• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FAT
    FAT --- ---
    KEMENTARI: Já je mám ogrilované, zapařené a oloupané + nakrájené v mrazáku a bez chyby.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAKII: Upéct v troubě do černa, oloupat, sníst jen tak / v salátu / pokapat olejem, posypat bylinkama a uložit na pár dní do ledničky?
    V tom mi vždycky zahučí přepravka paprik jako nic.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAKII: co plněný?
    FITH
    FITH --- ---
    FITH: Treba je to vyborny na pizzu,jestli si je delate vlastni :o)
    FITH
    FITH --- ---
    MAKII: Nakrajet na prouzky,promichat s trochou oleje a dat do trouby na 180 st. Az zmeknou pridat cesnek nakrajeny na tenke platky a osolit, jeste tak 10 min. pect. Po vychlednuti dat do nadoby do lednice a postupne servirovat treba jako prilohu ...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: jakože s nálevem do sklenic
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MAKII: pak je ještě dobrý je nakrájet na proužky a zavařit
    MAKII
    MAKII --- ---
    TOOMIX: vida. dobrý, dneska bude lečo. jen toho je tolik, že bychom lečo jedli týden i k snídani, tak klidně uvítám i jiné nápady.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MAKII: lečo
    MAKII
    MAKII --- ---
    mám tu hromadu lehce ovadlých kápií, které už potřebuji zpracovat a přemýšlím, co s nimi... nějaký nápad, prosím? na ajvar to úplně nevidím..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    lepsi nez susenej ci sekanej v kostkach mrazenej libecek je, kdyz se z nej udela olej. libecek se po jednotlivejch pulzech rozsmelcuje (nemelo by se to moc zahrat) v dostatku neutralniho oleje a sleje se do sklenici a do lednice..
    kam se to prikapne, tak je to fakt uplne jak cerstvej libecek...treba i po pul roce
    DAHY
    DAHY --- ---
    Taky ještě přihodím pár anglických tipů.

    Lovage recipes | Hugh Fearnley-Whittingstall | Life and style | The Guardian
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/jun/24/lovage-recipes-hugh-fearnley-whittingstall


    TRISSIE: Ten libeček je hotová tzv. superpotravina. Netušil jsem :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a tady: https://herbs-treatandtaste.blogspot.com/2011/07/lovage-old-fashioned-herb-making.html
    je spousta zajímavých nápadů. Zaujala mě myšlenka používat stonky místo brček na Bloody Mary :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: pokud by to někdo chtěl zkoušet, "1 fifth" je jedna pětina galonu, tzn. asi 750ml. Moc libečku tím člověk nespotřebuje :-)
    DAHY
    DAHY --- ---
    TRISSIE: Nemůžu se rozhodnout, jestli mě to láká nebo ne :) Myslím, že to bude taková hodně "love or hate" delikatesa. Nezapomeň se tu potom s námi podělit o zkušenost.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DAHY: to by byl asi Lovage cordial, ovšem recepty se různí, do některých se používá kořen, do jiných semena, a samozřejmě existuje i verze s listy (tu bych mohla letos vyzkoušet :-)

    Lovage Cordial

    Recipe By : Making Cordials & Liqueurs at Home, J.P. Farrell
    Serving Size : 1 Preparation Time :0:00
    Categories : Cordials & Liqueurs Third

    Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
    -------- ------------ --------------------------------
    1 1/2 Tbsp Chopped Lovage -- * See Note
    1 Fifth Brandy
    1 Cup sugar syrup

    *Lovage cordials were very popular in England prior to WWI but have
    since disappeared.

    Steep the lovage and brandy for one week. Strain through cheesecloth and
    add the sugar syrup.
    DAHY
    DAHY --- ---
    DIVER: Libeček se dá přihodit do lecjakýho salátu, pomazánky (vege nebo i v rybí se mi osvědčil) nebo nádivky, jejíž čas se teď blíží. Jednou jsem ho na chalupě, kde nerostla žádná jiná bylina, na závěr pečení přihodil ke kuřeti a taky supr. V Anglii jsem slyšel, že existuje jakýsi tradiční sirup z libečku a brandy, což by vyřešilo tvůj problém se skladováním přebytků, ale detaily neznám.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TESSS: hele, v podstatě jsou to zapečený fleky...

    na másle cibuli, česnek, houby, podusit, kmín, sůl. dál zapejkací miska, uvařený fleky promíchaný s houbama. zalít smetanou s vejcem a libečkem a pažitkou. zapéct. alternativně i nějaká uzenina, píšou.

    podobná (houby) je ta Vopiška - podkrkonošská polívka:

    do vody s kmínem a solí vařit pokrájený brambory, houby a cibuli. pak "růžová" jíška ze sádla a mouky a zahustit polívku. provařit, případně dochutit bujónem (píšou). nakonec přidat utřenej česnek s pokrájeným libečkem. lze doplnit vejcem rozšlehaným se smetanou.

    kouzlo bude asi v množství toho libečku. píšou 5 lžic /na 4 brambory a 1,5 litru vody, 1 cibuli, misku hub/.
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: jjak, pls, delaji ty testoviny. Ja delam testoviny, houby, vejce. Libecek me k tomu nenapadl. A vzdycky lituju, ze k tomu nemam babiccin hruskovy kompot :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    a než to zapomenu :), tak k těm sušeným bylinkám mám ještě jeden tip a historku. sháněl jsem jeden čas po celý Praze celerovou sůl do Bloody Mary a pak mi jednou kámoš v hospodě říká: "tsyve, já ti jí přinesu, to není problém."

    on dělá kuchaře v Praze na Admirálu, tak jsem čekal, co přinese. vůbec jsem neměl představu, jak se "celerová sůl" vyrábí, myslel jsem, že jí někde přes půl světa kupujou. přinesl lahvičku se solí, v tom drobný zelený kousky, vonělo to fakt silně po celeru, byl jsem nadšenej. a ptám se, od koho jí berou...

    "ne, to ne, normálka jsem narychlo usušil celerový listí a smíchal jsem ti to se solí. ale ta sůl je Maldon! to je špička!"

    takže jsem se najednou dozvěděl, jak se dělá celerová sůl a co je sůl Maldon :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam