• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: na horách vařili to samé co třeba v krkonoších. Viz onen článek BONEMINA:

    Kapitolu o sudetské kuchyni má ve své knize Pospěška, ale nejsem si jistá, jestli má vyloženě recepty z hor z hornoslezského pohraničí. https://www.kosmas.cz/knihy/177510/regionalni-kucharka/

    Jinak pár receptů z Jablonce a Liberce máš v téhle ukázce z celé knihy (německy) - štrůdl se bramborama a uzeným a nebo masový puding (mleté maso se sýrem zapečné s bramborami) zní dostatečně exoticky.

    https://bilder.buecher.de/zusatz/26/26238/26238538_lese_1.pdf
    RISINA
    RISINA --- ---
    BONEMINA: Hned toho prvniho kubu s kroupami delame kazde Vance na Setedry den k obedu :-).
    TESSS: Nikdy me nenapadlo premyslet o tom, ze my v Sudetech mame nejaka specialni jidla. Zeptam se sve mamky, ktera se sem privdala v 50. letech ze zapadnich Ceh jestli ji neco prekvapilo a prevzala od sve tchyne tj. me babicky nejaka jidla - prarodice tu zili uz pred valkou a po valce sem vratili.
    TESSS
    TESSS --- ---
    BONEMINA: dekuji!
    Kazdopadne se nebudu branit receptum po odsunu, kdy se do pohranici promytl vliv obyvatel z vyvchodu a i jinych pristehovalcu.
    Diky za pripadne napady, recepty a tak dal :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TESSS: kamaradka ze sudet vzkazuje, ze v tomhle clanku je vse podstatny: http://www.jizerky.cz/cs/sklarstvi-a-tradice/zajimavosti-k-zakousnuti.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TESSS: tak nabízí se krkonošské kyselo:)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Ciste nahodou nemate nekdo nejake autentické recepty ze sudet, nejlepe sever, Jizerky. Ale muze byt i odjednud. Google mi moc nepomohl. Budu rada, kdyz se nekdo podelite. Dekuji
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    AIJA: Kleftiko

    Kleftiko - Greek Slow Cooked Lamb Kleftiko by Theo Michaels | Lamb Kleftiko
    https://www.youtube.com/watch?v=ayGNdsRLR5E
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Česnek s tymiánem to asi zase vyhraje, přihodím barevný pepře a možná nějakou houbu...
    AIJA
    AIJA --- ---
    O víkendu budu muset spáchat jehněčí lopatku. Máte někdo nějaký jiný recept než s rozmarýnem a na víně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Ha - dneska dělám ten samý proces - lisování, mražení, ochucení a pečení s extra firm tofu od korejců - bylo zcela nezrnité, narozdíl od běžného českého tofu a tam to teda dělá daleko větší změny v konzistenci a je to fakt dobrý. Dokonce to začalo dělat i onen efekt vrstev, co pak má ve videu o tofurybě.

    Přemejšlím, jestli to jejich tofu je srážené sádrou, protože když zkouším domácí tofu s nigari, tak připokusu o pevné tofu (tedy ze zahřátého sojového mléka) vylézá víceméně to zrnité co je v krámech a hedvábné (nastudeno) se mi prostě nedaří.

    Asi mi nezbude než si objednat sádru v potravinářské kvalitě z fichemy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TESSS: Do klasického teplého boršče dávám plechovku krájenejch. Pro mě je boršč zimní jídlo, a to čerstvý dobrý rajčata člověk ani běžně nesežene.
    FITH
    FITH --- ---
    TESSS: Treba nastrouhany na velkych slzach,zalezi na gustu kazdeho kuchare :o)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    THEODORT: ja tobe taky mam sto chuti, kopr je pro litevskou kuchyni zasadni, proto jsem na nej upozornila, uvedla v receptu, ale kdyz ho nekdo nedava, protoze mu nechutna, za to minuskovat?

    Lidi, vite o tom, ze borsc, teply i studeny je "spravne" podle kazdy rodiny jiny? Kdyz budete hledat recepty v litevstine, najdete ruzne recepty, kde chybi i pulka ingredienci :D
    A rajcata v teplem - za ta mi zas polorus (cechorus) vycinkal, ze to je ukrajinskej vynalez :)))))
    TESSS
    TESSS --- ---
    Jak je to s tema rajcatama, pokrajeny čerstvý.? Loupany z plechovky by sly taky?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOUNTBATTEN: za ten kopr jsem musel dat minus :)
    VSICHNIMAME: spolehlivy a presny postup zde: http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0190.html

    kopr je v cholodniku to nejdulezitejsi! nesetrit!

    a zloutky, ty musi byt najemno rozetrene aby nedelaly v polevce hrudky a krasne ji zahustily :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AIJA: Párkrát jsem ho vařila, ze dvou druhů masa. Naposled v pomalým hrncu.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    DIVER:
    ano
    kostičky
    ne
    ne
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    VSICHNIMAME: vpodstatě https://lt.wikipedia.org/wiki/%C5%A0altibar%C5%A1%C4%8Diai :)
    sice jsem četla (litevské) recepty, kdy řepu pečou na hrubé soli apod., ale dělám ho jednoduše:
    ingredience: červená řepa, brambory, vajíčka, okurka, jarní cibulka, tučný kefír a sodfovka (jo a kopr*)
    uvařit brambory, vejce a řepu a dát vychladit
    uvařenou, vychladlou řepu nastrouhat, stejně tak okurky, poté vajíčka nakrájet na jemno a nadrobno jarní cibulku. Smíchat v míse s kefírem (hodně tučným), na chvíli dát odležet - nemělo by to být tekutý, spíš kaše a až se to odleží, přidat sodovku a vytvořit z toho polívku!
    Brambory podávat na vedlejším talířku

    Druhý způsob: brambory tam nakrájím také (často jsem je měla uvnitř v polivce, neservírovali mi je vedle a mně to tak i víc chutná:) )

    ad* kopr: ten se seká jako poslední, vpodstatě se jím ta polivka sype, ale já ho nedávám, protože muž ho nesnáší (ten si jídla v Litvě užil hehe:))) )
    FITH
    FITH --- ---
    EDERA: Mas pravdu,rajce tam patri :o),uz zapominam...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOUNTBATTEN: mas osvedceny studeny litevsky?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    do vařenýho řepu na kostky, do studenýho (šaltibarščai) nakrouhanou (ale já vlastně nedělám boršč, dělám "ajntopf" s masem ideálně aspoň 2 druhů, řepou, brambory, mrkví a hovězím vývarem; studený se snažím kopírovat litevské recepty ;) )
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DIVER: Brambory ano, řepu na kostky, kopr když je, zahuštění ne. Maso v podstatě cokoliv, co zrovna je. Nejčastěji nějaká drůbež, nebo hovězí... nedávno jsme měli v mrazáku zbytek jehněčí pečeně, co se nějak nezvládalo sníst, tak tam šlo i jehněčí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam