• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MAKII: pak je ještě dobrý je nakrájet na proužky a zavařit
    MAKII
    MAKII --- ---
    TOOMIX: vida. dobrý, dneska bude lečo. jen toho je tolik, že bychom lečo jedli týden i k snídani, tak klidně uvítám i jiné nápady.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MAKII: lečo
    MAKII
    MAKII --- ---
    mám tu hromadu lehce ovadlých kápií, které už potřebuji zpracovat a přemýšlím, co s nimi... nějaký nápad, prosím? na ajvar to úplně nevidím..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    lepsi nez susenej ci sekanej v kostkach mrazenej libecek je, kdyz se z nej udela olej. libecek se po jednotlivejch pulzech rozsmelcuje (nemelo by se to moc zahrat) v dostatku neutralniho oleje a sleje se do sklenici a do lednice..
    kam se to prikapne, tak je to fakt uplne jak cerstvej libecek...treba i po pul roce
    DAHY
    DAHY --- ---
    Taky ještě přihodím pár anglických tipů.

    Lovage recipes | Hugh Fearnley-Whittingstall | Life and style | The Guardian
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/jun/24/lovage-recipes-hugh-fearnley-whittingstall


    TRISSIE: Ten libeček je hotová tzv. superpotravina. Netušil jsem :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a tady: https://herbs-treatandtaste.blogspot.com/2011/07/lovage-old-fashioned-herb-making.html
    je spousta zajímavých nápadů. Zaujala mě myšlenka používat stonky místo brček na Bloody Mary :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: pokud by to někdo chtěl zkoušet, "1 fifth" je jedna pětina galonu, tzn. asi 750ml. Moc libečku tím člověk nespotřebuje :-)
    DAHY
    DAHY --- ---
    TRISSIE: Nemůžu se rozhodnout, jestli mě to láká nebo ne :) Myslím, že to bude taková hodně "love or hate" delikatesa. Nezapomeň se tu potom s námi podělit o zkušenost.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DAHY: to by byl asi Lovage cordial, ovšem recepty se různí, do některých se používá kořen, do jiných semena, a samozřejmě existuje i verze s listy (tu bych mohla letos vyzkoušet :-)

    Lovage Cordial

    Recipe By : Making Cordials & Liqueurs at Home, J.P. Farrell
    Serving Size : 1 Preparation Time :0:00
    Categories : Cordials & Liqueurs Third

    Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
    -------- ------------ --------------------------------
    1 1/2 Tbsp Chopped Lovage -- * See Note
    1 Fifth Brandy
    1 Cup sugar syrup

    *Lovage cordials were very popular in England prior to WWI but have
    since disappeared.

    Steep the lovage and brandy for one week. Strain through cheesecloth and
    add the sugar syrup.
    DAHY
    DAHY --- ---
    DIVER: Libeček se dá přihodit do lecjakýho salátu, pomazánky (vege nebo i v rybí se mi osvědčil) nebo nádivky, jejíž čas se teď blíží. Jednou jsem ho na chalupě, kde nerostla žádná jiná bylina, na závěr pečení přihodil ke kuřeti a taky supr. V Anglii jsem slyšel, že existuje jakýsi tradiční sirup z libečku a brandy, což by vyřešilo tvůj problém se skladováním přebytků, ale detaily neznám.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TESSS: hele, v podstatě jsou to zapečený fleky...

    na másle cibuli, česnek, houby, podusit, kmín, sůl. dál zapejkací miska, uvařený fleky promíchaný s houbama. zalít smetanou s vejcem a libečkem a pažitkou. zapéct. alternativně i nějaká uzenina, píšou.

    podobná (houby) je ta Vopiška - podkrkonošská polívka:

    do vody s kmínem a solí vařit pokrájený brambory, houby a cibuli. pak "růžová" jíška ze sádla a mouky a zahustit polívku. provařit, případně dochutit bujónem (píšou). nakonec přidat utřenej česnek s pokrájeným libečkem. lze doplnit vejcem rozšlehaným se smetanou.

    kouzlo bude asi v množství toho libečku. píšou 5 lžic /na 4 brambory a 1,5 litru vody, 1 cibuli, misku hub/.
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: jjak, pls, delaji ty testoviny. Ja delam testoviny, houby, vejce. Libecek me k tomu nenapadl. A vzdycky lituju, ze k tomu nemam babiccin hruskovy kompot :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    a než to zapomenu :), tak k těm sušeným bylinkám mám ještě jeden tip a historku. sháněl jsem jeden čas po celý Praze celerovou sůl do Bloody Mary a pak mi jednou kámoš v hospodě říká: "tsyve, já ti jí přinesu, to není problém."

    on dělá kuchaře v Praze na Admirálu, tak jsem čekal, co přinese. vůbec jsem neměl představu, jak se "celerová sůl" vyrábí, myslel jsem, že jí někde přes půl světa kupujou. přinesl lahvičku se solí, v tom drobný zelený kousky, vonělo to fakt silně po celeru, byl jsem nadšenej. a ptám se, od koho jí berou...

    "ne, to ne, normálka jsem narychlo usušil celerový listí a smíchal jsem ti to se solí. ale ta sůl je Maldon! to je špička!"

    takže jsem se najednou dozvěděl, jak se dělá celerová sůl a co je sůl Maldon :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    SHUKI: ok, to by stálo za pokus, dík. moje bylinková kuchařka k libečku ještě říká:

    - Vopiška, polévka z Podkrkonoší (jak se tu někdo sháněl po sudetskejch receptech...)
    - rychlá salámová pánev s brambory a libečkem
    - těstoviny s houbami a libečkem

    Antikvariát: kniha Zelené koření I. - Lánská, Dagmar
    https://online-antikvariat.cz/...ouUMc_hQQOLw4gIxwIMcB7daQy8mTyzY4rQcyAlwdQSSiuNDvPwxBkaAkTxEALw_wcB
    DIVER
    DIVER --- ---
    TERA79: sry, ale bléééééé sušenej libeček :) dokonce i zamrazování (preferuju) jeho chuť fakt mění, sušenej je imho ještě o třídu níž. ale přesto dík, vědomě jsem ten sušenej už dost dlouho neochutnal, tak mu dám znovu šanci.

    jinak ty stonky mě schovávat ještě nenapadlo, to udělám, to je dobrej nápad. a máš body za to použití při vaření brambor! skvělá věc, to dělám taky :) vývar jasnej.
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    DIVER: do leca
    TERA79
    TERA79 --- ---
    DIVER: Nadbytek libečku suším, v zimě sypu na uvařené brambory, přidávám do mletých mas (karbanátky, sekaná, plněné papriky), i do polévky se dá.
    Je hodně křehký po usušení, pokud do toho půjdeš, listy není potřeba mělnit.
    Suším jen listy, řapíky dávám do pytlíku a zamrazím, používám do vývaru a při vaření brambor.
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: moc ho netrap :) u nas vede spenat, bez smetany. Jen cibulka, pepr a sul
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: já jsem včera malej lístek libečku ukrad! :) u našeho vietnamce-zelináře jsem si kousek uštípnul, abych ho ochutnal. dobrý, ale ještě to bylo slabý, aspoň z toho květináče.


    KOCHANSKA_CH: ad medvědí česnek: pesto jasný, ale toho mám v lednici ještě sklenici z loňska od kámoše. bylinkový máslo zvážím - až už nebudu vědět, co s medvědem, tak se to hodí. na polévku je ho imho škoda a na nádivku taky. já ho mám na zahrádce jen tak na dvě tři jídla.

    možná zopakuju ty noky nebo ho udělám s těstovinama (taky to spíš vidím na sýrovou omáčku). a zkusil bych asi i lehce do nějakýho salátu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam