ANNNA:
bramboračka - kdo nemá sušený houby, tak se na ně vybodne, i tak je to dobrý. Kdo má houby, tak pochopitelně kulajdu.
Taky mám dost ráda kukuřičný chowder - na másle cibili, česnek, řapíkatý celer. Přidat vývar, brambory na kostičky a kukuřici. uvařit do měkka, rozmixovat, osolit, opepřit, přidat smetanu a případně posypat vyškvařenou slaninou.
švédská hrachová s uzenýn a hrubozrnou hořčicí (uvařit hrách v uzeném vývaru s trochou mrkve, cibulí, tymiánem a lehounce závzoru. Přidat do toho to uzené maso a pár lžic hrubozrné hořčice)
https://www.thespruceeats.com/dried-pea-soup-artsoppa-in-swedish-2952931
Hrášková polévka - cibule či porek, hrášek, vývar, máslo - rozmixovat. Případně přidat trošku máty.
vločková - na másle opeč vločky, až začnou zlátnout, přidej kořenovou zeleninu, zalej vodou/vývarem , vař 10-15 minut, přidej mražený hrášek a petrželku, případně je do toho výtečné lahůdkové droždí.
drožďová - je potřeba nejdřív tak 5-8 minut droždí fakt opékat na troše tuku, nejdřív se rozteče a pak se voda odpaří - a pak přestane smrdět a pak se ve vodě či vývaru rozvaří do skvělé chuti. K rozvařenému droždí přidat kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, vývar či vodu, uvařit zeleninu do měkka. Případně do toho zavařovat drožďové knedlíčky - na lžíci másla rozpustit kostku droždí, dát do misky, přidat tam jedno vejce, prolisovat česnek a přidat něco majoránky, sůl a pepř. Rozmíchat kašičku a zahušťovat strouhankou, dokud to není hmota, ze které jdou dělat knedlíčky. Udělat knedlíčky, vhodit do vroucí polívky a vařit tak 5 minut.
Asijský polévky má dobře popsaný třeba Kamila, ale teda chilli se nebojí. Ale ono se tam dá nepřidat.
Nuselská kuchta uvádí ...: polévky
http://nuselskakuchta.blogspot.com/search/label/pol%C3%A9vky
Jinak za mne ještě polský boršč s kysanou řepou
Polský boršč s řepným kvasem
https://www.zkvaseno.cz/2014/05/polsky-borsc-s-repnym-kvasem.html
a v létě chlodnik, klasický borčš se už zmiňoval.