• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: ultimátní nálev na mrkvový salát je 2 větší mrkve, 1 jablko, šťáva z půlky citronu a cukru podle chuti. Bez soli.


    DIVER: no listové saláty se vraždí hlavně tím, jak je to mokré a slané a leží to v tom dlouho, protože na tom pracuje osmoza. Klasická vinaigrette je emulze, kterou se ty listy obalí těsně před podáváním.
    DIVER
    DIVER --- ---
    a když už jsme u tý cukrovo-octový zálivky:

    kdysi před lety jsem slyšel v rádiu fejeton nějakýho degustátora nebo šéfkuchaře (možná Maurer). byl o hlávkovém salátu. pamatuju si, že ten člověk tam tvrdil, že touhle zálivkou "češi vraždí hlávkový salát".

    já si nemůžu pomoct, i když má asi pravdu :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: citron
    TESSS
    TESSS --- ---
    Adelhaida: cukr rozivje chuť, dává se ho fakt málo. Možná sis všimla, že když pracuješ s rajčaty dává se lžička cukr plus citron. Z nějakýho důvodu to funguje. Ital by ti to asi vysvětlil líp:)
    Trissie: do mrkovyho citron, lechce soli a cukru, občas přidám jablko. Přesný poměr ti nereknu dělám to od oka. A taky záleží na preferencích, já mám ráda kysely, manzel až tak ne. Takže vyvazujeme, aby to bylo ok pro oba. A s tím jablkem nikdy přesně nevíš, jak bude chutnat. Prostě ladím, ale zabere to tak max 3 minuty, možná i míň:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: no, bez soli...

    já se jí snažím zbavovat kde to jde - ideálně třeba na pečivu, kde je imho zbytečná. přijímáme jí strašně moc, kuřáci kvůli zdeformovaný chuti ještě víc. jsou z toho vysoký tlaky, infarkty a mrtvice. i to, že už si nesolím nakrájenou salátovku nebo rajčata, mě celkem mrzí, ale v salátu by mi to chybělo. většina zůstane imho stejně v zálivce.

    ale znáš to - proti gustu... :)

    (p.s. mrkvovej s jabkem nedělám. kdysi nám jen matka strouhala mrkev s cukrem krupicí :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: no je to takový sladkokysely prostě.. :-) mrkvovej je s jablkem taky na sladko bez soli preci :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA:tak citát neznám, sladkou chuť v salátu taky nemusím, on tam ten cukr má fungovat, ale nemá být cítit. tchyně hrozně zalivky sladí a já to nesnáším
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PALEONTOLOG: To byl citat:-) Ja to nikomu neberu, vim, ze to lidem chutna a respektuju to. Ale oslazena zelenina mi pripada nedobra.
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: oka, bez pepře, to bych ti odpustil. ale okurkovej bez soli?? (krájenou jsem taky přestal solit, ale salát...)


    87HIGHFLYER: okurkáč bez octa? kdy? kde? proč? komu? ale hlavně: JAK?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA: cukr má tu báječnost vlastnost, že dovede spojit chutě. proto se ta sračka s oblibou používá po celým světě.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: mě to vychází třeba tak na tu jednu okurku.

    jinak tě naprosto chápu. potřeboval jsem taky kdysi recept na rodinnou zálivku. matka už to jede od oka, musel jsem jí taky donutit, aby mi to takhle zhruba odměřila :) a celkem to fakt funguje. občas něčeho přidáš.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: díky, přesně takhle jsem si ten ultimátní, děděný recept představovala :-)
    jen technická, na kolik okurek je toho půl litru?
    DIVER
    DIVER --- ---
    ale jinak jste mi udělali radost.

    přitom taková blbost - okurkovej salát :))
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: od mojí matky (a nejspíš babičky a prababičky:) - univerzál pro okurky, rajčata i hlávkovej salát ap.:

    - 1/2 litru vody
    - 1-1,5 lžíce cukru
    - 1- 1,5 lžíce octu (kvasný lihový)
    - malá lžička soli

    pak kdyžtak dochutit, ale takhle to cca funguje.

    _______

    pro hlávkový/ledový salát používám alternativní zálivku:

    - 3 dcl mlíka
    - cca 1,5 - 2 lžíce kvasnýho lihovýho octu
    - cca půl lžičky soli
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Nesnáším cukr v salátovým nálevu. Ale u manžela doma se to tak dělá. Na vlastní oči jsem viděla, jak to v tý sračce topěj:-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    EWUSHA: jj, sry cukr jsem zapomněl. ten počítám automaticky:)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Nastrouhat okurky bez šlupky, voda, ocet, cukr, sůl, pepř, zamíchat a hotovo
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když už se to tu načalo, shodnete se na takovým tom ultimátním nálevu, co mívají v Praze v hospodách a v jídelnách?
    A kdybyste měli podobně ultimátní nálev na mrkvovej salát, to by mě taky moc potěšilo.

    Nějak jsem odešla z domova trestuhodně nevybavena těmito základními recepty - jasně že to člověk nějak zplichtí od oka, ale jednak je to otrava s promícháváním a dochucováním, a druhak tyhle věci mají tendence se rozležet a to se odhaduje blbě...
    TESSS
    TESSS --- ---
    Tsk ja treba do okurkovyho olej nikdy, ale do nalevu cukr a sul urcite. Manzel radsi citron nez ocet
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    Hereze! Doma to mame kazdej jinak!!:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam