• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Co se hodí k mušlím svatého jakuba? Mají být jako předkrm, tak jen něco malého ke zvýraznění chuti.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANNIKA: myslím, že jsem ho viděla v poastovém kyblíku u chlazeného zboží. Možná se to jmenovalo zelný salát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    World Soup Map | 481 World Soups | TasteAtlas
    https://www.tasteatlas.com/...g&fbclid=IwAR2hDWKSHVZbbbgJuduK7UY4OY4BfFck48SX_MSNy6Pw8425-IePnj7cRvo

    ptal se tu někdo na polévky?
    Mapa nejoblíbenějších polévek celého světa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: hledej sterilované zelí - bývá u konzerv.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Btw nevíte někdo, jestli/kde se dá koupit takové to hospodské křupavé NEkysele (asi jenom sterilované?) zelí, co se dává třeba k bramborakum? A v lidovejsich podnicích skoro ke všemu?
    Všude vidím jen kvasene, ani v makru jsem neobjevila a nějaký zdroj být musí...
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    AIJA: Tak to už fakt nevím. Je to takové 2 roky zpět. Ale určitě někde poblíž náměstí Svobody.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    AIJA: Věřím, no. V tom římském hrnci je to přece jenom spíš dušení než pečení. Navíc tmavý maso, i kdyby bylo vařený, se (nám) ve finiši Vánoc tráví fakt mnohem hůř.
    EDERA: S jídlem na víně mi dělaj potíže zase jiný členové domácnosti :D Pro změnu. Ale děkuju. Jo, a ty bys mi mohla dát recept na tu nebeskou paštiku, že jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FAT: krůtí stehno s kaší jsme měli dneska k večeři - ale z crockpotu a k tomu vařená zeleninová směs a gravy.
    Ten koncept "roast with mashed potatoes, vegetables and gravy" se Anglánům fakt povedl.
    EDERA
    EDERA --- ---
    IDENTITY: Kuře na víně. Moje máma je stejná chuťová škola jako ta Tvoje, navíc by se klidně obešla i bez masa, ale u nás jí ráda. Hlavně zeleniny prý v tom není nikdy dost.:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle je strašně dobrý a je to vtipná variace na kubu. Jo a TESCO nás vyhodnotilo jako poláky, takže tam teď prodávají kromě ječných krupek i ovesné a špaldové a vůbec a jsou fakt dobré a chcete je kupovat, aby to v nabídce zůstalo natrvalo

    Portobello Mushrooms With Pearled Barley and Preserved Lemon From 'Ottolenghi' Recipe | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/...es/2013/10/stuffed-portobello-mushrooms-from-ottolenghi-cookbook.html

    na porci

    3 ks žapmionů s velkým kloboukem (bude to skvělé třeba v bedlách)
    50g drobných krupek
    4 stroužky česneku
    1/2 cibule
    40 g másla
    400 ml vývaru
    100 ml bílého vína
    lžíce nasekané petrželky
    30-50 g fety
    čtvrtka citronu naloženého v soli
    tymián
    sůl
    pepř

    Rozehřát troubu na 180°C, žampionům odloupat nožičky, naskládat je do pekáčku vymazaného máslem do každé hlavičky dát trošku másla, podrcený stroužek česneku, sůl, pepř a tymián. Zalít deckou bílého a deckou vývaru. Vrazit do trouby a péct 30 minut.

    Na dalším másle orestovat cibulku, nadrobno nasekané nožičky žampionů a česnek. Přidat k tomu krupky, potraápit je chvíli v tuku, aby se v něm všechny obalily, zalít vývarem poměr 1 díl krupek a 3 díly tekutiny. Nesolit, ale dát tam tymián. Vařit mírně cca 30 minut, voda by se měla vsáknou. Do krupek přimíchat fetu, petrželku a nakládané citrony. Bez nich to sice půjde, ale nebude to ono. Vytáhnout žampiony z trouby do klobčouků nakydat porci krupek a buď posypat nějakými zábavnými bylinkami a sníst, nebo zapéct a sníst.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOUNTBATTEN: Divoké srdce! Měla jsem teda vepřové. Omáčka: cibule, slanina, zelenina, červené víno, portské víno, domáci bezcukerná povidla, sušené švestky a divoké koření. Přílohou pečená dýně šťouchaná s cibulí, ozdobou na přepuštěném másle restovaná bluma se skořicí. Ve finále srdce měklo v pomalém hrnci.

    FAT
    FAT --- ---
    AIJA: Budeme mít na Boží hod taky horní stehna, ale s brkaší. Sůl, máslo slanina...
    Je to u nás 25. klasika.
    :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    IDENTITY:
    My líčka zvládáme líp jak něco pečeného. Ale letos asi udělám horní krůtí stehno s rýží. Podle toho kolik nás vlastně bude:-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    AIJA: Tmavý maso bude na Štěpána už těžko stravitelný, vyzkoušeno :)
    ZUZKAOU: Díky, způsobila jsi zážeh. Bude něco v římském hrnci, pečeno pohromadě, ozvláštněno šalvějí nebo tak.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOUNTBATTEN:
    Podusit s rýží, guláš klasika, opéct na prudko a rychle /jinak je z toho houžev/ nebo na smetaně s těstovinama nebo knedlíkem. Super je také nakrájené na kousky, opražené a třeba se špenátem narvat do palačinek...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MOUNTBATTEN: IMO: Cerstve maso ze ktereho bys delala tatarak pri spravnem mrazeni neztraci tyhle kvality. Spravne mrazeni je urcite zavakuovani do folie a mrazeni na nizsi teplotu nez tech beznych -18 °C.

    To plati obecne! To ze neco starne v mrazaku je dano reakci s kyslikem a absorbce pachu.
    Reakci s kyslikem podlehaji zejmena nenasycene tuky, tj. dvojne vazby tech mastnych kyselin (vazanych do triacylglycerolu = tuku). Reakce je funkci koncentrace reaktantu, teploty a casu. Kdyz neco dobre zavakuujeme snizime difuzi kysliku temer na nulu. Druhym stupnem volnosti je pak teplota.

    Treba ke steakum. Cerstve (ale starene = s nizkym obsahem vody) maso vs. spravne (!) zamrazene/rozmrazene - na slepem testu IMHO nepoznas.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUZKAOU: jo, odřezky určitě do vývaru a část do guláše. Zdroj je důvěryhodný (malá biofarma, angus bejček), jen tyxhle zavážky jsou jednou za čas, kdy nakoupíme pár kilo masa na pár měsíců dopředu, takže vše šlo do mrazáku, to nevim, jak by bylo OK na tatarák....
    ...to vidim na štědrovečerní stejky :D
    sem přemýšlela, než stejky nebo klasika dušená (s rýží) a do guláše, tak něco... zajímavého ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOUNTBATTEN: když to důkladně očištíš a vezmeš jen svalovinu a srdce je z nějakého důvěryhodného zdroje, tak je z něj skvělý tatarák.

    Pokud to chceš netradičně, tak zkus etiopský tatarák

    https://www.saveur.com/article/Recipes/Kitfo

    Pokud vezmeš jen čistou svalovinu a nakrájíš ji proti vláknu na rozumné kus a trefíš to na medium rare/medium, tak ze srdce jsou dost dobrý steaky. Ideálně to předtím chce naložit do slaného podmáslí či jogurtu, nebo něčeho jiného kyselého.

    The Nasty Bits: Beef Heart, 4 Ways Recipe | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/...ts-beef-heart-4-ways-stew-seared-or-grilled-burgers-french-fries.html

    Další varianta je ho uvařit (vývar ze srdce je super, rozhodně případné odřezsky přidej do vývaru) a pak buď upéct v troubě a nebo opéct na pánvi - k tomu třeba rejži, nebo tak něco. Tradičně se dusí s houbama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IDENTITY: upec krůtí prsa, k tomu pečenou zeleninu (brambiry/batáty/dýně/mrkev/celer/řepa/petržel/topinambury -co máš doma) a přidej nějaký zajímavý salát typu čekanka/pomeranče/fenykl s medovo-horcicnou zálivkou.

    pro vege verzi treba květákové steaky a nebo nějakého jiného Ottolebnghiho recepty
    Cauliflower steaks with zahter I Ottolenghi recipes
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/vegetable/cauliflower-steaks-with-zahter-shop
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Někdo nějaký ultimátní recept na hovězí srdce?
    Část určitě skončí v guláši. Pastrami bych dělala někdy v létě, kdy můžu udit v grilu na zahrádce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam