• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TOM
    TOM --- ---
    sharing is caring, takže: máte rádi fazole? nechcete po nich prdět? oloupejte slupky
    protože jenom ty ve střevech kvasí, a způsobují nadýmání
    je to sice trochu drbačka, ale když koupíte větší, tak půl kila trvá asi tak hodinu - a jde to dělat víceméně bez koukání, u televize

    co s půl kilem fazolí? pomazánku!
    když si odmyslím časovou investici do loupání (namočit 10h, povařit půl h, vychladnout, scedit, loupat), následuje mačo recept (díky za objev):
    rozvařit 2-3 hodiny mrkví, petrželem, palicí česneku a cibulí (1ks každého, abych dodal nekvasící vlákninu zpátky), do bylinkového plechového ponorného vajíčka bobkový list a nové koření
    scedit (vývar dávám stranou, a používám pak jako základ do instantní pohankové kaše od Nomina)
    na pánvi osmažit na oleji (rýžový, slunečnicový, nebo z vlašských jader) 2-3 střední cibule (v Lidlu bývá kvalitnější červená, než bílá), další česnek (půl palice), sušená rajčata (cca čtvrtina sáčku, lepší než z italských týdnů v Lidlu jsem zatím nenašel), chilli (domácí čerstvé bhut naga jolokia, 4ks)
    po cca 10 minutách smažení (cibule se dělá nejdéle, zbytek přidávám postupně, jak stíhám krájet) přelít pánev do hrnce k fazolím, vsypat cca 3/4 sáčku sušené majoránky, a rozmixovat tyčovým mixérem (protože nemám jiný, chvíli to trvá..)
    podle hustoty přilívat olivový olej, případně vrátit zpátky trochu vývaru
    sůl samozřejmě
    pak tím naplním plastové krabičky s víčkem (mám kulaté, velikost cca přesnídávky), dám pro jistotu ještě na 2 minuty do mikrovlnky, a v ledničce to vydrží... zatím jsem zkoušel dva týdny bez problému

    doktorka mi totiž nařídila nízkocholesterolovou dietu, tak experimentuju s vysazením másla, a nevěděl jsem, co na chleba
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Ha - dneska dělám ten samý proces - lisování, mražení, ochucení a pečení s extra firm tofu od korejců - bylo zcela nezrnité, narozdíl od běžného českého tofu a tam to teda dělá daleko větší změny v konzistenci a je to fakt dobrý. Dokonce to začalo dělat i onen efekt vrstev, co pak má ve videu o tofurybě.

    Přemejšlím, jestli to jejich tofu je srážené sádrou, protože když zkouším domácí tofu s nigari, tak připokusu o pevné tofu (tedy ze zahřátého sojového mléka) vylézá víceméně to zrnité co je v krámech a hedvábné (nastudeno) se mi prostě nedaří.

    Asi mi nezbude než si objednat sádru v potravinářské kvalitě z fichemy.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: dobrej tip!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo což mi připomíná - kdybyste chtěli testovat jeslti zmražení tofu fakt pomůže aby to mělo nějakou strukturu, tak je to rozhodně méně zázračné, než tvrdí veganská videa.

    Ale jako zbavíte se nadbytečné vody a líp se to pak osmaží.

    How to make Tofu look and taste like Chicken
    https://www.youtube.com/watch?v=LwDYQxdc5_Q


    KASUMI
    KASUMI --- ---
    (jo to kure od jogurtu je dobry trochu otrit uterkou, at se to nepali)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    koukali jsme pred par dny na epizodu z https://www.netflix.com/cz/title/80201866
    a delali tam makhani chicken bez chicken.. maslove kure, ale bez masa (delali vege verzi)
    dostala jsem na to (v masove verzi) v noci chut, takze jsem googlila, zkompilovala si nejaky recept, ve tri rano objednala rohlik a dnes udelala :D
    je to pikantni, kremove, ale zaroven svezi a lehce nasladlokysele - nemuzu mlecne vyrobky, takze jsem pouzila alternativy, ale normalni lidi muzou pouzit normalni mlecne produkty
    v tom dile radila indicka food kriticka dve veci - na konci pridat med a do zakladu dat suseny koriandr, tze jsem se tim ridila

    0,5 kg kur. prsou
    2 cibule
    4 strouzky cesneku - cca 20gr - najemno
    zazvor - cca 45 gr - najemno
    2-3 lzice garam masaly (cely to koreni jsem tam dala od oka, tak jen odhaduji, kolik to tak na to mnozstvi mohlo byt) - jinak u te GM dost zalezi, co v ni budete mit.. ja vzala tuhle https://www.rohlik.cz/...masala-kari&cartUpdateSource=%3AFront%3ASearch%3Adefault-product-basketForm .. podle chuti, kdyz vam tam bude neco chybet, pak muzete doplnit jeste to jednodruhove koreni (skorice a kardamon urcite nic nezkazi)
    1-2 lzice kajenskeho pepre (kdo nema rad palive, ubere)
    1-2 lzice sladke papriky
    0,5 lzice rimskeho kminu (spis min, ja ho uz tolik nemusim a navic bylo v GM)
    1 lzice suseneho koriandru
    1 bobkovy list
    1 lzice medu
    1 konzerva rajcat
    kesu orisky (vetsi hrst)
    hodne ghee (nebo masla)
    200 ml (soj). smetany
    sul
    1 maly bily (soj.) jogurt
    2 lzice kurkumy


    kureci prsa na kosticky nalozit do (soj.) bily jogurt, ve kterem je rozmichana kurkuma a sul - aspon hodinu, lze pres noc, lze i do dalsiho koreni, ale takhle to staci; jde tam o zkrehnuti masa a nachyceni takove "kremovosti"
    pote si na trose oleje opecu a dam bokem

    na hlubsi panvi na ghee opecu 2 cibule na hrubsi pulkolecka
    pridam zazvor, po chvili cesnek, zasypu korenim (k. pepr, paprika, r. kmin, GM, koriandr, BL), necham opect (bacha na spaleni) a provonet, vznikne z toho takova vonava pasta s chlupama (zazvor)
    zaleju rajcatama (na male kousky) a necham provarit - par minut
    pote vyndar BL, rozmixovat, precedit - bez toho tam budou zazvorova vlakna a ne kazdy to ma rad (v teto fazi jsem pridala jeste trochu ghee a nechala rozpustit, ale neni to nutne)
    zpet na panvi pridat smetanu, provarit, osolit (nekdo by mohl opeprit cernym peprem, ale ja nedelala a nechybelo to tam), ochutnat, pridat med, rozmichat, pridat kesu orisky (hrube posekane), kure a nechat prohrat par minut (uz nevarit)
    na taliri posypat cerstvym koriandrem, podavat s basmati
    jsou to cca 3 porce, zaprasilo se po nich ve dvou :)
    foto nemam, nestihla jsem a neni to moc fotogenicke jidlo beztak

    barva se odviji od mnozstvi rajcat
    bude to vypadat nejak takhle
    foto neni moje, je odsud
    https://upload.wikimedia.org/...ia/commons/thumb/3/3c/Chicken_makhani.jpg/1200px-Chicken_makhani.jpg

    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    BONEMINA: Dej pak vědět, prosím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: https://www.seriouseats.com/...7/06/vietnamese-grilled-pork-chops-cold-rice-noodle-salad-recipe.html

    a pokud nemáš vietnamské bylinky, tak přilej do výpeku jablečný mošt

    Pork Chops With Apple Cider Pan Sauce Recipe | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/recipes/2015/02/pork-chops-apple-cider-pan-sauce-recipe.html
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    FITH: ok, zkusím to
    dnes jde o to, že se mi nechce nic, ale lautr nic :)
    FITH
    FITH --- ---
    JAJITA: To by slo,chce to ostry nuz na vytvoreni kapsy a pak uz jen naplnit,sepnout a tepelne upravit.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    FITH: jsou to necelé 2 cm plátky...
    FITH
    FITH --- ---
    JAJITA: Pokud jsou dostatecne vysoke,proriznout a naplnit. Napr. syreckama,nebo spenatem atd. zalezi na preferenci :o)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ve středu jsem dělala z kotlety s kostí srbské žebírko, 4 porce

    dnes mi fakt milá kolegyně místo kytky (jsem v pn) přinesla krabici s 5 plátky krásné kotlety s kostí

    prosím o nějaký recept, kde bych udělala wow, nic mě nenapadá :( díky předem
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    POHODA_JAHODA:
    FITH:

    Nemohouc se rozhodnout, nalozila jsem obe verze. Za par tydnu uvidim. Diky :)
    FITH
    FITH --- ---
    LA_BETE: Je to moc dobre,horkost je potlacena cukrem https://www.cuketka.cz/?p=11705
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LA_BETE: to ti povim zscatkem dubna :D jeste jsem to nejedla, ale potrebuju je do nejakych receptu co mam v planu zkouset.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    BONEMINA: jak to chutná? je ta kúra potom pořád nahořklá?
    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    BONEMINA: Jela bych podle Ottolenghi:
    Ottolenghi Preserved Lemons: Must-Have Kitchen Staple - OMG! Yummy
    https://omgyummy.com/tasting-jerusalem-preserved-lemons/
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mate nekdo nejaky ultimatni recept na arabske nakladane citrony v soli?
    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    ENDEE: http://rybarnypraha.cz/ Já ryby sice nejím, ale kolegové jo a chválí si Frantu z Vysočan :)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    Prosim, kam v Praze pro cerstve ryby? Spis nejaky mensi specializovany obchod nez Makro apod. Diky.
    TESSS
    TESSS --- ---
    Zeland nebo australie, ty soucasny afrika
    AIJA
    AIJA --- ---
    TESSS:
    Odkud je mají?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam