• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DEVIL: já bych právě chtěl alespoň v jedné restauraci chuť polívky jinou, než v těch 95 ostatních :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    UNCLE_JIMBO: jediny co se tomu muze stat, ze to trochu ztrati vodu tim mrazenim a naslednou sublimaci (zalezi na baleni a jak dlouho po zmrazeni konzumujes) tak tam budes muset chrstnout trochu vody po rozmrazeni.
    do korporatni restaurace, kde pracuju, chodej zmrazeny pytle omacek, ktery sou podle data stitku az rok stary!!
    nebo polivky sou takovy velky kostky zmrazeny, ktery se vydloubnou do hrnce a prida se predepsanej pocet hrnecku vody a pomalu se to ohreje.
    ted si muzete rejpnout klidne, buhvi co, ja vim je to mrdka... sem jen placenej ohrivac, blabla.. sestimsmirte.
    nechci to nejak vychvalovat.
    je to proste prirozeny proces industrializace. lidi chtej stejnou chut omacky/polivky ve vsech 95ti restaurantech = budou se pripravovat ve stejny tovarne, at chutna vsude stejne.

    jak tu nekdo zminil, je pravda ze smetanovy omacky (bechamel typ) po zmrazeni mohou vypadat, ze se srazily. to je ale jen to zrno, co je videt. kdyz se nechaj rozmrznout v lednici a pak se pomalu na varici za staleho michani ohrivaj, tak bude hezky spojena, jako kdyz se do mrazaku davala..
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    TESSS: a je pořád tak dobrá i po rozmrazení? je v tom spousta másla tak sem se toho vždycky bál co to udělá v mrazáku
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIFKAL: Teď je to aktuální - na cibulce a tuku podušený okořeněný houby. Dá se z toho během pár minut stvořit smaženice, smetanová omáčka, hodit to pod maso... Je to teda spíš polotovar, ne celý jídlo, ale i rozmražení a ohřátí potřebuje čas, tak proč mezitím neuvařit těstoviny, nebo tak.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    UNCLE_JIMBO: Taky to tak dělám, velkej pomalej hrnec je na toto fakt pomocník.
    TESSS
    TESSS --- ---
    Ja si mrazim rajcatovou podle Hazan. Jediny co na tom nemam rada, je loupani rajcat. Ale pak uz staci vzdy jen kdyz jdu okolo zamíchat. Jestli ma Anninka deti, zadny cesnek, koreni, jen rozkrojena cibule, ktera se po vyvareni vynda. Jo a sul. Cuketka ma na ni hezky revept.
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    MIFKAL: já vařím v pomalém hrnci 6l nejdnou - polívky, dušeniny a omáčky pak mrazím, to co se zadělává smetanou nebo jogurtem nechám bez toho a dodělám až po rozmrazení.. šetří mi to hodně času a můžeme jíst dobrý jídlo z dobrých surovin i když není čas vařit
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MIFKAL: Krom níže zmíněného třeba bigos, hustší zeleninový polívky, domácí přílohy - krokety, grusetky, cukeťáky, dýňové noky a domácí LC pečivo bez lebek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIFKAL: ještě přidám chilli con carne, guláš, vepřovou v mrkvi, hovězí s rajskou omáčkou... obecně všechna dušená masa s omáčkou na ne-smetanovém základě snášejí zamražení velmi dobře; smetanové jsou trochu háklivější, ale i ty se dají, i když já to u nich trochu poznám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIFKAL: evergreen je boloňská, děláme podle bbc good food a tam člověk stráví krájením a přípravou dvě hodiny, tak aby se to využilo :D jinak až tak nic moc nemrazím, většinou to ve čtyřech sníme nejpozději druhý den. Spíš mám v mrazáku jednoporcové krůtí nebo jiné "steaky" a na rychlý oběd to jen rozmrazím a hodím na pánev, k tomu hodím mraženou zeleninu nebo s hotovým podávám salát, rýži nebo rozkrájím do těstovin.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MIFKAL: Lečo, boloňskou, kuře na paprice, španělský ptáci...ale já vlastně mrazím prakticky všechno, vařím pro jednoho, často jsou přebytky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MIFKAL: me dycky potesi z mrazaku slepice na paprice, gulas nebo spanelskej ptacek. tyhle 3 mam dyky aspon 2 pixly v mrazaku (pixla=kelimek od jogurtu). sou pomerne dlouhy jidla na pripravu, tak dycky udelam kotel a napixluju..

    naopak teda zmrazeny vajicka ve wrapu... to sou podle me rychlojidla, co se daj behem 10ti minut stvorit i ve zrudny kocovine. mrazim spis komplexnejsi jidla, ktery trvaj dlouho nez sou hotovy. (vetsinou to tak je, protoze dycky varim vyvar z kosti nejdriv, atp.)
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Mimochodem, máte nějaká oblíbená mrazáková jídla?
    Ocením jak varianty "uvařím spoustu věci a zamrazím" tak věci, co jsou do ruky a dají se mrazit individuálně.
    A abych jenom nechodila s požadavky, moje oblíbená časová investice do mrazáku je tohle: https://smittenkitchen.com/2018/09/breakfast-burritos/
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    APRILMOUSE: pýchavky jsou nejlepší hlavně sušené, stačí jich malá špetka a dokáží dát jídlu výraznou houbovou chuť..
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    ANNIKA:
    1. Zeleninové polívky ad absurdum. Naházím zeleninu na plech s cibulí a dle chuti česnekem. Upeču do měkka, obvykle na vysoký otáčky. Naházím do blenderu s vývarem a (if needed) kořením. Tadá, polívka. Doplňuji bylinkama/sýrama/smetanou/opečenýma věcma dle chuti.
    Oblíbené verze:
    Rajčata + cibule + česnek, do toho pesto a/nebo nějaký čerstvý sýr
    Mrkev + karí (nebo pomerančový džus)
    Cuketa + parmazán
    Lilek + kmín, koriandr a nějaký čerstvý sýr
    Dýně + karí a chilli

    2. Večeře z jednoho plechu. Naházím na plech brambory a kořenovou zeleninu (k té dám trochu medu s balsamicem). Přidám kuřecí paličky, peču. Popř. nejprve dám chvíli bramborám a zelenině a pak přihodím klobásky (třeba z M&S).

    3. Chudák carbonara. Osmažím slaninu, cibulku a libovolnou zeleninu, co mi zbyla. Uvařím špagety. Smíchám, přidám žloutek a vodu z těstovin, bylinky, sýr a citronovou kůru. Jídlo do 15 minut.

    4. Čočková polívka. Osmažím cibulku, celer a mrkev do měkka. Přidám červenou čočku. Zaleju vývarem, přidám koření (karí).

    5. Cizrnové karí. V blendru rozsekám cibuli (klidně půl kila), nějaký česnek (3-4 stroužky) a kus zázvoru. Nebo to nasekám a mělním, ale meh. Osmažím. Přidám cizrnu ze dvou plechovek a sekaná rajčata. Přidám koření (já dávám kmín, kardamon, kurkumu a koriandr + sůl, pepř, trochu cukru, ale jakoby, karí taky půjde). Povařím tak 30 minut, pak přidám špenát a ještě chvíli to nechám (ale ten špenát tam jde hodit rovnou a vařit to s ním, meh). Je toho spousta, dá se to zamrazit, dá se to jíst tejden a celkem i samotný.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Makarony zapečené se sýrem, pražská šunka opečená na pánvi s hráškem jako přílohou, a vepřové kotlety na pánvi s heinz fazolema jako přílohou.
    Pak ještě kuřecí paličky Ind by se divil: Na oleji ve větším silnostěnném kastrolu zpěním cibulku s kari (ale když se člověku nechce, na cibulku se vyprdne a dá víc kari), na to hodím opéct lehce osolené kuřecí paličky. Přisypu červenou čočku (jde to i s rýží) a ještě dvě minuty pohoním po kastrolu. Pak přileju konzervu sekaných rajčat (případně další tekutiny dle toho, jak odhaduju, že se to vsákne), ztlumím plamen a přiklopím. Nevšímám si toho, dokud neusoudím, že to bude hotové. Čočku dosoluju až když je měkká, u rýže je to jedno.
    FITH
    FITH --- ---
    Na dno pekacku dat kotlety nebo jine preferovane maso,posolit popeprit. Dalsi vrstvu tvori kolecka cibule tu posledni platky brambor,opet radne osolit,zalit slehackou,priklopit a dat do vyhrate trouby na 200 st. a pect az se tekutina odpari.
    ADITU
    ADITU --- ---
    ANNIKA: pomalu pečená krkovička z receptu dole. příloha salát, brambory, zelenina (syrová, vařená, pečená) dle libosti.

    Pomaly pečená krkovička so slaninou a cibuľou – Varíme Paleo
    http://varimepaleo.sk/krkovicka-slaninou-cibulou/
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ANNIKA: sous vide... nabalickuju si ruzna kureci prsa, osuviduju je, pak je prudce zchladim a mam na tri ctyri dny vystarano, kdyz je dam do lednicky.. pak je staci bud prohrat a opect, nebo jen opect ... aby chytly barvu... pripadne si je jen nabalickuju (zavakuuju) a zamrazim a suviduju je pred podavanim.. ale vyhoda tohoto je vyresit jidlo na par dnu dopredu, proste si tech balicku udelam vic, udelam to najednou a pak to vzdycky jenom opecu a udelam prilohu (anebo nedelam, jsem na to obcas lina :D)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNIKA: dušená rýže s hráškem. Buď jako příloha k pomalu pečeným masům, nebo třeba s volským okem a sýrem. Nebo pečené vepřové v mléce, je to taky jedno z těch klasicky pomalu pečených mas, ale zase jiné. Hustá hrstková polévka (což ale nevím, jestli jsou pro tebe teď luštěniny ok, ale i v kombinaci kroupy, pohanka, rýže a červená čočka je to dobrá a vydatná polívka, co s přehledem nahradí oběd). Pohanka obecně, když ji jen spaříš a pak necháváš dojít, je časově náročná asi tak stejně jako kuskus. Můžeš jí udělat najednou kotel a pak zpracovávat postupně, jako přílohu, součást salátů nebo klidně na sladko.

    Jinak dnes jsem objevila kolo. Proč mi nikdo dřív neřekl, že to šokové zchlazení pomáhá s loupáním nejen vajec, ale prakticky čehokoli? :) Brambory jdou od slupky jedna báseň a dnes jsem to zkusila i s hovězím jazykem, ten se taky loupal o dost líp než bez zchlazení. Jinak jazyk po uvaření melu a taky nechávám k dalšímu zpracování, takže dnes z něj byly "boloňské" lasagne, zítra budou pečené pelmeně a ještě je porce v mrazáku na francouzské brambory.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    nebo treba cervena cocka s cerstvym spenatem a k tomu jen osmahnuty maso. taky ve vysledku chvilka prace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam