• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MIFKAL: Krom níže zmíněného třeba bigos, hustší zeleninový polívky, domácí přílohy - krokety, grusetky, cukeťáky, dýňové noky a domácí LC pečivo bez lebek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIFKAL: ještě přidám chilli con carne, guláš, vepřovou v mrkvi, hovězí s rajskou omáčkou... obecně všechna dušená masa s omáčkou na ne-smetanovém základě snášejí zamražení velmi dobře; smetanové jsou trochu háklivější, ale i ty se dají, i když já to u nich trochu poznám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIFKAL: evergreen je boloňská, děláme podle bbc good food a tam člověk stráví krájením a přípravou dvě hodiny, tak aby se to využilo :D jinak až tak nic moc nemrazím, většinou to ve čtyřech sníme nejpozději druhý den. Spíš mám v mrazáku jednoporcové krůtí nebo jiné "steaky" a na rychlý oběd to jen rozmrazím a hodím na pánev, k tomu hodím mraženou zeleninu nebo s hotovým podávám salát, rýži nebo rozkrájím do těstovin.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MIFKAL: Lečo, boloňskou, kuře na paprice, španělský ptáci...ale já vlastně mrazím prakticky všechno, vařím pro jednoho, často jsou přebytky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MIFKAL: me dycky potesi z mrazaku slepice na paprice, gulas nebo spanelskej ptacek. tyhle 3 mam dyky aspon 2 pixly v mrazaku (pixla=kelimek od jogurtu). sou pomerne dlouhy jidla na pripravu, tak dycky udelam kotel a napixluju..

    naopak teda zmrazeny vajicka ve wrapu... to sou podle me rychlojidla, co se daj behem 10ti minut stvorit i ve zrudny kocovine. mrazim spis komplexnejsi jidla, ktery trvaj dlouho nez sou hotovy. (vetsinou to tak je, protoze dycky varim vyvar z kosti nejdriv, atp.)
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Mimochodem, máte nějaká oblíbená mrazáková jídla?
    Ocením jak varianty "uvařím spoustu věci a zamrazím" tak věci, co jsou do ruky a dají se mrazit individuálně.
    A abych jenom nechodila s požadavky, moje oblíbená časová investice do mrazáku je tohle: https://smittenkitchen.com/2018/09/breakfast-burritos/
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    APRILMOUSE: pýchavky jsou nejlepší hlavně sušené, stačí jich malá špetka a dokáží dát jídlu výraznou houbovou chuť..
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    ANNIKA:
    1. Zeleninové polívky ad absurdum. Naházím zeleninu na plech s cibulí a dle chuti česnekem. Upeču do měkka, obvykle na vysoký otáčky. Naházím do blenderu s vývarem a (if needed) kořením. Tadá, polívka. Doplňuji bylinkama/sýrama/smetanou/opečenýma věcma dle chuti.
    Oblíbené verze:
    Rajčata + cibule + česnek, do toho pesto a/nebo nějaký čerstvý sýr
    Mrkev + karí (nebo pomerančový džus)
    Cuketa + parmazán
    Lilek + kmín, koriandr a nějaký čerstvý sýr
    Dýně + karí a chilli

    2. Večeře z jednoho plechu. Naházím na plech brambory a kořenovou zeleninu (k té dám trochu medu s balsamicem). Přidám kuřecí paličky, peču. Popř. nejprve dám chvíli bramborám a zelenině a pak přihodím klobásky (třeba z M&S).

    3. Chudák carbonara. Osmažím slaninu, cibulku a libovolnou zeleninu, co mi zbyla. Uvařím špagety. Smíchám, přidám žloutek a vodu z těstovin, bylinky, sýr a citronovou kůru. Jídlo do 15 minut.

    4. Čočková polívka. Osmažím cibulku, celer a mrkev do měkka. Přidám červenou čočku. Zaleju vývarem, přidám koření (karí).

    5. Cizrnové karí. V blendru rozsekám cibuli (klidně půl kila), nějaký česnek (3-4 stroužky) a kus zázvoru. Nebo to nasekám a mělním, ale meh. Osmažím. Přidám cizrnu ze dvou plechovek a sekaná rajčata. Přidám koření (já dávám kmín, kardamon, kurkumu a koriandr + sůl, pepř, trochu cukru, ale jakoby, karí taky půjde). Povařím tak 30 minut, pak přidám špenát a ještě chvíli to nechám (ale ten špenát tam jde hodit rovnou a vařit to s ním, meh). Je toho spousta, dá se to zamrazit, dá se to jíst tejden a celkem i samotný.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Makarony zapečené se sýrem, pražská šunka opečená na pánvi s hráškem jako přílohou, a vepřové kotlety na pánvi s heinz fazolema jako přílohou.
    Pak ještě kuřecí paličky Ind by se divil: Na oleji ve větším silnostěnném kastrolu zpěním cibulku s kari (ale když se člověku nechce, na cibulku se vyprdne a dá víc kari), na to hodím opéct lehce osolené kuřecí paličky. Přisypu červenou čočku (jde to i s rýží) a ještě dvě minuty pohoním po kastrolu. Pak přileju konzervu sekaných rajčat (případně další tekutiny dle toho, jak odhaduju, že se to vsákne), ztlumím plamen a přiklopím. Nevšímám si toho, dokud neusoudím, že to bude hotové. Čočku dosoluju až když je měkká, u rýže je to jedno.
    FITH
    FITH --- ---
    Na dno pekacku dat kotlety nebo jine preferovane maso,posolit popeprit. Dalsi vrstvu tvori kolecka cibule tu posledni platky brambor,opet radne osolit,zalit slehackou,priklopit a dat do vyhrate trouby na 200 st. a pect az se tekutina odpari.
    ADITU
    ADITU --- ---
    ANNIKA: pomalu pečená krkovička z receptu dole. příloha salát, brambory, zelenina (syrová, vařená, pečená) dle libosti.

    Pomaly pečená krkovička so slaninou a cibuľou – Varíme Paleo
    http://varimepaleo.sk/krkovicka-slaninou-cibulou/
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ANNIKA: sous vide... nabalickuju si ruzna kureci prsa, osuviduju je, pak je prudce zchladim a mam na tri ctyri dny vystarano, kdyz je dam do lednicky.. pak je staci bud prohrat a opect, nebo jen opect ... aby chytly barvu... pripadne si je jen nabalickuju (zavakuuju) a zamrazim a suviduju je pred podavanim.. ale vyhoda tohoto je vyresit jidlo na par dnu dopredu, proste si tech balicku udelam vic, udelam to najednou a pak to vzdycky jenom opecu a udelam prilohu (anebo nedelam, jsem na to obcas lina :D)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNIKA: dušená rýže s hráškem. Buď jako příloha k pomalu pečeným masům, nebo třeba s volským okem a sýrem. Nebo pečené vepřové v mléce, je to taky jedno z těch klasicky pomalu pečených mas, ale zase jiné. Hustá hrstková polévka (což ale nevím, jestli jsou pro tebe teď luštěniny ok, ale i v kombinaci kroupy, pohanka, rýže a červená čočka je to dobrá a vydatná polívka, co s přehledem nahradí oběd). Pohanka obecně, když ji jen spaříš a pak necháváš dojít, je časově náročná asi tak stejně jako kuskus. Můžeš jí udělat najednou kotel a pak zpracovávat postupně, jako přílohu, součást salátů nebo klidně na sladko.

    Jinak dnes jsem objevila kolo. Proč mi nikdo dřív neřekl, že to šokové zchlazení pomáhá s loupáním nejen vajec, ale prakticky čehokoli? :) Brambory jdou od slupky jedna báseň a dnes jsem to zkusila i s hovězím jazykem, ten se taky loupal o dost líp než bez zchlazení. Jinak jazyk po uvaření melu a taky nechávám k dalšímu zpracování, takže dnes z něj byly "boloňské" lasagne, zítra budou pečené pelmeně a ještě je porce v mrazáku na francouzské brambory.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    nebo treba cervena cocka s cerstvym spenatem a k tomu jen osmahnuty maso. taky ve vysledku chvilka prace.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    ANNIKA: dlouze peceny masa s bramborovou kasi ci s bramborama z trouby (na platky ci hranolky).
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ANNIKA: nakrájet cibuli, papriku, brambory (rané i se šlupkou), olej, na to položit kuřecí stehna, osolit, posypat libovolným kořením, navrch trochu másla a šup do trouby. Suma sumárum cca 10 minut, pokud se neloupou brambory a jen se krájí
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Jaké jsou vaše nejoblíbenější recepty s minimem práce?

    O dobu pečení/vaření/dušení apod. mi nejde, na to čas je, ale te aktivní práce na tom teď nechat moc nemůžu. A jsme doma denně všichni, takže denně/obden vařím minimálně oběd a už mi těžce dochází nápady...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ISCH: ale jinak těsto na langoše můžeš v klidu zamrazit a příště z nich třeba na sucho udělat placky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ISCH: DAYSIR: takhle pravidelně nabízí ruské polívky :-D
    ISCH
    ISCH --- ---
    Jdu sem drze požádat o hlasy pro založení - po akci langoše jsem zjistila, že prostě neumím vařit pro jednoho a myslím, že nás bude více, takže bych ráda rozjela nějaké "sdílení přebytků".

    [ ISCH @ nyx :: kluby :: hobby, sport ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam