazolovou polívku. pozoruhodná byla tím, že v ní byl kopr. zavedla to tam jedna z kuchařek - původem rumunka.

    chodil jsem tam pravidelně a když jí měli, nikdy jsem jí nevynechal. jednou mi dokonce vytáhli tu kuchařku z kuchyně, aby mi to vysvětlila. nic zvláštního - zeleninovej základ jako na svíčkovou třeba, fazole a nakonec povařit s tím koprem. nepřekonatelná kombinace s tím koprem!

    kuchařka už je asi pryč a s ní zmizela z nabídky i polívka :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNNA:

    bramboračka - kdo nemá sušený houby, tak se na ně vybodne, i tak je to dobrý. Kdo má houby, tak pochopitelně kulajdu.

    Taky mám dost ráda kukuřičný chowder - na másle cibili, česnek, řapíkatý celer. Přidat vývar, brambory na kostičky a kukuřici. uvařit do měkka, rozmixovat, osolit, opepřit, přidat smetanu a případně posypat vyškvařenou slaninou.

    švédská hrachová s uzenýn a hrubozrnou hořčicí (uvařit hrách v uzeném vývaru s trochou mrkve, cibulí, tymiánem a lehounce závzoru. Přidat do toho to uzené maso a pár lžic hrubozrné hořčice) https://www.thespruceeats.com/dried-pea-soup-artsoppa-in-swedish-2952931


    Hrášková polévka - cibule či porek, hrášek, vývar, máslo - rozmixovat. Případně přidat trošku máty.

    vločková - na másle opeč vločky, až začnou zlátnout, přidej kořenovou zeleninu, zalej vodou/vývarem , vař 10-15 minut, přidej mražený hrášek a petrželku, případně je do toho výtečné lahůdkové droždí.

    drožďová - je potřeba nejdřív tak 5-8 minut droždí fakt opékat na troše tuku, nejdřív se rozteče a pak se voda odpaří - a pak přestane smrdět a pak se ve vodě či vývaru rozvaří do skvělé chuti. K rozvařenému droždí přidat kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, vývar či vodu, uvařit zeleninu do měkka. Případně do toho zavařovat drožďové knedlíčky - na lžíci másla rozpustit kostku droždí, dát do misky, přidat tam jedno vejce, prolisovat česnek a přidat něco majoránky, sůl a pepř. Rozmíchat kašičku a zahušťovat strouhankou, dokud to není hmota, ze které jdou dělat knedlíčky. Udělat knedlíčky, vhodit do vroucí polívky a vařit tak 5 minut.

    Asijský polévky má dobře popsaný třeba Kamila, ale teda chilli se nebojí. Ale ono se tam dá nepřidat.

    Nuselská kuchta uvádí ...: polévky
    http://nuselskakuchta.blogspot.com/search/label/pol%C3%A9vky


    Jinak za mne ještě polský boršč s kysanou řepou

    Polský boršč s řepným kvasem
    https://www.zkvaseno.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html

    a v létě chlodnik, klasický borčš se už zmiňoval.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNNA: a taky jeste ruzne rybi polevky, jestli mate radi - boullabaise (nebo jak se to...) z vice druhu ryb, ta je do rajcatova, nebo klasicka z korenove zeleniny, nebo rybi hrachovka, nebo je taky moc dobra polevka z lososa s bramborem a vejci.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANNNA: orient - indicky dhal
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: Cibulacka. A co bile mlecne polevky? Nejjednodussi mlecna s nokama nebo nudlema nesedi kazdemu, ale treba mlecna s bramborama a/nebo ruznyma lusteninama je dobra a zasyti. Stoji za to nakouknout do starsich slovenskych kucharek, ty jsou na bile polevky dobra inspirace. Treba bryndzovy demikat je u nas hodne oblibeny. Neni to orient, ale vychodni smer drzi :)

    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ANNNA:
    Hrachová, nebo hrášková
    Česnečka s krutony
    květáková nikoli jako krém
    V létě gazpacho
    Špenátovy krém s lososem
    Couracka (z kysaného zelí)
    Na jaře chrestova
    Mrkvová se zazvorem
    TESSS
    TESSS --- ---
    ANNNA: červená cočka, protlak, zázvor a pomeranč
    Klasická cocková
    Kroupova
    Kyselo z kvasku
    Bramboracka
    Houbova klasická nebo zampionovy krem
    Hrstková
    Fazolova
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNNA: rýžová z vývaru z uzených žeber
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANNNA: pho neumín, ale zkus rozšířit dětem repertoár o miso pastu (+nudle, porek, tofu, mrkev aj.)= směr orient.)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ANNNA: Frankfurtská s párkem.
    Kulajda se ztraceným vejcem.
    Boršč.
    Křenová z uzeného vývaru z žeber s obraným masem.
    Dřšťková z hlívy.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Rodina začala vyžadovat častější polévky k večeři, potřebovala bych trochu rozšířit repertoár.

    V tuhle chvíli točím variace na:
    Vývar (drůběží, hovězí) se zeleninou a s těstovinami
    Zeleninová s různou zavářkou (nudle, vločky, vejce, pohanka)
    Zeleninová krémová (dýňovka, pórková, prostě co doma najdu uvařím a umixuju)
    Rajská (čistá, nebo do minestrone)
    Zelňačka

    Docela ráda bych zkusila něco i směrem na orient, ale vařím pro děti, takže je potřeba pálivou složku mít vedle...
    Odhodlávám se zkusit pho, (zaručený blbuvzdorný recept máte?) ale za další tipy budu moc ráda!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Budu nakládat špek na uzení. Dávám jen od oka sůl, česnek, pepř, mám to rád slanější. Nějaký zajímavý recept vyzkoušený někdo máte, jak to pozměnit?
    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    EWUSHA: A co se inspirovat u Britů a udělat Sunday Roast? Dauphinoise potatoes, cauliflower cheese, pečený pastiňák a mrkev s tymiánem, Yorkshire puddings, nějaké maso (hovězí, vepřovou pečeni, Beef Wellington)...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    AIJA: ja treba polevky-vyvary v papinaku delam tak, ze to privedu k varu, seberu penu a pak to teprve zavru

    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Ano, vývary. Na mírném plameni a dlouho. Ta pěna bílkoviny, co se normálně při otevřeném vaření sbírá, se při varu přichytí na stěny hrnce. Pak jen scedíš a dobastlíš zavářkou atd.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    AIJA: asi hlavně změnit mindset :))) většinu masa buď peču v troubě nebo hodím na pánev, ale kdybych věděla konkrétně, co v tom dělat, tak se to třeba naučím :D roštěnky vypadají jako dobrý start, ty mám ráda a dlouho jsem je nedělala... polévky, jako vývary?
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Dusím vařím v něm všechno. Hlavně teda maso...polévky, luštěníiny...Co bys ráda?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    QUANTI: jsem kdysi dělal polívku z uzenýho masa v papiňáku a když to bylo hotový, tak jsem vyndal maso, rozmixoval vše zbylé a najednou z toho byla perfekní svíčková omáčka, akorát místo hovězího byla s uzeným vepřovým. a že jsem dal tý zeleniny hodně, tak jsem to ani nemusel zahušťovat.
    od tý doby to dělám poměrně často, blbuvzdorné je to dost (a když je to řídký, tak to zůstane polívkou a jen se k tomu dovaří rýže).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    AIJA: to mi připomíná, mám papiňák a vůbec v něm nevařím. Nějaké další blbuvzdorné recepty? :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EWUSHA:
    Roštěnky s rýží. Pokud máš papiňák a rýžovar, tak ti to moc ulehčí práci.
    /klasické roštěnky nebo na houbách nebo s parikama. Jakoukoliv variantu narveš do papiňáku najednou a máš hotovo/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    EWUSHA: Zkusím neomáčkové bez knedlíků:
    Španělské ptáčky, rýže.
    Chilli co carne, rýže.
    Pečená krůtí roláda s bramborovým a květákovým pyré, kompot.
    Čevapčici s bramborem, cibule, hořčice.
    Pomalu pečená vepřová panna, fazolové lusky se slaninou, cibulí a česnekem.
    Pečená krkovica, lehce dušená kapusta s česnekem, brambory.
    Dušené hovězí na houbách, rýže.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    EWUSHA: líčka?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    EWUSHA: Pres noc pecenou kachnu?
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Údajně bych zde mohla dostat inspiraci, co uvařit teď v sobotu na adventní oběd, na který jsou pozváni rodiče. Loni jsem dělala kančí guláš a špekové knedlíky, což letos asi nepřekonám. Nicméně s mlíkem na mozku nejsem stavu nějak nic příhodného vymyslet. Původně jsem si myslela na nějakou omáčku, ale nejsme doma knedlíkoví, takže nevím, nevím. Bude nás 6 a k tomu 16m škvrně, které mi bude do vaření remcat :-D
    P.S. řízků, salátů, ryb, čočkové polévky a houbových kubů budeme jistě všichni přecpaní hned ten další víkend a následující dny.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ANNIKA: u nas frci kachna s brsalatem, ale az 25.12 :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEISHA: Ten oválnej je dvakrát dobrý, protože se do něj vejde i kachna. Kulatý mám taky a nedá se to srovnávat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNIKA: vinnou klobásu
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Neměl by někdo tip, co by se dalo udělak k bramborovému salátu, aby to bylo zajímavější než řízek? Chtěla bych na Vánoce zachovat salát, ale kapra mít nebudeme a moc mě nenapadá, co by ještě ladilo k salátu...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    EDERA: z tehle serie mam velky kastrol i panev a myslim, ze kulaty kastrol bych uzila taky. Panev je sice takova mala fomaci posilovna, ale je to nejlepsi panvicka, co jsem kdy mela.
    EDERA
    EDERA --- ---
    SWIST: Nejrozumější poměr cena/výkon má překvapivě tohle z IKEA.
    SENIOR Kastrol s poklicí - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50232842/
    Ten oválnej máme přes deset let a klidně bych užila dva.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam