• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TERA79
    TERA79 --- ---
    DIVER: Nadbytek libečku suším, v zimě sypu na uvařené brambory, přidávám do mletých mas (karbanátky, sekaná, plněné papriky), i do polévky se dá.
    Je hodně křehký po usušení, pokud do toho půjdeš, listy není potřeba mělnit.
    Suším jen listy, řapíky dávám do pytlíku a zamrazím, používám do vývaru a při vaření brambor.
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: moc ho netrap :) u nas vede spenat, bez smetany. Jen cibulka, pepr a sul
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: já jsem včera malej lístek libečku ukrad! :) u našeho vietnamce-zelináře jsem si kousek uštípnul, abych ho ochutnal. dobrý, ale ještě to bylo slabý, aspoň z toho květináče.


    KOCHANSKA_CH: ad medvědí česnek: pesto jasný, ale toho mám v lednici ještě sklenici z loňska od kámoše. bylinkový máslo zvážím - až už nebudu vědět, co s medvědem, tak se to hodí. na polévku je ho imho škoda a na nádivku taky. já ho mám na zahrádce jen tak na dvě tři jídla.

    možná zopakuju ty noky nebo ho udělám s těstovinama (taky to spíš vidím na sýrovou omáčku). a zkusil bych asi i lehce do nějakýho salátu...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DIVER: Mám zrovna z lesa medvědí česnek, tak chci zkusit jakože bylinové máslo s nasekaným. Určitě udělám krémovou polévku. Přidat se dá třeba do sýrové omáčky, našel bys aj recepty na pesto. Do velikonoční nádivky taky bude pasovat. Z většího množství dělají na jihu Moravy špenát, i v kombinaci s kopřivama.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: naprosto souhlasím s libečkem jako superbylinkou do polévky!
    o víkendu jsem orvala první výhonky ze záhonu do slepičí a ta psala, že si přidaly všechny čtyři děti :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TESSS: libeček je keř vysokej klidně přes metr. mě v květináči nikdy nevyrostlo víc než pár lístků tak do výšky patnácti dvaceti centimetrů. to spotřebuju nadvakrát. (jinak teda libeček považuju chuťově za top bylinku. polívku dokáže pozvednout o 200 procent, z obyčejných brambor udělá lahodu. jen je škoda, že nemá moc dalších využití. dával jsem ho ještě s bazalkou na rajčata... používáte ho někdo ještě jinak?)

    ale když už je tu řeč o bylinkách. nemáte nějaký tip na něco s medvědím česnekem? loni se mi s ním povedly výborný noky, ale už nevím, jak jsem je dělal :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: libecek mi v klidu roste v kvetinaci, vynostnost je OK. Celer mam v truhliku. Ten co nyslim, je ze seminek a je trochu jiny. Vzhledem je bliz ty petrzelce. Ale mit moznost libecek dam spis na zahon.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: hlasoval bych pro tymián. neotrháš ho najednou jako pažitku, vydrží celou sezónu (na podzim klidně může do záhonu). já bez něj nedělám žádný červený špagety nebo třeba fazole, přidávám ho i do čočkový polívky a využiješ ho rozhodně při grilování. dávám ho klidně i na grilovanej hermelín.

    on mi tymián vlastně jako jediná bylinka roste i v zimě na záhonu, takže ho používám celkem často. a je celkem dekorativní.

    jinak bych sázel na pažitku a zajímavý se mi zdály ty celerový listy. naprosto jednoznačně by to pak byl libeček, ovšem ten ti v květináči ani neporoste a výtěžnost je minimální.

    toho bych se bál i u toho celeru. navíc bych na něj neplýtval květináčem. stačí dát ten spodní vcelku odřízlej kus řapíkatýho celeru do misky s vodou a listy ti krásně vyrostou.
    IKA
    IKA --- ---
    Aké kombinácie jedla má zmysel jesť z nutričného hľadiska? Napadá ma len železo s vitamínom C (a nie s vápnikom), a niektoré vitamíny s tukom. Ešte niečo?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dostala jsem vcera velkou kytici spenatu, tak cast padla s mandlemi na pesto. A cast pesta jsem namazala na rohlikove testo, zarolovala a stocila a upekla ve forme na biskupsky chlebicek. Nepotrebuje to nicim mazat a je to moc dobra svacina



    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Já si letos dala do okenního truhlíku jen magi.
    Záleží na tobě co nejčastěji používáš a nemuselas do zahrady.
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: tohle asi neni jednoletka, ale zkus do zahonu listovy celer. Listy jsou podobne plocholiste petrzelce. Chut zustava celerova :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: tak aby si to nemela tak jednoduche, tak tu jeste nepadl bobkovy list
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BONEMINA: Mláďata ředkviček jsou výborná, taky vzejdou na papírové utěrce jak řeřicha.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: no jo, já vím prd, co je jednoleté, mně vždycky všechno v truhlíku chcípne za měsíc :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: pažitka je ovšem vytrvalá, tu mám venku (stejně jako tymián, oregano, mátu, libeček a další). Kopr seju normálně do záhonu.
    Takže asi vyhraje ta majoránka...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: mně přijde nejuniverzálnější / nejvyužívanější asi ta pažitka. Čerstvý rozmarýn, tymián nebo oregano jsou fajn, ale reálně je využiju jednou za uherák.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TOOMIX: rericha nepotrebuje truhlik, te staci vata. Ale ted jsem objevila kolo, mlade vyhonky redkvicek. Chutna mi vic nez pazitka a navic jeste ta ruzovozelena kombinace vypada na chlebu s maslem proste dobre :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: ja hodne tymian, pripadne matu nebo koriandr
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: pazitka,at je vzdy po ruce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam