• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Mrkev, zelí a trochu cibule /nemusí být/ nastrouhat /mám takové to struhadlo, které dělá dlouhé nudličky/.
    Do zálivky dát cukr, sůl, pepř, trochu hořčice /může být plnotučná nebo franc./, lžičku octa a kapku citronu, lžíci oleje...dávám olivový nebo sezamový.
    Všechno promíchat a dát do lednice. Zelí nemusíš spařovat, ono to změkne a zvláční samo. Poměry do zálivky si musíš vychytat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT:
    1. potřebuješ zeli nakrájet na tenko a rovnoměrně. toho dosáhneš buď na mandolíně a nebo ostrým velkým nožem a cvikem. mrkev staci nastrouhat nahrubo, ale frajeři dělají julliene.

    2. zálivka je neutrální 4% bily ocet - ideálně rýžový, cukr, sůl a nedivila bych se, kdyby přidávali trošku glutamátu. pokud tam v tvém oblíbeném bistru dávají olej, tak nejspíš používají nějaký neutrální typu slunečnice.

    3. nakrájené zelí se spaří horkou vodou. dáš do mísy, zalejes vroucí vodou tak, aby bylo víc vody než zelí, necháš 2minuty a pak to slejes a necháš vychladnout a okapat v cedníku.

    Případně místo spařování můžeš nejdřív dat do zelí s mrkvi sůl (cca1-2 %hmotnosti zeleniny), promackat a nechat tak 30 minut stát, než to pustí šťávu a teprve pak sladit a kyselit.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja bych zase potrebovala vedet, jak delaji takovej ten side salat ze zeli a (asi?) mrkvi v klasickych cinskych bistrech, strasne mi chutna, ale nevim, jak na to.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TESSS: Taky to dopijim. Kdyz je dobra :)
    MIST
    MIST --- ---
    TRISSIE: u nas je to 2-3 mrkve, 1 jablko, stava z 1/2 citronu, stava z 1 pomerance a pokud je pomeranc kysely tak trosku dosladim.
    TESSS
    TESSS --- ---
    VSICHNIMAME: já jsem prase a zálivku piju
    ADELHAIDA: co jsem se bavila s italama , tak do rajcatovyh věcí vždy dávají cukr, stáhne kyselost tech rajčat. Nemá to být sladké a ani nemáš poznat, že tam ten cukr vubec je
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS: Ja ti nevim, dcera moji kadernice si vzala Itala (z Verony) a prave si stezovala, ze on neji rajskou a vsechny tyhle doslazovany slany veci. Ale treba je to exot:-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DIVER: taky neznám dolévat okurkový salát vodou _ vždyť okurka je sama voda:)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    EWUSHA: tak my děláme okurkovej salat nejvíc v létě, kdyz je naudoroda okurek že zahrady a pak ta voda i slouží jako doplnění pitného režimu :-D v podstate
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    DIVER: my na plátky neděláme. když chceme okurkový jinak, tak nakrájíme na kostky (taková možnost třeba taky existuje), přidáme mozzarelu a redukované balsamiko ;-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    EWUSHA: "my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme"

    a kua, člověk se nikdy nepřestává učit :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jasně, že ten fejeton končil klasickým receptem na vinaigrette.

    ale jinak dík, tou zmínkou o osmóze jsi mi tu zálivku docela rehabilitovala. je fakt, že za hodinu dvě už takhle zalitej a zvadlej hlávkovej salát vyhazuju.

    EWUSHA: "chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?!"

    to je různý. hlávkovej vyleju i se zálivkou, viz výše. zálivku z rajčat nechám v lednici a příště tam jen dokrájím. zálivku z okurkáče nechávám jen v případě, že okurky do něj strouhám na plátky a ta zálivka pak zůstane více méně čirá.

    ale jak tak koukám na anketu DIVER:, nás "plátkařů" je jenom pět, a to jsem zaškrtnul obě možnosti :)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    APRILMOUSE: no, kdyby tam přišla trocha soli, tak není potřeba dávat vodu, páč si jí ta okurka pustí sama. resp., my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme.

    TRISSIE: já dělám okurkový v poměru 1ks salátovky, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, špetka soli a špetka pepře, kapka oleje kvůli vitamínům rozpustným v tucích (pokud k tomu nemáme nic mastného). na mrkev to dělám vždy od oka podle toho, jak je chuť. někdy více citrónu, někdy místo jablka mandarinky nebo ananas.
    a třeba na salát nebo na ledový salát děláme zálivku: 1dcl sklenice - lžíce medu, lžíce plnotučné hořčice, doplnit vodou, špetka soli, špetka pepře

    ADELHAIDA: tak hlavně sladká a kyselá se navzájem vyvažujou. když se nějaké jídlo nebo pití přežene do kysela, dá se tomu ubrat přidáním sladkého.

    DIVER: chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?! pak chápu to množství vody :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: ultimátní nálev na mrkvový salát je 2 větší mrkve, 1 jablko, šťáva z půlky citronu a cukru podle chuti. Bez soli.


    DIVER: no listové saláty se vraždí hlavně tím, jak je to mokré a slané a leží to v tom dlouho, protože na tom pracuje osmoza. Klasická vinaigrette je emulze, kterou se ty listy obalí těsně před podáváním.
    DIVER
    DIVER --- ---
    a když už jsme u tý cukrovo-octový zálivky:

    kdysi před lety jsem slyšel v rádiu fejeton nějakýho degustátora nebo šéfkuchaře (možná Maurer). byl o hlávkovém salátu. pamatuju si, že ten člověk tam tvrdil, že touhle zálivkou "češi vraždí hlávkový salát".

    já si nemůžu pomoct, i když má asi pravdu :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: citron
    TESSS
    TESSS --- ---
    Adelhaida: cukr rozivje chuť, dává se ho fakt málo. Možná sis všimla, že když pracuješ s rajčaty dává se lžička cukr plus citron. Z nějakýho důvodu to funguje. Ital by ti to asi vysvětlil líp:)
    Trissie: do mrkovyho citron, lechce soli a cukru, občas přidám jablko. Přesný poměr ti nereknu dělám to od oka. A taky záleží na preferencích, já mám ráda kysely, manzel až tak ne. Takže vyvazujeme, aby to bylo ok pro oba. A s tím jablkem nikdy přesně nevíš, jak bude chutnat. Prostě ladím, ale zabere to tak max 3 minuty, možná i míň:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: no, bez soli...

    já se jí snažím zbavovat kde to jde - ideálně třeba na pečivu, kde je imho zbytečná. přijímáme jí strašně moc, kuřáci kvůli zdeformovaný chuti ještě víc. jsou z toho vysoký tlaky, infarkty a mrtvice. i to, že už si nesolím nakrájenou salátovku nebo rajčata, mě celkem mrzí, ale v salátu by mi to chybělo. většina zůstane imho stejně v zálivce.

    ale znáš to - proti gustu... :)

    (p.s. mrkvovej s jabkem nedělám. kdysi nám jen matka strouhala mrkev s cukrem krupicí :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: no je to takový sladkokysely prostě.. :-) mrkvovej je s jablkem taky na sladko bez soli preci :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA:tak citát neznám, sladkou chuť v salátu taky nemusím, on tam ten cukr má fungovat, ale nemá být cítit. tchyně hrozně zalivky sladí a já to nesnáším
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PALEONTOLOG: To byl citat:-) Ja to nikomu neberu, vim, ze to lidem chutna a respektuju to. Ale oslazena zelenina mi pripada nedobra.
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: oka, bez pepře, to bych ti odpustil. ale okurkovej bez soli?? (krájenou jsem taky přestal solit, ale salát...)


    87HIGHFLYER: okurkáč bez octa? kdy? kde? proč? komu? ale hlavně: JAK?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam