• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: já dávám jen cukr a ocet :D sůl a pepř mi tam nechutná. Na 400 ml vody 3 lžice cukru a 1,5 lžice octa :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    EWUSHA: taky dávám, dvě lžíce, octa, lžíci cukru a sůl
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    DIVER: A cukr nedává nikdo? To jsme doma asi jediní :-D Jednou jsem si dala v Brně okurkový salát v restauraci a překvapilo mě, že to bylo plné oleje a bez octa. A když jsem číšníka poprosila o ocet, který nebyl běžně na stole ani poblíž, tak se divil s vyvalenýma bulvama, jestli ho chci jako hned. Tak nevím, jestli nemají nějaké speciály i tam :-D
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    BALAENA:
    ANNNA: ano, to jsou ony :-) cena všude kolem 50Kč, ale bývají ve slevě za méně. jednou jsme kupovali pár pytlů, když byly za 25Kč :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: to je úlehlová-tilschová! Nemůžu za to že jim v bruntále krávy nedojí a tak maj jen vocet! (Von to má Leoš jako evergreen)

    "Okurkový salát, zvaný na Slovácku "oharkový", dělá se nejčastěji s kyselou smetanou, takže je výživnější a hodí se tedy dobře i za svačinu na pole"
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: to je odkud v česku, pls? nebo je to spíš třeba tarator?

    každopádně to tam zkus navrhnout. stačí ta cibule :)

    https://www.facebook.com/...d=10205432558609521¬if_id=1544964343860727¬if_t=feed_comment_reply

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Nějaké takové bruntálsko-jídelnovské manýry - fuj!
    DIVER
    DIVER --- ---

    Ten pravý okurkový salát:

    124 hlasy od 53 respondentů

      DIVER
      DIVER --- ---
      taková předvánoční výzva, než se všichni budou hádat o bramborovej salát :)

      na FB se u Leoše Kyši rozběhla taková zábavná debata o ten pravej okurkovej salát. a je to docela zábava - dělí se to na lidi s cibulí/bez, s pepřem/bez, na plátky/nahrubo.

      dovolil jsem si připravit anketu... :)
      DIVER
      DIVER --- ---
      ANNNA: tak ještě jedna zajímavá rada s příběhem (fazolová s koprem:)

      ještě před pár lety dělali v bufáči Korunka na Arbesáku v Praze vynikající červenou fazolovou polívku. pozoruhodná byla tím, že v ní byl kopr. zavedla to tam jedna z kuchařek - původem rumunka.

      chodil jsem tam pravidelně a když jí měli, nikdy jsem jí nevynechal. jednou mi dokonce vytáhli tu kuchařku z kuchyně, aby mi to vysvětlila. nic zvláštního - zeleninovej základ jako na svíčkovou třeba, fazole a nakonec povařit s tím koprem. nepřekonatelná kombinace s tím koprem!

      kuchařka už je asi pryč a s ní zmizela z nabídky i polívka :(
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      ANNNA: a chuťově nejsou vůbec zlý
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      BALAENA: Ha, ty vypadají super (aneb brambory, mouka a sůl). Díky za tip!
      BALAENA
      BALAENA --- ---
      ANNNA: předpokládám, že tyhle. má je kdekdo. Kaufland stoprocentně, mám pocit, že jsem je viděla i v Lidlu a v Bille, Tesco očividně, když je má jejich eshop...
      Vinica Hluboce zmrazené slovenské bramborové halušky 1000g - Tesco Potraviny
      https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019011467
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      EWUSHA: Kde? KDE??? Co cena a složení? U nás jdou koupit čerstvé halušky na tácku, ale cenu už jsem radši zapomněla. Každopádně moc.
      EWUSHA
      EWUSHA --- ---
      ANNNA: my jednou objevili v marketu 1kg pytel mražených hotových halušek a od té doby jsem zahodila síto a chvíli po mě i tchýně. jsou vážně dobré a jen se hodí na pánev. když potřebuju hodně jídla ve velmi krátkém čase, tak po nich většinou šáhnu.
      EWUSHA
      EWUSHA --- ---
      EWUSHA: Děkuji všem za tipy. Nakonec to vyhrál námět
      KOCHANSKA_CH:
      A to krůtí roláda plněná slaninou, sušenými rajčaty, bylinkami, sýrem. A k tomu bramborovo-hráškové pyré s mátovým závanem. Všichni si moc pochutnali. Přeju bájo kulinářské svátky všem :-)
      EDERA
      EDERA --- ---
      Ještě moje oblíbená indická květáková:
      Indická květáková polévka s panýrem | Apetitonline.cz
      https://www.apetitonline.cz/recept/indicka-kvetakova-polevka-s-paneerem
      ANNNA
      ANNNA --- ---
      Pročítám to tady a sliním. Ještě jednou děkuji všem zúčastněným, materiálu mám tak na dva měsíce!

      K večeři dnes bude bryndzový demikat, a poslední stránku abych si někam zazálohovala a postupně provařila ;)
      DEVIL
      DEVIL --- ---
      BRUKEV: spek naloz jen do soli a trochu cukru, na posledni tejden dej cesnek. pred uzenim muzes udelat posyperku na paprikovy bazi. paprika, celery salt, onion powder, ground coriander.
      pred uzenim to posypes a studene zaudis. nebo se ten mix da koupit, ale je v nem casto dalsi sul, glutamat apod..
      Jägermett 1kg dekorativní kořenící směs koření LAY - Řeznické potřeby a koření
      https://heroldreznickepotreby.cz/...ky-pomazanky-slaninu-kolena/1351-jagermett-1-kg-dekoracni-koreni
      KOCHANSKA_CH
      KOCHANSKA_CH --- ---
      ANNNA: Křenová polévka:
      Uvaříš uzená žebra s polévkobým kořením, cibulí a trochou kořenové zeleniny. Vývar předem nesolit, bývá od žeber slaný dost, většinou. Na přepuštěném másle či libovolném tuku orestuješ cibuli, zaliješ smetanou, necháš zpěnit. Přidáš polovinu strouhaného křenu a necháš rozvonět. Po chvíli zaliješ uzeným vývarem, přidáš mascarpone podle toho, jak hustou polévku chceš, provaříš, rozmixuješ. Přidáš druhou část křenu, dochutíš trochu do kysela, třeba citronem nebo ume octem. Přidáš prohřát obrané uzené z žeber. Podáváš se strouhaným křenem.
      V poslední době je křen slabota, množství dávám podle toho, jak moc má grády.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam