• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: a cenove je todle oproti tomu mcdonaldu jak, je to taky fast food nebo je to brany uz jako restaurace?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: zaklad techle zmrazenejch veci je cost control a konzistentnost. vsechny restaurace dostavaj stejny mrazeny burgry, stejny typ hranolku, stejny housky, stejny omacky, zmrazena br. kase v pytliku, stejnej rub na zebra, stejny premix mouky atp.
    celej system 'vareni' je proste klasicka francouzska linka. na 6ti stanicich na lince jsou obrazovky a misto listku, na obrazovkach skacou pro kazdou stanici polozky, ktery maj vyplnit (ie obalit kureci prso a hodit do fritaku, udelat malej ceasar salat, nahodit 8 oz sirloin stejk na gril). v podstate stejnej system ukolovani jako v mc donalds.
    menu je ale komplexnejsi. jestli je to vareni, to je sporny rikat. ja tomu rikam sypaci a ohrejvaci. sypani spociva v tom, ze se z plastovejch pytliku, kde sou predporcovany vsechny mozny ingredience, postupne vysype do panve vsechno co ma a ohreje. ohrejvac vezme pytlik masa, hodi ho na 1:30 do mikrovlnky, polozi ho na zgrilovanou housku a doplni kondimentama.
    no a pak sem ja jako broil na grilu, kam hazim syrovy hamburgry, stejky, kureci kozy a griluju a bbq omackama potiram veprovy zebra. jediny jak se odlisuju od ostatnich je, ze zgriluju stejk podle pozadavku objednavky bez nutnosti pouziti teplomeru. na ostatnich stanicich sou studenti, ktery se proste jen za kratkou dobu naucej sypat spravnej pocet pytliku do panve, nebo hazet predsmazeny kureci kridla do fritaku...
    kdyz je spatna sezona, tak se tam treba otoci za mesic 10 a vic lidi na tech ostatnich stanicih. zadnej med..

    OT

    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: je tak cely menu nebo tady typrefabrikovany veci plni nejakou roli toho levnyho zakladu a pak k tomu normalne varite?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: prave proto je dulezity se vyhybat korporat restauracim..
    kazdej se snazi prorazit s novym 'konceptem' a ztransformovat to na franchize, ale temer vzdy to konci mrazenejma burgrama od cargillu a onion rings ze sysca..
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    JESTEDMAN: no tak to nechod do retezce:)
    TESSS
    TESSS --- ---
    UNCLE_JIMBO: je. Kdyz je zima nebo brzké jaro. Je furt super
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DEVIL: já bych právě chtěl alespoň v jedné restauraci chuť polívky jinou, než v těch 95 ostatních :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    UNCLE_JIMBO: jediny co se tomu muze stat, ze to trochu ztrati vodu tim mrazenim a naslednou sublimaci (zalezi na baleni a jak dlouho po zmrazeni konzumujes) tak tam budes muset chrstnout trochu vody po rozmrazeni.
    do korporatni restaurace, kde pracuju, chodej zmrazeny pytle omacek, ktery sou podle data stitku az rok stary!!
    nebo polivky sou takovy velky kostky zmrazeny, ktery se vydloubnou do hrnce a prida se predepsanej pocet hrnecku vody a pomalu se to ohreje.
    ted si muzete rejpnout klidne, buhvi co, ja vim je to mrdka... sem jen placenej ohrivac, blabla.. sestimsmirte.
    nechci to nejak vychvalovat.
    je to proste prirozeny proces industrializace. lidi chtej stejnou chut omacky/polivky ve vsech 95ti restaurantech = budou se pripravovat ve stejny tovarne, at chutna vsude stejne.

    jak tu nekdo zminil, je pravda ze smetanovy omacky (bechamel typ) po zmrazeni mohou vypadat, ze se srazily. to je ale jen to zrno, co je videt. kdyz se nechaj rozmrznout v lednici a pak se pomalu na varici za staleho michani ohrivaj, tak bude hezky spojena, jako kdyz se do mrazaku davala..
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    TESSS: a je pořád tak dobrá i po rozmrazení? je v tom spousta másla tak sem se toho vždycky bál co to udělá v mrazáku
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MIFKAL: Teď je to aktuální - na cibulce a tuku podušený okořeněný houby. Dá se z toho během pár minut stvořit smaženice, smetanová omáčka, hodit to pod maso... Je to teda spíš polotovar, ne celý jídlo, ale i rozmražení a ohřátí potřebuje čas, tak proč mezitím neuvařit těstoviny, nebo tak.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    UNCLE_JIMBO: Taky to tak dělám, velkej pomalej hrnec je na toto fakt pomocník.
    TESSS
    TESSS --- ---
    Ja si mrazim rajcatovou podle Hazan. Jediny co na tom nemam rada, je loupani rajcat. Ale pak uz staci vzdy jen kdyz jdu okolo zamíchat. Jestli ma Anninka deti, zadny cesnek, koreni, jen rozkrojena cibule, ktera se po vyvareni vynda. Jo a sul. Cuketka ma na ni hezky revept.
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    MIFKAL: já vařím v pomalém hrnci 6l nejdnou - polívky, dušeniny a omáčky pak mrazím, to co se zadělává smetanou nebo jogurtem nechám bez toho a dodělám až po rozmrazení.. šetří mi to hodně času a můžeme jíst dobrý jídlo z dobrých surovin i když není čas vařit
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MIFKAL: Krom níže zmíněného třeba bigos, hustší zeleninový polívky, domácí přílohy - krokety, grusetky, cukeťáky, dýňové noky a domácí LC pečivo bez lebek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIFKAL: ještě přidám chilli con carne, guláš, vepřovou v mrkvi, hovězí s rajskou omáčkou... obecně všechna dušená masa s omáčkou na ne-smetanovém základě snášejí zamražení velmi dobře; smetanové jsou trochu háklivější, ale i ty se dají, i když já to u nich trochu poznám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIFKAL: evergreen je boloňská, děláme podle bbc good food a tam člověk stráví krájením a přípravou dvě hodiny, tak aby se to využilo :D jinak až tak nic moc nemrazím, většinou to ve čtyřech sníme nejpozději druhý den. Spíš mám v mrazáku jednoporcové krůtí nebo jiné "steaky" a na rychlý oběd to jen rozmrazím a hodím na pánev, k tomu hodím mraženou zeleninu nebo s hotovým podávám salát, rýži nebo rozkrájím do těstovin.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MIFKAL: Lečo, boloňskou, kuře na paprice, španělský ptáci...ale já vlastně mrazím prakticky všechno, vařím pro jednoho, často jsou přebytky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MIFKAL: me dycky potesi z mrazaku slepice na paprice, gulas nebo spanelskej ptacek. tyhle 3 mam dyky aspon 2 pixly v mrazaku (pixla=kelimek od jogurtu). sou pomerne dlouhy jidla na pripravu, tak dycky udelam kotel a napixluju..

    naopak teda zmrazeny vajicka ve wrapu... to sou podle me rychlojidla, co se daj behem 10ti minut stvorit i ve zrudny kocovine. mrazim spis komplexnejsi jidla, ktery trvaj dlouho nez sou hotovy. (vetsinou to tak je, protoze dycky varim vyvar z kosti nejdriv, atp.)
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Mimochodem, máte nějaká oblíbená mrazáková jídla?
    Ocením jak varianty "uvařím spoustu věci a zamrazím" tak věci, co jsou do ruky a dají se mrazit individuálně.
    A abych jenom nechodila s požadavky, moje oblíbená časová investice do mrazáku je tohle: https://smittenkitchen.com/2018/09/breakfast-burritos/
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    APRILMOUSE: pýchavky jsou nejlepší hlavně sušené, stačí jich malá špetka a dokáží dát jídlu výraznou houbovou chuť..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam