• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GENEVIEVE: Ja miluju pecenej na plechu s tahini majdou
    Ale pokazdy ho delam jinak
    Na mensi ruzicky, udelat marinadu (olej, sp, citron.. nebo chilli.. yuzu soya apod,), vymachat to v tom, opect na plechu v troube na cca 200 do krupava, zasypat treba jarni cibulkou a k tomu nejalek dip.. nejradsi mam tahini, cesnek, citron, sp, olivolej, voda
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: buffalo květák.


    Buffalo květák - inspirace americkou klasikou | iReceptář.cz
    https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/buffalo-kvetak-inspirace-americkou-klasikou.html

    Případně ho jen omastit, osolit a opepřit a upéct v troubě na prudko, aby vzniklo dostatek hnědého dobra a k tomu nějaký dip na namáčení.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: prošel by nákyp s mletým masem?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    máte někdo nápad co s květákem? dělala jsem květákové muffiny a zbylo mi ho hodně. a muž nemá rád květák, resp není moc nadšený. tak přemýšlím co zajímavého, hlavně asi aby to bylo zajímavé kořeněný... klasikou je polívka no...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FATBOZZ: z kůry iner/grife/ arabský skořicový čaj - až bude zase zima, nebo lezavo, tak je boží.

    Do litru vody to chce tak čtyři ruličky a velmi mírně vař tak 30 minut, až to bude mít ... skořicovou ... barvu :-D, na posledních 5 minut do toho můžeš přihodit pár plátků čerstvého zázvoru. Pokud to chceš hodně skořicové a nechceš to mít čiré, tak tam dej méně celé skořice, ale přidej tam skořici mledtou.

    Pak to doslaď podle chuti - originál je fakt hodně sladkej. Případně do hrnku ještě přidej nasekané vlašské či piniové oříšky a zalij to skořicovým odvarem.

    القرفه أو الإينر من مشروبات الشتاء الدافئة ويا رب كل ايامكم دفى ومحبه
    https://www.youtube.com/watch?v=r3OEXfzRAd4
    ADITU
    ADITU --- ---
    FATBOZZ: na mletou jdi do kringelu a tvarohového koláče se skořicovou polevou :)

    Estonský kringel
    http://www.pradobroty.cz/2013/03/estonsky-kringel.html?m=1

    Tvarohové řezy se skořicovou polevou
    http://www.pradobroty.cz/2015/02/tvarohove-rezy-se-skoricovou-polevou.html?m=1
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FATBOZZ: muzete si zahrat challenge kdo spolkne lzici namlete skorice bez vyplivnuti. Cetl sem, ze je pomerne zabava se u toho natacet. Tak pak se i nezapomente podelit s videem ;)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    FATBOZZ: Na mletou zkus určitě skořicové šneky, já dělala onehdá tyhle: https://www.koreni.cz/recepty/skoricovi-sneci-kanelbullar Ale náplně jsem dělala o třetinu víc, a bylo to akorát. Když šneky nedopečeš úplně dohotova, dají se dobře zamrazit, a pak dopíct v troubě ráno ke snídani, když se ti nic nechce, nebo se ohlásí nenadálá návštěva.

    Celou kůru jsem dávala vloni do ořechovky, ale už to dělat nebudu, výsledek je moc voňavý. Ale podobné užití naložením do lihu a spol. se nabízí, ať už na skořicovou esenci, nebo třeba nějaké dekorativní tlamolepové dárky.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Nejak se nam doma seslo vice skořice a to jak mleté tak i kůra. Co s tím, ideálně zpracovat hromadně.
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    KURE: panenku obal v koření, zasyp směsí soli a cukru a nech 12 h v lednici
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    VSICHNIMAME: Můj vesmír je dělá na sucho na plotně, takže něco mezi. Teda nedělá, protože babičku, plotnu, ani těžkou pánev nemá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME: tradičně se dělalo oboje, prostě mas kus těsta, co ráno zadelas a k obědu hi buď upeces, nebo usmazis. podle toho co máš doma, jak moc topis a co jste jedli včera.

    Takové laciné vdolky když už není tuk a vejce jsou belese :-D
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Možná jsou pečené vdolky nějaká regionální specialita, nevím, v mém vesmíru se vyskytují jen smažené. Normálně fungují podle receptu z Velké domácí kuchařky (Nodl, Mandzukova, Havlu).
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ADELHAIDA: Hele prohledala jsem Retigovou, tam jsem vdolky vůbec nenašla... i Sandtnerku - ta je smaží. No a nakonec teda Google a tohle z něj vypadalo: https://www.toprecepty.cz/recept/8449-bavorske-vdolecky-v-troube/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Byla bys moc hodná. U těhlech tradičních věcí jsem fakt ráda za reálným člověkem ozkoušený recept.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ZUZKAOU: to vypadá taky dobře. Myslím, že pro tříčlennou rodinu (z toho jedno dítě) vystačí celý kapr na dva dny.o)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: tchyně smaží, můžu se jí zeptat, ale pokud vím, dělá je v nižší vrstvě v takovém tom smalto-litinovém hrnci spíš při nižší teplotě.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ADELHAIDA: To zní fakt dost super.o) To bych mohla zkusit.o)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Pečení vdolků je zakotveno i v literatuře a tradiční lidové slovesnosti. Viz. např.: "Jedna dvě, Honza jde, nese pytel mouky. Máma se raduje, že bude PÉCT vdolky" :-) U nás se vždycky pekly. Ve všech rodinách, co znám, kde dělaj vdolky, se tyto pečou. Je možný, že smažení je častější, já to nevěděla. Máš recept, nebo se pohádáme? :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam