• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: Smazenej květák - dobrej květák :-) ale pečení a máslo je dobrej point! Beru na vědomi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    kolega ind se ale s kvetakem moc nesral. vzdycky ho rozkrajel na kvety nasypal na nej tunu chilli, vobalil ho v solamylu a nasypal do fritaku. kdyz uz byl tmave hnedej, tak pak poblemcal takovou sweet n spicy smesi a finalne zasypal chilli. ja sem to kvuli mnozstvi chilli jist nemoh, ale asi to bylo dobry, protoze to dycky kotlil
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem pek kvetak doma vcelku, jen tak sul pepr cajun spice, ale protoze ziduju na elektrice, tak ho nejdriv dam na parak na 5 minut pod poklici. pak poradne poseru olejem a ochutim a nejdriv pecu 10 minut vrsek jen nalehko prelozenej alobalem, pak 10 minut plnej ceres broil podle barvy. namacim do cesnekovyho masla se srirachou
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Jamieho jsem mel bez jogurtu prave. A nasel jsem jeden, kdy se predpece a následně se opatla a dopece. Ja chuť květáku miluju prave. Takže se těším. A když to nebude dobrý, tak z toho udelam polivku z pečeného květáku
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    RUTHLESS: ja ho delal s tim tandoori korenim v jogurtu, chce to pect napred na malo a az ke konci pridat aby to chytlo barvu, jinak to ma tendenci se pripalovat. asi bych ho priste napred lehce povaril a pak teprv opatlal tou smesi a pekl. na rovinu zadnej chutovej zazrak to teda neni, ale skvele to vypada na stole nezvse to rozkroji :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    RUTHLESS: K odkazu od Toomixe dodavam, ze jsem to zkousela taky a urcite lepsi nez Jamieho recept je ten od Ottolenghiho.
    Pece se to fakt dlouho, pokud tam das ten jogurt a koreni od zacatku, imho se to spali.
    Co udelat z jogurtu a koreni jenom dip k tomu kvetaku?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Pekli jste někdy květák vcelku? Mám celej květák.

    Koukám na web a líbí se mi verze Jamieho, ale nějak jsem si ho představoval spis v jogurtu a indickým kořeni. Přivezl jsem si ho dost. Šlo by to, myslíte...?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ISCH:
    eJ dobrý ji nakrájet, proložit a pak odebírat jen potřebné množství.
    ISCH
    ISCH --- ---
    Sunka se da bez ztraty kyticky zamrazit, ze?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DEVIL: Chce to trochu cviku, pak už to má člověk ve voku.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    My jsme v létě na jedné delší akci měli pecen chleba v mrazáku, přes noc se nechal volně rozmrazit a ráno šupl do trouby. K snídani byl skvělý.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ADELHAIDA: aha, no tak to je teda veda no. ja osobne mrazim jen chleb germanskyho typu, protoze tady stoji 8 dolaru a chci aby zustal cerstvej. mam takovou mini 'pec' a kdyz vyndam par platku z mrazaku tak to dam na 5 minut do ty pece a ta voda se vypari a chleba ma dobrou kurku a stridka neni nasracku. nedovedu si ale predstavit tam davat neco dopect z mrazaku..
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DEVIL: Pečivo, na kterým není krém, se dá veskrze bez problémů mrazit a rozmrazovat, důkazem je, že každej supermarket má rozpejkárnu. Je teda lepší vědět dopředu, že budu část pečiva mrazit, a tuhle část nedopíct v troubě úplně dohotova, jen tak, že už to skoro je, ale ještě to nemá kůrčičku. Když pak chceš pečivo použít, rozpálíš troubu o něco víc, než na kolik se peklo původně, a šoupneš to tam do doby, než to vypadá tak, jak má. Jen to teda má i ty vlastnosti, jako pečivo z rozpejkárny, tzn. musíš to sníst co nejdřív. Ale na snídani ideální.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: v nasem dome je asi 15 let starej sporak s digitalnima mrdkama a tam nastavis troubu kolik chces stupnu a jak dlouho chces zhavit. pipne kdyz ma pecici teplotu a jak dojede timer, tak pipne a vypne se.. to musi jit i ted v 2020
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: časovač mám na troubě i na sporáku, a to i na ne-high end modelech 10+ let starých.
    před dětma jsem to tak nedocenila, s dětma nastavuju i blbou rýži, protože ne vždycky můžu odběhnout ji vypnout.
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    APRILMOUSE: mám to stejně! zcela iracionální a ten budík na tom uklidňuje.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ENKATT: tak to je jasny, ale ja se tu troubu nejak zcela nepodlozene bojim nechat bezet celou noc a jit spat :-D tohle mi prijde tak nejak bezpecnejsi. Pockej, jeste zacnu hazet fotky jako veprove koleno pred a po :-D
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    APRILMOUSE: nech toho! :-))) já se zařekla, že tohle nepotřebuju. trouba to taky zvládne.
    KURE
    KURE --- ---
    APRILMOUSE:
    ENKATT: nevyhoda sporaku, a většiny trub, je nemožnost nastavit čas, po kterém se to vypne. nechapu proč to už dávno není standard.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ENKATT: ja dokonce brojila proti vse temhle vymozenostem, kdyz mam sporak a cas :-) nicmene pomaly hrnec mi mamka proste vnutila s tim, ze si kupuje novy a lepší. Dlouho jen lezel a pak jsem ho zkusila a zcela mu propadla. Používám ho nejvic na celonocni peceni, proste strcit tam (klidne i zmrzly) maso, posypat korenim a jit spat a rano se line celým bytem ta vuuuuuuuune! Nemluve o tom, ze to do rozpadajiciho se stavu upece i stoletyho kohouta :-) Ted jsem tam pekla starsiho kralika na česneku, rano vytahla, obrala, kosti atd. nahazela zpátky s korenovou zeleninou a vodou a zase hned zapla a vecer byl jeste uzasna polevka :-)
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    DAWIDOS: nemám ani jedno - tzn zastupitelné nástroje
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    ENKATT: To me prijde, ze plati i pro remosku, tlakac a pomalej hrnec :-)
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    AMANT: hodíš to tam a neřešíš, nemusíš na to myslet.
    AMANT
    AMANT --- ---
    ENKATT: no me to prijde prave jako kombinace termosky, papinaku a tycovyho mixeru, kde je v tom nejaka extra pridana hodnota? ze to dovari podle budiku a vypne se to? jako pokud to treba umi opozdenej start, tak mozna, prijdu vecer domu a mam tam hotovou polivku..ale i tak bych bez toho asi dokazal zit:)
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    však uvidíme :-)
    lidi okolo mě si pořizujou různý slowcookery, pekárny na chleba, no prostě tuny přístrojů a mě daleko víc baví mít doma jen pořádný sporák s troubou, topinkovač, tyčák, rychlovarnou konvici a volný prostor. člověk si tu kuchyni pak víc užije.

    jinak tady můj recept roku. batátovopetrželový krém. batáty, petržel a několik stroužků česneku, dáte nakrájený péct do trouby pokapaný oliváčem na 30 minut. hodíte do hrnce se zeleninovým vývarem, rozmixujete, provaříte, přidáte smetanu, hotovo.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ENKATT: já to chtěl jako téma k diskusi. a zkušenosti. víc očí víc tamto a tak :)
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    DIVER: proč ses mě nezeptal přímo? :-D ta věc je fakt super, dělala jsem v tom i bramborovou kaši, studený jahodový koktejly, výborný krémy....ta, které jsem to prodala taky byla nadšená
    původně jsem totiž chtěla termomix, ale ten byl nesmyslně drahý a tohle část zvládne taky. dávala jsem to pryč, neb mám nový sporák s budíkem a nestane se mi už že bych u kompu zapomněla, že vlastně něco vařím.
    DIVER
    DIVER --- ---
    řešili jsme v úplně jiném klubu peripetie s prodejem věcí a vegetama ENKATT:. nicméně se tam objevila od ENKATT zmínka, že prodávala polívkovar.

    já to neznám, tak jsem si to našel. sice to existuje, ale moc důvěry to ve mě nevzbuzuje. polívka za max 25 minut?? krám za víc než 3000?

    Tohle píšou o tefalu: "Suroviny podle vybraného receptu stačí pokrájet na kousky, vložit do polévkovače, přilít vodu a upevnit víko. Jedním stiskem zvolíte jeden ze čtyř automatických programů, druhým ho spustíte. Pokrmy se připravují 4 až 25 minut, v závislosti na zvoleném programu."
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: tak tak... kamarádka říkala, že je pak právě dává na chvíli do trouby rozpéct a dělá to tak často s různými slanými muffiny :-)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    GEISHA: pardon za zpožděnou odpověď :-) je to úplně jednoduché. Uvařím polentu podle návodu (dělám od oka cca čtvrt sáčku na 12 muffinů), dám do ní kousek másla a nastrouhaný parmazán. Pak tam nasypu nakrájené olivy, sušená rajčata a feta sýr, dokořením tymiánem. Nezapomenout osolit :-D Hotovou směs nacpu do vymazaného plechu na muffiny. Peču na 180 dokud to nahoře nezezlátne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam