• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOIRAIN: na polivku je i zamrazene kechny skoda.
    ja bych sloup kuzi a maso bych nakrajel na tenky platky. pak bych 'velvetoval' (bilek, skrob, volej, ocet) a s nakou dostupnou zeleninou bych udelal rychlej stirfry. kuzi muzes povarit, pak nakrajet a zfritovat na panvi do krupava a posypat tim stirfry. kdyz varis ty kuze, das tam zbyly kosti a pak to muzes nalejt do rejzovaru, az budes varit rejzi misto vody. vse muzes zuzitkovat
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: Kaldoun?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Mám tu kachní prso a kachní stehno, oboje bylo poněkud déle v mrazáku, sice pečlivě zabalené, takže bez mrazového vysušení, ale v mrazáku to bylo asi rok, takže to asi nebude v nejlepší kondici, napadla mne nějaká polévka, nějaký návrh na něco než ordinérní "drůbeží vývar"? Děkuji!
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    DIVER: krom níže zminenoho, ho dělám s bazalkovym pestem, grilovanou zeleninou, nákladanou kukuřicí nebo ciznou, parmezanem a navrch to, co mám zrovna nakliceno. Někdy mungo hodím k zelenině nakonec, víc pak krupe :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Na plyn musíš použít rozptylovou plotýnku, jinak to fakt praskne.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    DIVER: kuskus nejcasteji s nivou, paprikou, cernyma olivama a kukurici :) pripadne kombinace okurka, rajce a nastrouhane tofu/kure na bylinkach
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Anyz tam nedavej. To pak chutna jak z prdele! Jestli trvas na ochuceni tak rozdrt par zrnek rimskyho kminu smichej se zazvorem v prasku a dej trosku secuanskyho pepre. To ten kuskus ozivi trochu
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Stavu sem chtel rict. Zkurveny psani na mobilu! Tolik misclicku v jednom prispecku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DIVER: rozhodne pokud budes delat kuskus, tak nezalejvej vodou, ale dobre ochucenym vyvarem. Ja mam do toho rad v panvi smazenej na.platky cesnek v prepustenym masle, kterym to omastim. Vhazuju suseny rajcaty citronovou kuru, sravu a plochou petrzel treba.
    LA_BETE: jak rika bebebe, rozhodne ty brambory nejdriv uvar do mekka a pokud mozno nech vyparit v mrazaku ci lednici a schladnout. Ja taky davam na mesicky a pak v misce rozehreju kachni sadlo a v tom prohazim brambory. narovnam na plech s papirem tak, aby mesicky staly kurou dole a zasypu drobnou soli a pecu dohneda. Cim tenci to nakrajis, tim krupavejsi to pak je
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIVER: Spíš ne, než jo. Dva mi už na plynovém sporáku praskly :(
    Dej ještě pozor na to, že k vaření jsou určené ty neglazované tažíny, glazované jsou jen servírovací.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ad tajine: chodím občas nakupovat k Turkům do Myslíkovy ulice v Praze. mají tam taky ty keramický tajine. sice zvažuju spíš ten elektrickej, ale přesto mě už mnohokrát napadlo: dal by se ten keramickej prostě postavit na plynovej sporák? z logiky jeho původu a užití bych řekl, že jo, ne? :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    87HIGHFLYER: tajine! to je krám, kterej chci asi opravdu do kuchyně koupit. bývalka v tom (elektrickej) dělala excelentní brambory s dýní, řepou, česnekem a ještě něčím.
    LEA1
    LEA1 --- ---
    DIVER: zkus googlit ottolenghi kuskus, vyjede ti víc receptů a snad budou i jednodušší. Anýz teda nesnáším taky :)
    LEA1
    LEA1 --- ---
    GEISHA: já ho dávám např. i do čínských nudlí, když tam není žádná zelená zelenina, aby to bylo barevnější. Když ho nepovaříš, což není případ quiche, tak v tom jídle hezky křupe :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    LEA1: skořice a anýz, ble :) právě takhle marně jsem s tím kuskusem začínal. ale dík. bez nich by to klidně šlo, i když jsem si představoval něco jednoduššího.
    LEA1
    LEA1 --- ---
    DIVER: základem je zalít kuskus vývarem. A Ottolenghi má skvělé variace. Např.
    Ultimate winter couscous
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/ultimate-winter-couscous
    LEA1
    LEA1 --- ---
    GEISHA: Používám ho tak naprosto běžně a do horkého jídla ho dám na konec jen zavadnout bez vaření. Akorát minule mi zhořknul, asi to byla horší várka
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    LA_BETE: Tak úplně ultimátní jsou Hestonovy Triple cooked chips https://www.youtube.com/watch?v=oMOjpSrOFEQ / https://www.redonline.co.uk/food/recipes/a501428/heston-blumenthal-triple-cooked-chips/
    Ale je to docela šichta (a stojí to za to). Dělám i bez friťáku.

    Pokud je to moc, tak mám ještě jinou oblíbenou věc, i když ne úplně hranolky - menší brambory uvařit ve slupce doměkka, nechat chvíli na vzduchu oschnout, přemístit na plech, každou bramboru vidličkou rozmáčknout, aby se fakt rozpadla a pokapat oliváčem, posolit, opepřit a péct na 220°C do zlata a křupava.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: inspiruj se nějakou severoafrickou kuchyni, například vhodným tajinem. Kuskus pak je jen sypkej jako příloha (klasika, zalejt horkou vodou a prikrejt). Jo a dej ten tajin fakt péct do trouby v pekáči, nedělej to jen na sporáku, je to mnohem lepší - pokud rovnou nemáš ten hrnec:) Nakládaný citrony se v tomu uzijou případně taky, maso netřeba. Cizrna je klasika, ale jde to i z jiných luštěnin.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    AIJA: jj, já a mexickou dělám kuskus, případně doplním sladkokyselou omáčkou a je to moc fajn. zeleninu gourmet dělám s rýží ala rizoto a taky dobrý a rychlý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam