ANNIKA:
1. Zeleninové polívky ad absurdum. Naházím zeleninu na plech s cibulí a dle chuti česnekem. Upeču do měkka, obvykle na vysoký otáčky. Naházím do blenderu s vývarem a (if needed) kořením. Tadá, polívka. Doplňuji bylinkama/sýrama/smetanou/opečenýma věcma dle chuti.
Oblíbené verze:
Rajčata + cibule + česnek, do toho pesto a/nebo nějaký čerstvý sýr
Mrkev + karí (nebo pomerančový džus)
Cuketa + parmazán
Lilek + kmín, koriandr a nějaký čerstvý sýr
Dýně + karí a chilli
2. Večeře z jednoho plechu. Naházím na plech brambory a kořenovou zeleninu (k té dám trochu medu s balsamicem). Přidám kuřecí paličky, peču. Popř. nejprve dám chvíli bramborám a zelenině a pak přihodím klobásky (třeba z M&S).
3. Chudák carbonara. Osmažím slaninu, cibulku a libovolnou zeleninu, co mi zbyla. Uvařím špagety. Smíchám, přidám žloutek a vodu z těstovin, bylinky, sýr a citronovou kůru. Jídlo do 15 minut.
4. Čočková polívka. Osmažím cibulku, celer a mrkev do měkka. Přidám červenou čočku. Zaleju vývarem, přidám koření (karí).
5. Cizrnové karí. V blendru rozsekám cibuli (klidně půl kila), nějaký česnek (3-4 stroužky) a kus zázvoru. Nebo to nasekám a mělním, ale meh. Osmažím. Přidám cizrnu ze dvou plechovek a sekaná rajčata. Přidám koření (já dávám kmín, kardamon, kurkumu a koriandr + sůl, pepř, trochu cukru, ale jakoby, karí taky půjde). Povařím tak 30 minut, pak přidám špenát a ještě chvíli to nechám (ale ten špenát tam jde hodit rovnou a vařit to s ním, meh). Je toho spousta, dá se to zamrazit, dá se to jíst tejden a celkem i samotný.