• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TESSS: Taky to dopijim. Kdyz je dobra :)
    MIST
    MIST --- ---
    TRISSIE: u nas je to 2-3 mrkve, 1 jablko, stava z 1/2 citronu, stava z 1 pomerance a pokud je pomeranc kysely tak trosku dosladim.
    TESSS
    TESSS --- ---
    VSICHNIMAME: já jsem prase a zálivku piju
    ADELHAIDA: co jsem se bavila s italama , tak do rajcatovyh věcí vždy dávají cukr, stáhne kyselost tech rajčat. Nemá to být sladké a ani nemáš poznat, že tam ten cukr vubec je
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS: Ja ti nevim, dcera moji kadernice si vzala Itala (z Verony) a prave si stezovala, ze on neji rajskou a vsechny tyhle doslazovany slany veci. Ale treba je to exot:-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DIVER: taky neznám dolévat okurkový salát vodou _ vždyť okurka je sama voda:)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    EWUSHA: tak my děláme okurkovej salat nejvíc v létě, kdyz je naudoroda okurek že zahrady a pak ta voda i slouží jako doplnění pitného režimu :-D v podstate
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    DIVER: my na plátky neděláme. když chceme okurkový jinak, tak nakrájíme na kostky (taková možnost třeba taky existuje), přidáme mozzarelu a redukované balsamiko ;-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    EWUSHA: "my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme"

    a kua, člověk se nikdy nepřestává učit :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jasně, že ten fejeton končil klasickým receptem na vinaigrette.

    ale jinak dík, tou zmínkou o osmóze jsi mi tu zálivku docela rehabilitovala. je fakt, že za hodinu dvě už takhle zalitej a zvadlej hlávkovej salát vyhazuju.

    EWUSHA: "chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?!"

    to je různý. hlávkovej vyleju i se zálivkou, viz výše. zálivku z rajčat nechám v lednici a příště tam jen dokrájím. zálivku z okurkáče nechávám jen v případě, že okurky do něj strouhám na plátky a ta zálivka pak zůstane více méně čirá.

    ale jak tak koukám na anketu DIVER:, nás "plátkařů" je jenom pět, a to jsem zaškrtnul obě možnosti :)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    APRILMOUSE: no, kdyby tam přišla trocha soli, tak není potřeba dávat vodu, páč si jí ta okurka pustí sama. resp., my doma vodu do okurkového salátu nikdy nedáváme.

    TRISSIE: já dělám okurkový v poměru 1ks salátovky, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, špetka soli a špetka pepře, kapka oleje kvůli vitamínům rozpustným v tucích (pokud k tomu nemáme nic mastného). na mrkev to dělám vždy od oka podle toho, jak je chuť. někdy více citrónu, někdy místo jablka mandarinky nebo ananas.
    a třeba na salát nebo na ledový salát děláme zálivku: 1dcl sklenice - lžíce medu, lžíce plnotučné hořčice, doplnit vodou, špetka soli, špetka pepře

    ADELHAIDA: tak hlavně sladká a kyselá se navzájem vyvažujou. když se nějaké jídlo nebo pití přežene do kysela, dá se tomu ubrat přidáním sladkého.

    DIVER: chceš snad říci, že zálivku ze salátu vyléváš?! pak chápu to množství vody :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: ultimátní nálev na mrkvový salát je 2 větší mrkve, 1 jablko, šťáva z půlky citronu a cukru podle chuti. Bez soli.


    DIVER: no listové saláty se vraždí hlavně tím, jak je to mokré a slané a leží to v tom dlouho, protože na tom pracuje osmoza. Klasická vinaigrette je emulze, kterou se ty listy obalí těsně před podáváním.
    DIVER
    DIVER --- ---
    a když už jsme u tý cukrovo-octový zálivky:

    kdysi před lety jsem slyšel v rádiu fejeton nějakýho degustátora nebo šéfkuchaře (možná Maurer). byl o hlávkovém salátu. pamatuju si, že ten člověk tam tvrdil, že touhle zálivkou "češi vraždí hlávkový salát".

    já si nemůžu pomoct, i když má asi pravdu :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: citron
    TESSS
    TESSS --- ---
    Adelhaida: cukr rozivje chuť, dává se ho fakt málo. Možná sis všimla, že když pracuješ s rajčaty dává se lžička cukr plus citron. Z nějakýho důvodu to funguje. Ital by ti to asi vysvětlil líp:)
    Trissie: do mrkovyho citron, lechce soli a cukru, občas přidám jablko. Přesný poměr ti nereknu dělám to od oka. A taky záleží na preferencích, já mám ráda kysely, manzel až tak ne. Takže vyvazujeme, aby to bylo ok pro oba. A s tím jablkem nikdy přesně nevíš, jak bude chutnat. Prostě ladím, ale zabere to tak max 3 minuty, možná i míň:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: no, bez soli...

    já se jí snažím zbavovat kde to jde - ideálně třeba na pečivu, kde je imho zbytečná. přijímáme jí strašně moc, kuřáci kvůli zdeformovaný chuti ještě víc. jsou z toho vysoký tlaky, infarkty a mrtvice. i to, že už si nesolím nakrájenou salátovku nebo rajčata, mě celkem mrzí, ale v salátu by mi to chybělo. většina zůstane imho stejně v zálivce.

    ale znáš to - proti gustu... :)

    (p.s. mrkvovej s jabkem nedělám. kdysi nám jen matka strouhala mrkev s cukrem krupicí :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: no je to takový sladkokysely prostě.. :-) mrkvovej je s jablkem taky na sladko bez soli preci :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA:tak citát neznám, sladkou chuť v salátu taky nemusím, on tam ten cukr má fungovat, ale nemá být cítit. tchyně hrozně zalivky sladí a já to nesnáším
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PALEONTOLOG: To byl citat:-) Ja to nikomu neberu, vim, ze to lidem chutna a respektuju to. Ale oslazena zelenina mi pripada nedobra.
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: oka, bez pepře, to bych ti odpustil. ale okurkovej bez soli?? (krájenou jsem taky přestal solit, ale salát...)


    87HIGHFLYER: okurkáč bez octa? kdy? kde? proč? komu? ale hlavně: JAK?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA: cukr má tu báječnost vlastnost, že dovede spojit chutě. proto se ta sračka s oblibou používá po celým světě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam