• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DAHY
    DAHY --- ---
    DIVER: Libeček se dá přihodit do lecjakýho salátu, pomazánky (vege nebo i v rybí se mi osvědčil) nebo nádivky, jejíž čas se teď blíží. Jednou jsem ho na chalupě, kde nerostla žádná jiná bylina, na závěr pečení přihodil ke kuřeti a taky supr. V Anglii jsem slyšel, že existuje jakýsi tradiční sirup z libečku a brandy, což by vyřešilo tvůj problém se skladováním přebytků, ale detaily neznám.
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    DIVER: do leca
    TERA79
    TERA79 --- ---
    DIVER: Nadbytek libečku suším, v zimě sypu na uvařené brambory, přidávám do mletých mas (karbanátky, sekaná, plněné papriky), i do polévky se dá.
    Je hodně křehký po usušení, pokud do toho půjdeš, listy není potřeba mělnit.
    Suším jen listy, řapíky dávám do pytlíku a zamrazím, používám do vývaru a při vaření brambor.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DIVER: Mám zrovna z lesa medvědí česnek, tak chci zkusit jakože bylinové máslo s nasekaným. Určitě udělám krémovou polévku. Přidat se dá třeba do sýrové omáčky, našel bys aj recepty na pesto. Do velikonoční nádivky taky bude pasovat. Z většího množství dělají na jihu Moravy špenát, i v kombinaci s kopřivama.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: naprosto souhlasím s libečkem jako superbylinkou do polévky!
    o víkendu jsem orvala první výhonky ze záhonu do slepičí a ta psala, že si přidaly všechny čtyři děti :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TESSS: libeček je keř vysokej klidně přes metr. mě v květináči nikdy nevyrostlo víc než pár lístků tak do výšky patnácti dvaceti centimetrů. to spotřebuju nadvakrát. (jinak teda libeček považuju chuťově za top bylinku. polívku dokáže pozvednout o 200 procent, z obyčejných brambor udělá lahodu. jen je škoda, že nemá moc dalších využití. dával jsem ho ještě s bazalkou na rajčata... používáte ho někdo ještě jinak?)

    ale když už je tu řeč o bylinkách. nemáte nějaký tip na něco s medvědím česnekem? loni se mi s ním povedly výborný noky, ale už nevím, jak jsem je dělal :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: libecek mi v klidu roste v kvetinaci, vynostnost je OK. Celer mam v truhliku. Ten co nyslim, je ze seminek a je trochu jiny. Vzhledem je bliz ty petrzelce. Ale mit moznost libecek dam spis na zahon.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: hlasoval bych pro tymián. neotrháš ho najednou jako pažitku, vydrží celou sezónu (na podzim klidně může do záhonu). já bez něj nedělám žádný červený špagety nebo třeba fazole, přidávám ho i do čočkový polívky a využiješ ho rozhodně při grilování. dávám ho klidně i na grilovanej hermelín.

    on mi tymián vlastně jako jediná bylinka roste i v zimě na záhonu, takže ho používám celkem často. a je celkem dekorativní.

    jinak bych sázel na pažitku a zajímavý se mi zdály ty celerový listy. naprosto jednoznačně by to pak byl libeček, ovšem ten ti v květináči ani neporoste a výtěžnost je minimální.

    toho bych se bál i u toho celeru. navíc bych na něj neplýtval květináčem. stačí dát ten spodní vcelku odřízlej kus řapíkatýho celeru do misky s vodou a listy ti krásně vyrostou.
    IKA
    IKA --- ---
    Aké kombinácie jedla má zmysel jesť z nutričného hľadiska? Napadá ma len železo s vitamínom C (a nie s vápnikom), a niektoré vitamíny s tukom. Ešte niečo?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dostala jsem vcera velkou kytici spenatu, tak cast padla s mandlemi na pesto. A cast pesta jsem namazala na rohlikove testo, zarolovala a stocila a upekla ve forme na biskupsky chlebicek. Nepotrebuje to nicim mazat a je to moc dobra svacina



    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Já si letos dala do okenního truhlíku jen magi.
    Záleží na tobě co nejčastěji používáš a nemuselas do zahrady.
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: tohle asi neni jednoletka, ale zkus do zahonu listovy celer. Listy jsou podobne plocholiste petrzelce. Chut zustava celerova :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: tak aby si to nemela tak jednoduche, tak tu jeste nepadl bobkovy list
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BONEMINA: Mláďata ředkviček jsou výborná, taky vzejdou na papírové utěrce jak řeřicha.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: no jo, já vím prd, co je jednoleté, mně vždycky všechno v truhlíku chcípne za měsíc :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: pažitka je ovšem vytrvalá, tu mám venku (stejně jako tymián, oregano, mátu, libeček a další). Kopr seju normálně do záhonu.
    Takže asi vyhraje ta majoránka...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: mně přijde nejuniverzálnější / nejvyužívanější asi ta pažitka. Čerstvý rozmarýn, tymián nebo oregano jsou fajn, ale reálně je využiju jednou za uherák.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TOOMIX: rericha nepotrebuje truhlik, te staci vata. Ale ted jsem objevila kolo, mlade vyhonky redkvicek. Chutna mi vic nez pazitka a navic jeste ta ruzovozelena kombinace vypada na chlebu s maslem proste dobre :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: ja hodne tymian, pripadne matu nebo koriandr
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: pazitka,at je vzdy po ruce?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: řeřicha. Na chleba s máslem to je super posyp
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TRISSIE: tak si vyber dve a o finalni vyber si hod korunou..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    EXCITE, DEVIL: když já to potřebuju zúžit na tu jednu ultimátní :-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    TRISSIE: rukola! ta by ted jeste v zemi nevydrzela, tak je okno jasna volba:)
    ja mam tyden za oknem rukolu, petrzelku a majoranku. Chtela sem to pichnout do zeme, ale min.rukola by to jeste nedala (ale na zahonku mi uz rasi novy vyhonky petrzelky a majoranky)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TRISSIE: ja mam snitlik, petrzel, kopr, cilantro a libecek kterej ale nevylez
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TRISSIE: Marjánka, oregáno, saturejka, kopr
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    koupila jsem si do kuchyně třídílný květináč na kuchyňské bylinky. první dva kandidáti jsou jasní - bazalka a petrželka, ale váhám, co do toho třetího oddílu?
    na zahradě mám bylinkový záhon s běžnými vytrvalými bylinkami, takže spíš něco jednoletého, co člověk rád mívá po ruce (a co rádo sluníčko - je to na parapetu okna na západ).
    co doporučíte?
    TESSS
    TESSS --- ---
    BONEMINA: prosim nemela bys link na cuketku. Trochu se na jeho webu ztracim .
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIVER: recepty jsou dole, ciste slany je od Ottolenghiho, s cukrem podle Cuketky. Vpodstate akorat vezmes citron, nariznes, nacpes do nej soli, co se vejde a pripadne dolijes citronovou stavou a pak to nechas 6 tydnu na pokoji. Na mobilu ted presne recepty nenajdu, kdyztak zitra u kompu. Chutna to jako slanokyselej citron respektive slanokyselej citron se sladkym ocasem, kterej je ale intenzivnejsi nez jednotlivy slozky zvlast a chut je pronikava a vyvazena. Proste to neni slana a kysela, ale tak akorat slanokysela chut. Citronova slupka zmekla. Cukr se v nalevu skoro nerozpustil, ale nejakou chut presto predal. Citronovou stavu jsem do lahvi pridavala, aby byly citrony uplne ponorene, ale tipla bych si, ze na tomhle koncentratu by vyrasila jen hoodne odvazna plisen.
    pouziti - kousek nalozeneho citronu nakrajim na pidikousky a zamicham do jidla jako koreni. S davkovanim budu postupne experimentovat, zatim mi pul cajove lzicky na porci kuskusu prislo ok. Pridavala jsem to az k hotovemu masu a cibulim, protoze to byly zbytky z predchoziho jidla, ale kdybych citronove kousky pridala uz v prubehu opikani kruty a cibule, tipuju, ze by to mohlo byt jeste lepsi.
    pouziti v tequille mam jen z druhe ruky, pry nasekal par malych kousku a hodil je primo do sklenicky. Ja tvrdy prakticky nepiju, tak nevim, jak moc babica approves.
    DIVER
    DIVER --- ---
    BONEMINA: no a? chuť, recept, postupy, vychytávky, babicoviny...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA:
    pred nejakou dobou jsem se ptala po nakladanych citronech. Nnakonec jsem udelala 2 verze, jednu v soli a jednu v cuktu a soli. Uz to uzralo a proslo testovanim v kuskusu s grilovanym krutim masem a cibuli. Oboji je super, ale verze s cukrem o maly fous lepsi. Jeden z ucastniku testovani si rovnou odnesl ctvrtku a pak vecer hlasil, ze s tequillou je to taky moc dobry a ze uz zalozil novou davku.
    TESSS
    TESSS --- ---
    GUDRUN: žampióny s porkem a trochou dobre sojovky, priloha libovolna. Dobre to jde se sklenejma testovinama, zasypat trochou oprazenyho sezamového seminka
    EDERA
    EDERA --- ---
    V socialistickejch kuchařkách byly i recepty na pórek jako náhradu chřestu. Lehce povařit, zabalit do šunky, zapéct s másle, případně strouhankou...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GUDRUN: ja porek delam jako mama. pokrajim na 7 cm spalky, zbytek zelenyho schovam a spalky varim v osoleny vode az sou mekky. pak je otru, obalim je platkem sunky a syra, zapichnu paratko, obalim 2x v trojobalu a smazim na panvi do hneda
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam