• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RISINA: lívance a nebo wafle a projistotu do toho přidat kypřící prášk, co zároveň zneutralizuje kyselou chuť. Případně kváskové polívky (žurek v chuti vyhrává nad kyselem.)

    Polévky z kvásku I: rakousko-uherské - Kyselo, schur a keselica | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/polevky-z-kvasku-i-rakousko-uherske
    Polévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko - Žurek a žůr | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/polevky-z-kvasku-ii-polsko-belorusko
    RISINA
    RISINA --- ---
    ZUZKAOU: Ha, tak teď jsi mě uklidnila (že některé žitné mouky nekynou). 4 dny jsme pěstovala žitný kvásek, zdálo se mi, že celkem bublá, včera jsem zadělala na chleba (půl žitné mouky, půl špaldové - jinou tu nemám, tahle je ze zásob hladkou pšeničnou v Lidlu neměli), přes noc nechala v chladu (skoro se to nehlo :-( ), od rána to mám normálně v teple a čekám, jestli náhodou přeci jen nevykyne... a pořád nic :-(. Teď jenom přemýšlím, co s tím polotovarem dělat?
    EDERA
    EDERA --- ---
    DEVIL: To ne já, to dcera (13). Zcela samostatně, bez mého přičinění. A byl to teprve druhý pokus. Proto se taky chlubím, že jsem na ni fakt hrdá.:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    EDERA:jezis ty je mas krasny. jen se zakousnout!
    moje rohliky vypadaj jak z prdele. no ale je to moje, protoz sem zfusoval co se dalo..
    EDERA
    EDERA --- ---
    DEVIL: Taky zjišťujeme, že domácí pečivo je strašně dobrý a strašně návykový. Tohle je druhý pokus mé dcery o houstičky. Jestli to takhle půjde dál, tak ji přestaneme posílat do školy. Stejně jí to tam jde hůř než při distanční výuce.:-)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUNDA: to ale je čokoládový tvarožník, to není třená či piškotová nadýchaná struktura. K té prostě potřebuješ nějaké škroby, vejce a cukr, nebo jeho ekvivalent v podobě xylitolu či jiného sladila s podobnými vlastnostmi.

    Do určitěé míry se dá ubírat, ale ne úplně. Přesné poměry, kdy to ještě funguje neznám.

    The Science of Sugar and the Chemistry of Baking
    https://www.youtube.com/watch?v=XTcaAZYUJns


    What Every Baker Needs to Know About Sugar - Article - FineCooking
    https://www.finecooking.com/article/what-every-baker-needs-to-know-about-sugar

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MART1NKA: můžeš zkusit tohle: https://www.prozeny.cz/clanek/jen-3-suroviny-cokoladovo-tvarohovy-kolac-bez-cukru-a-mouky-52681 připomíná to Brownies a chutnalo mi, ale také málo sladím.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ZUZKAOU: No ja vacsinou vidim v recepte 150g cukru, dam 50g a cokoladu pouzivam 70% (mam rada Carlu), v ktorej cukor je. U vacsiny receptov to cesto stale funguje. Dovod nie je ketodieta, len ze nemame radi sladke, ale cokoladovu chut ano. Vacsinou pouzivam recepty z Pradobrot a delim cukor 2 az 3.
    Kazdopadne diky :) prestudujem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MART1NKA: bez cukru se nedostaneš k nějaké přijatelné nadýchanosti, když pomineme že čokoláda bez cukru je primárně hořká. KDyž tam nedodáš sladkost, tak to prostě nebude dobré a bez cukru/xylitolu ti nebude fungovat struktura toho těsta.

    Můžeš udělat nějaký raw čokoládový dort, ale stejně tam musíš dodat nějaký cukr - třeba z datlí, ale prostě z něj neuděláš nadýchané těsto.

    A teda nejčokoládovější těsto je jednoznačně tohle, s višńěma to bude super. Ale bez cukru (jedno v jaké podobě) to nebude jedlé. Tohle těsto je velmi čokoládové - polevu si udělej libovolnou a višńě k tomu budou super.

    Nejlepší čokoládový dort | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recepty/1458-nejlepsi-cokoladovy-dort.html

    Tohle by mohlo být taky moc dobré (ale narozdíl od toho z apetitu jsem to nezkoušela)

    Otavské dorty - s láskou a péčí - Poznatky a zkušenosti - Recepty - Korpusy - Čokoládový korpus třený
    https://www.otavskedorty.cz/...ky/poznatky-a-zkusenosti/recepty/korpusy/cokoladovy-korpus-treny.html


    Přpadně můžeš zkusit něco takovýhle ho- ale to nebude nadýchané těsto ve smyslu klasický piškot a teda toho kakaa tam není moc, právě proto že základní chuť je hořká a bez nějakého zdroje cukru se tam musí dodávat opatrně.

    Nejlepší narozeninový dort na světě • CukrFree.cz
    https://cukrfree.cz/narozeninovy-dort/

    Když projdeš různé anglické keto recepty na čokoládový koprus, zjistíš, že používají xylitol a nebo podobný "cukr", který kromě sladkosti má i hmotu a další vlastnosti, co prostě potřebuješ na pečení, jen se nevstřebává.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Chcela by som recept na koláč. Veľmi černý čokoládový, nadýchaný. Nie brownie, nechcem tam dávať skoro žiadny cukor okrem čokolády. A aby vydržal ovocie, chcela by som tam nahádzať višňový kompót. Máte niekto vyskúšaný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: uděláš.

    Tady máš základní kynuté sladké těsto, které klidně můžeš použít i na buchty. Případně jestli máš svůj oblíbený recept na buchty, tak ho použij, ale potřebuješ snížit množství vody, které dáváš do těsta o vodu/mlíko, co je v rozkvasu (čerstvém kvásku připraveném na nalití do těsta). Součástí kváskového pečení je spousta trojčlenek :-D

    Nejdůležitější je počkat, až to těsto opravdu naroste.

    http://www.maskrtnica.cz/babka/
    TESSS
    TESSS --- ---
    ZUZKAOU: treba buchty z toho neudelam, co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: bude mu chvíli trvat, než ožije. Vezmi 100g celozrnné žitné a 100ml vody, rozmíchej do toho rozmrzlý kvas a nech to 24 hodin v teple. Pokud to do té doby hezky nabublá a naroste, je zcela živý a můžeš ho používat jako kvas. Víceméně cokoliv kynutého jde upéct jako kvasové, ale trvá kynutí dýl a nedá se říct úplně přesně, jak dlouho. A asi je jednodušší používat nějaké spolehlivé recepty.

    Jsou třeba tady https://conovehonakopci.cz/

    Pokud to kvas nedá hned na poprvé, tak mu přidej 100 g celozrnné žitné a 100 ml vody a nech ho v teple dalších 24 hodin. Pokud se pořád nevzpamatuje, vezmi 100 g oživovaného kvasu, přidej do něj 100 g celozrnné mouky a 100 ml vody a nech ho dalších 24. A ze zbylého ne úplně živého kvasu udělej lívance/vafle.

    Pokud se nerozjede ani během 5. cyklu krmení, tak máš špatnou mouku a je potřeba změnit výrobce, protože ti z ní nebude kynout ani chleba (občas to dělá žitná třeba od probia)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Tusim, ze se v hloubi mrazaku skryva zitny kvas. Mam dva dotazy. 1. Jak ho ozivit? 2. Da se s nim pracovat jako s drozdi? budu pouzivat normalni bilou mouku
    Dik
    OLIII
    OLIII --- ---
    ANDREJKA: Já si pomáhám pečícím papírem. Vezmeš list pečícího papíru, zmuchláš ho do malý kuličky a zase rozvineš. Než dáš litinovej hrnec do trouby rozehřát, tak ho vyložíš tím rozloženým pečícím papírem, kterej vytvaruješ co nejvíc podle hrnce. Díky tomu zmačkání bude papír snáz držet tvar, kterej mu dáš. Papír dáš stranou, takže ne rozehřát zároveň s hrncem. Když přijde čas vyklopit chleba z ošatky, tak ho vyklopíš do papíru, kterej pak i s těstem vložíš do rozpálenýho hrnce. Je to trochu improvizace, ale lepší než vyklápět ošatku rovnou (been there, done that).
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    omg ja sem udelal ty rohliky! to je ale strasnej herak... to vam teda reknu
    testo se moc nezvedalo, pze sem tam dal fakt jen malej kousek toho omladku a jal se to smichat dle receptu cuketka. bohuzel sem pouzil 'bread flour' 75% a hladkou 25%. byl sem ale spalenej jak lidice a michani bilejch sracek me ihned prestalo bavit. testo bylo lepkavy jak svine. tak sem si vzpomnel na vymluvu autolyza a vysral se na to az do rana (v mym pripade v deset). pak sem si navlik rukavice a z lepivyho testa brutalne uhnacal rohliky a nechal je dalsi 2 hodiny pokynout...
    struktura je ale fakt vlacna! mouka je prokvasena a bubliny sou fakt lehoucky, vubec nejsou cejtit zadny kvasnice. akorat teda 11g na tu davku je malo soli. nejsou absolutne vubec ochuceny. ten povrch je ale hrubej jak svine (potrel sem vodou, pze sem nemel spray). kdybych na ne pak horky neprikladal kostku masla, tak by mi asi porezaly rty ale



    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Všichni pečou chleba, tak jsem to zkusila taky. Že kromě času je to vlastně levná sranda. Čekala jsem, že nevyvedu kvas. Vyvedl se nádherně. Čekala jsem, že nevykyne žitnej základ. Krásně vyběhnul. Tak teda že nevykyne finální těsto. Vykynulo, i když nemám ošatku. Nepovede se to vsadit do trouby. Povedlo. A hádejte, co se stalo? Trouba se normálně asi po pěti minutách sama vypla, i když má maximum 250°C a má zvládat i pyrolýzu, prostě stávkovala. Takže z chleba bylo akorát prd. Grrr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANDREJKA: tak to tam nějak sesuneš. Ono se to zdvihne. Já mám jenské sklo s tím, že když to peču v něm, tak to dávám na tu spodní část a přiklápím vrškem. Ale v klasickém ikeovém litináku to nejde

    takdy to slečna do něj jen tak mrskne a to je hodně hydratované těsto... REspektive ty hodně mokrý to chce nechat kynout v chladu - protože jednak je pak těsto pevnější a druhak má víc času na naskoření - tedy prudké nakynutní, než se kvasinky upečou.

    Tartine Sourdough Bread Recipe - Full Tutorial
    http://www.youtube.com/watch?v=0HIUYCDUCdk&t=1535


    Jinak pokud jsou už hodně nestabilní, tak tiupuju na mírné překynutí a chce to házet do trouby o fous dřív.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak já teď našla na chatě zásobu sušeného droždí ještě z léta! Jinak nic moc zásob tu nezůstalo, takže peču primitivní chleba: 4 hrnky mouky, víc hladké...a zbytky celozrnné, suché droždí, dvě lžíce kmínu a dvě soli, hrnek vody. Suché věci zamíchám, pak přileju vodu, lehce zamíchám. Nechám pod utěrkou dvě hodiny nebo i klidně do rána. Zamíchám. Peču ve skle nebo v litině.
    Nakoupit jedeme až v pondělí, takže úsporných jídel ještě bude hafo:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANDREJKA: a zde přichází do hry ten tužší karton/tenčí prkýnko (co se nerozteče v troubě)/sázecí lopata.

    Vezmi karton, dám na něj pečící papír, karton s papírem dám zezhora na ošatku, opatrně otočím - mám chleba na sázecím kartonu. Naříznu žiletkou, potřu vodou, vezmu to a přenesu do trouby (mám tam rozpálený pizzašutr na dně ve starém plechu), sešoupnu pečící papír s chlebem na dno trouby, naleju okolo 2 dcl vroucí vody, zavřu troubu a 15 minut ji neotevřu.

    Po 15 minutách pomocí chňapek a kartonu podeberu chleba a vydnám ho, do trouby dám takový ten troubový rošt, na nejnžšíí šprušli a dopeču na 200-180°C chleba na tom roštu.

    Tady to má někdo na videu, jen to z té ošatky prostě vyklopí...

    Vkládání chleba do trouby 5. bod
    https://www.youtube.com/watch?v=WR87o3EAtkM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: no tohle je právě učebnice pro začátečníky a hlavně srozumitelná. :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam