• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOIRAIN: Koprovku, s bramborem.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    co s větším hezkým kusem kulaté plece? (ano, svíčková by šla, ale fakt se mi nechce dělat knedlíky a kupované nerada)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    a vtipnej kanál koukám:D
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: dobrej tip!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LA_BETE: hlavně to skvěle voní. A v průběhu času se ta vůně koncentruje. Dobrý je to na spoustu věcí, krom originál arabskejch receptů je to třeba parádní marináda na gril. Před pár lety jsem někde vytratil svojí nekonečnou sklenici, tak budu muset naložit:) Jen pozor na dávkování.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo což mi připomíná - kdybyste chtěli testovat jeslti zmražení tofu fakt pomůže aby to mělo nějakou strukturu, tak je to rozhodně méně zázračné, než tvrdí veganská videa.

    Ale jako zbavíte se nadbytečné vody a líp se to pak osmaží.

    How to make Tofu look and taste like Chicken
    https://www.youtube.com/watch?v=LwDYQxdc5_Q


    KASUMI
    KASUMI --- ---
    (jo to kure od jogurtu je dobry trochu otrit uterkou, at se to nepali)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    koukali jsme pred par dny na epizodu z https://www.netflix.com/cz/title/80201866
    a delali tam makhani chicken bez chicken.. maslove kure, ale bez masa (delali vege verzi)
    dostala jsem na to (v masove verzi) v noci chut, takze jsem googlila, zkompilovala si nejaky recept, ve tri rano objednala rohlik a dnes udelala :D
    je to pikantni, kremove, ale zaroven svezi a lehce nasladlokysele - nemuzu mlecne vyrobky, takze jsem pouzila alternativy, ale normalni lidi muzou pouzit normalni mlecne produkty
    v tom dile radila indicka food kriticka dve veci - na konci pridat med a do zakladu dat suseny koriandr, tze jsem se tim ridila

    0,5 kg kur. prsou
    2 cibule
    4 strouzky cesneku - cca 20gr - najemno
    zazvor - cca 45 gr - najemno
    2-3 lzice garam masaly (cely to koreni jsem tam dala od oka, tak jen odhaduji, kolik to tak na to mnozstvi mohlo byt) - jinak u te GM dost zalezi, co v ni budete mit.. ja vzala tuhle https://www.rohlik.cz/...masala-kari&cartUpdateSource=%3AFront%3ASearch%3Adefault-product-basketForm .. podle chuti, kdyz vam tam bude neco chybet, pak muzete doplnit jeste to jednodruhove koreni (skorice a kardamon urcite nic nezkazi)
    1-2 lzice kajenskeho pepre (kdo nema rad palive, ubere)
    1-2 lzice sladke papriky
    0,5 lzice rimskeho kminu (spis min, ja ho uz tolik nemusim a navic bylo v GM)
    1 lzice suseneho koriandru
    1 bobkovy list
    1 lzice medu
    1 konzerva rajcat
    kesu orisky (vetsi hrst)
    hodne ghee (nebo masla)
    200 ml (soj). smetany
    sul
    1 maly bily (soj.) jogurt
    2 lzice kurkumy


    kureci prsa na kosticky nalozit do (soj.) bily jogurt, ve kterem je rozmichana kurkuma a sul - aspon hodinu, lze pres noc, lze i do dalsiho koreni, ale takhle to staci; jde tam o zkrehnuti masa a nachyceni takove "kremovosti"
    pote si na trose oleje opecu a dam bokem

    na hlubsi panvi na ghee opecu 2 cibule na hrubsi pulkolecka
    pridam zazvor, po chvili cesnek, zasypu korenim (k. pepr, paprika, r. kmin, GM, koriandr, BL), necham opect (bacha na spaleni) a provonet, vznikne z toho takova vonava pasta s chlupama (zazvor)
    zaleju rajcatama (na male kousky) a necham provarit - par minut
    pote vyndar BL, rozmixovat, precedit - bez toho tam budou zazvorova vlakna a ne kazdy to ma rad (v teto fazi jsem pridala jeste trochu ghee a nechala rozpustit, ale neni to nutne)
    zpet na panvi pridat smetanu, provarit, osolit (nekdo by mohl opeprit cernym peprem, ale ja nedelala a nechybelo to tam), ochutnat, pridat med, rozmichat, pridat kesu orisky (hrube posekane), kure a nechat prohrat par minut (uz nevarit)
    na taliri posypat cerstvym koriandrem, podavat s basmati
    jsou to cca 3 porce, zaprasilo se po nich ve dvou :)
    foto nemam, nestihla jsem a neni to moc fotogenicke jidlo beztak

    barva se odviji od mnozstvi rajcat
    bude to vypadat nejak takhle
    foto neni moje, je odsud
    https://upload.wikimedia.org/...ia/commons/thumb/3/3c/Chicken_makhani.jpg/1200px-Chicken_makhani.jpg

    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    BONEMINA: Dej pak vědět, prosím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: https://www.seriouseats.com/...7/06/vietnamese-grilled-pork-chops-cold-rice-noodle-salad-recipe.html

    a pokud nemáš vietnamské bylinky, tak přilej do výpeku jablečný mošt

    Pork Chops With Apple Cider Pan Sauce Recipe | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/recipes/2015/02/pork-chops-apple-cider-pan-sauce-recipe.html
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    FITH: ok, zkusím to
    dnes jde o to, že se mi nechce nic, ale lautr nic :)
    FITH
    FITH --- ---
    JAJITA: To by slo,chce to ostry nuz na vytvoreni kapsy a pak uz jen naplnit,sepnout a tepelne upravit.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    FITH: jsou to necelé 2 cm plátky...
    FITH
    FITH --- ---
    JAJITA: Pokud jsou dostatecne vysoke,proriznout a naplnit. Napr. syreckama,nebo spenatem atd. zalezi na preferenci :o)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ve středu jsem dělala z kotlety s kostí srbské žebírko, 4 porce

    dnes mi fakt milá kolegyně místo kytky (jsem v pn) přinesla krabici s 5 plátky krásné kotlety s kostí

    prosím o nějaký recept, kde bych udělala wow, nic mě nenapadá :( díky předem
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    POHODA_JAHODA:
    FITH:

    Nemohouc se rozhodnout, nalozila jsem obe verze. Za par tydnu uvidim. Diky :)
    FITH
    FITH --- ---
    LA_BETE: Je to moc dobre,horkost je potlacena cukrem https://www.cuketka.cz/?p=11705
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LA_BETE: to ti povim zscatkem dubna :D jeste jsem to nejedla, ale potrebuju je do nejakych receptu co mam v planu zkouset.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    BONEMINA: jak to chutná? je ta kúra potom pořád nahořklá?
    POHODA_JAHODA
    POHODA_JAHODA --- ---
    BONEMINA: Jela bych podle Ottolenghi:
    Ottolenghi Preserved Lemons: Must-Have Kitchen Staple - OMG! Yummy
    https://omgyummy.com/tasting-jerusalem-preserved-lemons/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam