• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: jjak, pls, delaji ty testoviny. Ja delam testoviny, houby, vejce. Libecek me k tomu nenapadl. A vzdycky lituju, ze k tomu nemam babiccin hruskovy kompot :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    a než to zapomenu :), tak k těm sušeným bylinkám mám ještě jeden tip a historku. sháněl jsem jeden čas po celý Praze celerovou sůl do Bloody Mary a pak mi jednou kámoš v hospodě říká: "tsyve, já ti jí přinesu, to není problém."

    on dělá kuchaře v Praze na Admirálu, tak jsem čekal, co přinese. vůbec jsem neměl představu, jak se "celerová sůl" vyrábí, myslel jsem, že jí někde přes půl světa kupujou. přinesl lahvičku se solí, v tom drobný zelený kousky, vonělo to fakt silně po celeru, byl jsem nadšenej. a ptám se, od koho jí berou...

    "ne, to ne, normálka jsem narychlo usušil celerový listí a smíchal jsem ti to se solí. ale ta sůl je Maldon! to je špička!"

    takže jsem se najednou dozvěděl, jak se dělá celerová sůl a co je sůl Maldon :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    SHUKI: ok, to by stálo za pokus, dík. moje bylinková kuchařka k libečku ještě říká:

    - Vopiška, polévka z Podkrkonoší (jak se tu někdo sháněl po sudetskejch receptech...)
    - rychlá salámová pánev s brambory a libečkem
    - těstoviny s houbami a libečkem

    Antikvariát: kniha Zelené koření I. - Lánská, Dagmar
    https://online-antikvariat.cz/...ouUMc_hQQOLw4gIxwIMcB7daQy8mTyzY4rQcyAlwdQSSiuNDvPwxBkaAkTxEALw_wcB
    DIVER
    DIVER --- ---
    TERA79: sry, ale bléééééé sušenej libeček :) dokonce i zamrazování (preferuju) jeho chuť fakt mění, sušenej je imho ještě o třídu níž. ale přesto dík, vědomě jsem ten sušenej už dost dlouho neochutnal, tak mu dám znovu šanci.

    jinak ty stonky mě schovávat ještě nenapadlo, to udělám, to je dobrej nápad. a máš body za to použití při vaření brambor! skvělá věc, to dělám taky :) vývar jasnej.
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    DIVER: do leca
    TERA79
    TERA79 --- ---
    DIVER: Nadbytek libečku suším, v zimě sypu na uvařené brambory, přidávám do mletých mas (karbanátky, sekaná, plněné papriky), i do polévky se dá.
    Je hodně křehký po usušení, pokud do toho půjdeš, listy není potřeba mělnit.
    Suším jen listy, řapíky dávám do pytlíku a zamrazím, používám do vývaru a při vaření brambor.
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: moc ho netrap :) u nas vede spenat, bez smetany. Jen cibulka, pepr a sul
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: já jsem včera malej lístek libečku ukrad! :) u našeho vietnamce-zelináře jsem si kousek uštípnul, abych ho ochutnal. dobrý, ale ještě to bylo slabý, aspoň z toho květináče.


    KOCHANSKA_CH: ad medvědí česnek: pesto jasný, ale toho mám v lednici ještě sklenici z loňska od kámoše. bylinkový máslo zvážím - až už nebudu vědět, co s medvědem, tak se to hodí. na polévku je ho imho škoda a na nádivku taky. já ho mám na zahrádce jen tak na dvě tři jídla.

    možná zopakuju ty noky nebo ho udělám s těstovinama (taky to spíš vidím na sýrovou omáčku). a zkusil bych asi i lehce do nějakýho salátu...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DIVER: Mám zrovna z lesa medvědí česnek, tak chci zkusit jakože bylinové máslo s nasekaným. Určitě udělám krémovou polévku. Přidat se dá třeba do sýrové omáčky, našel bys aj recepty na pesto. Do velikonoční nádivky taky bude pasovat. Z většího množství dělají na jihu Moravy špenát, i v kombinaci s kopřivama.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: naprosto souhlasím s libečkem jako superbylinkou do polévky!
    o víkendu jsem orvala první výhonky ze záhonu do slepičí a ta psala, že si přidaly všechny čtyři děti :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TESSS: libeček je keř vysokej klidně přes metr. mě v květináči nikdy nevyrostlo víc než pár lístků tak do výšky patnácti dvaceti centimetrů. to spotřebuju nadvakrát. (jinak teda libeček považuju chuťově za top bylinku. polívku dokáže pozvednout o 200 procent, z obyčejných brambor udělá lahodu. jen je škoda, že nemá moc dalších využití. dával jsem ho ještě s bazalkou na rajčata... používáte ho někdo ještě jinak?)

    ale když už je tu řeč o bylinkách. nemáte nějaký tip na něco s medvědím česnekem? loni se mi s ním povedly výborný noky, ale už nevím, jak jsem je dělal :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: libecek mi v klidu roste v kvetinaci, vynostnost je OK. Celer mam v truhliku. Ten co nyslim, je ze seminek a je trochu jiny. Vzhledem je bliz ty petrzelce. Ale mit moznost libecek dam spis na zahon.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: hlasoval bych pro tymián. neotrháš ho najednou jako pažitku, vydrží celou sezónu (na podzim klidně může do záhonu). já bez něj nedělám žádný červený špagety nebo třeba fazole, přidávám ho i do čočkový polívky a využiješ ho rozhodně při grilování. dávám ho klidně i na grilovanej hermelín.

    on mi tymián vlastně jako jediná bylinka roste i v zimě na záhonu, takže ho používám celkem často. a je celkem dekorativní.

    jinak bych sázel na pažitku a zajímavý se mi zdály ty celerový listy. naprosto jednoznačně by to pak byl libeček, ovšem ten ti v květináči ani neporoste a výtěžnost je minimální.

    toho bych se bál i u toho celeru. navíc bych na něj neplýtval květináčem. stačí dát ten spodní vcelku odřízlej kus řapíkatýho celeru do misky s vodou a listy ti krásně vyrostou.
    IKA
    IKA --- ---
    Aké kombinácie jedla má zmysel jesť z nutričného hľadiska? Napadá ma len železo s vitamínom C (a nie s vápnikom), a niektoré vitamíny s tukom. Ešte niečo?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dostala jsem vcera velkou kytici spenatu, tak cast padla s mandlemi na pesto. A cast pesta jsem namazala na rohlikove testo, zarolovala a stocila a upekla ve forme na biskupsky chlebicek. Nepotrebuje to nicim mazat a je to moc dobra svacina



    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Já si letos dala do okenního truhlíku jen magi.
    Záleží na tobě co nejčastěji používáš a nemuselas do zahrady.
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: tohle asi neni jednoletka, ale zkus do zahonu listovy celer. Listy jsou podobne plocholiste petrzelce. Chut zustava celerova :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: tak aby si to nemela tak jednoduche, tak tu jeste nepadl bobkovy list
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BONEMINA: Mláďata ředkviček jsou výborná, taky vzejdou na papírové utěrce jak řeřicha.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: no jo, já vím prd, co je jednoleté, mně vždycky všechno v truhlíku chcípne za měsíc :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam