• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LA_BETE: zkusila bych klasickou třenou, recept třeba pradobroty určitě nezklame. :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    prosím prosím, smutně koukám, potřebovala bych recept na nejlepší a nejnadýchanější bábovku na světě :-) (tvaroh nemám :- ( )
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    A co váha? Dobrý?:-)
    U nás se furt řeší co do huby a je to peklo:-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Taky si to myslíme. Právě servírovala k svačině vynikající brownies. Škola ji jen brzdí v rozletu.:-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Té je na studia evidentně škoda:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: jako - můžu zkusit namotivovat nějaké brňáky, ať vám ho uvaří na službu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: takovej podle me neexistuje. Ty umi byt kazdy tak desne moc jiny...
    KURE
    KURE --- ---
    mohu poprosit o nejlepší recept na bramboráky?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RISINA: lívance a nebo wafle a projistotu do toho přidat kypřící prášk, co zároveň zneutralizuje kyselou chuť. Případně kváskové polívky (žurek v chuti vyhrává nad kyselem.)

    Polévky z kvásku I: rakousko-uherské - Kyselo, schur a keselica | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/polevky-z-kvasku-i-rakousko-uherske
    Polévky z kvásku II: Polsko a Bělorusko - Žurek a žůr | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/polevky-z-kvasku-ii-polsko-belorusko
    RISINA
    RISINA --- ---
    ZUZKAOU: Ha, tak teď jsi mě uklidnila (že některé žitné mouky nekynou). 4 dny jsme pěstovala žitný kvásek, zdálo se mi, že celkem bublá, včera jsem zadělala na chleba (půl žitné mouky, půl špaldové - jinou tu nemám, tahle je ze zásob hladkou pšeničnou v Lidlu neměli), přes noc nechala v chladu (skoro se to nehlo :-( ), od rána to mám normálně v teple a čekám, jestli náhodou přeci jen nevykyne... a pořád nic :-(. Teď jenom přemýšlím, co s tím polotovarem dělat?
    EDERA
    EDERA --- ---
    DEVIL: To ne já, to dcera (13). Zcela samostatně, bez mého přičinění. A byl to teprve druhý pokus. Proto se taky chlubím, že jsem na ni fakt hrdá.:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    EDERA:jezis ty je mas krasny. jen se zakousnout!
    moje rohliky vypadaj jak z prdele. no ale je to moje, protoz sem zfusoval co se dalo..
    EDERA
    EDERA --- ---
    DEVIL: Taky zjišťujeme, že domácí pečivo je strašně dobrý a strašně návykový. Tohle je druhý pokus mé dcery o houstičky. Jestli to takhle půjde dál, tak ji přestaneme posílat do školy. Stejně jí to tam jde hůř než při distanční výuce.:-)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUNDA: to ale je čokoládový tvarožník, to není třená či piškotová nadýchaná struktura. K té prostě potřebuješ nějaké škroby, vejce a cukr, nebo jeho ekvivalent v podobě xylitolu či jiného sladila s podobnými vlastnostmi.

    Do určitěé míry se dá ubírat, ale ne úplně. Přesné poměry, kdy to ještě funguje neznám.

    The Science of Sugar and the Chemistry of Baking
    https://www.youtube.com/watch?v=XTcaAZYUJns


    What Every Baker Needs to Know About Sugar - Article - FineCooking
    https://www.finecooking.com/article/what-every-baker-needs-to-know-about-sugar

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MART1NKA: můžeš zkusit tohle: https://www.prozeny.cz/clanek/jen-3-suroviny-cokoladovo-tvarohovy-kolac-bez-cukru-a-mouky-52681 připomíná to Brownies a chutnalo mi, ale také málo sladím.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ZUZKAOU: No ja vacsinou vidim v recepte 150g cukru, dam 50g a cokoladu pouzivam 70% (mam rada Carlu), v ktorej cukor je. U vacsiny receptov to cesto stale funguje. Dovod nie je ketodieta, len ze nemame radi sladke, ale cokoladovu chut ano. Vacsinou pouzivam recepty z Pradobrot a delim cukor 2 az 3.
    Kazdopadne diky :) prestudujem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MART1NKA: bez cukru se nedostaneš k nějaké přijatelné nadýchanosti, když pomineme že čokoláda bez cukru je primárně hořká. KDyž tam nedodáš sladkost, tak to prostě nebude dobré a bez cukru/xylitolu ti nebude fungovat struktura toho těsta.

    Můžeš udělat nějaký raw čokoládový dort, ale stejně tam musíš dodat nějaký cukr - třeba z datlí, ale prostě z něj neuděláš nadýchané těsto.

    A teda nejčokoládovější těsto je jednoznačně tohle, s višńěma to bude super. Ale bez cukru (jedno v jaké podobě) to nebude jedlé. Tohle těsto je velmi čokoládové - polevu si udělej libovolnou a višńě k tomu budou super.

    Nejlepší čokoládový dort | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recepty/1458-nejlepsi-cokoladovy-dort.html

    Tohle by mohlo být taky moc dobré (ale narozdíl od toho z apetitu jsem to nezkoušela)

    Otavské dorty - s láskou a péčí - Poznatky a zkušenosti - Recepty - Korpusy - Čokoládový korpus třený
    https://www.otavskedorty.cz/...ky/poznatky-a-zkusenosti/recepty/korpusy/cokoladovy-korpus-treny.html


    Přpadně můžeš zkusit něco takovýhle ho- ale to nebude nadýchané těsto ve smyslu klasický piškot a teda toho kakaa tam není moc, právě proto že základní chuť je hořká a bez nějakého zdroje cukru se tam musí dodávat opatrně.

    Nejlepší narozeninový dort na světě • CukrFree.cz
    https://cukrfree.cz/narozeninovy-dort/

    Když projdeš různé anglické keto recepty na čokoládový koprus, zjistíš, že používají xylitol a nebo podobný "cukr", který kromě sladkosti má i hmotu a další vlastnosti, co prostě potřebuješ na pečení, jen se nevstřebává.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Chcela by som recept na koláč. Veľmi černý čokoládový, nadýchaný. Nie brownie, nechcem tam dávať skoro žiadny cukor okrem čokolády. A aby vydržal ovocie, chcela by som tam nahádzať višňový kompót. Máte niekto vyskúšaný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: uděláš.

    Tady máš základní kynuté sladké těsto, které klidně můžeš použít i na buchty. Případně jestli máš svůj oblíbený recept na buchty, tak ho použij, ale potřebuješ snížit množství vody, které dáváš do těsta o vodu/mlíko, co je v rozkvasu (čerstvém kvásku připraveném na nalití do těsta). Součástí kváskového pečení je spousta trojčlenek :-D

    Nejdůležitější je počkat, až to těsto opravdu naroste.

    http://www.maskrtnica.cz/babka/
    TESSS
    TESSS --- ---
    ZUZKAOU: treba buchty z toho neudelam, co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: bude mu chvíli trvat, než ožije. Vezmi 100g celozrnné žitné a 100ml vody, rozmíchej do toho rozmrzlý kvas a nech to 24 hodin v teple. Pokud to do té doby hezky nabublá a naroste, je zcela živý a můžeš ho používat jako kvas. Víceméně cokoliv kynutého jde upéct jako kvasové, ale trvá kynutí dýl a nedá se říct úplně přesně, jak dlouho. A asi je jednodušší používat nějaké spolehlivé recepty.

    Jsou třeba tady https://conovehonakopci.cz/

    Pokud to kvas nedá hned na poprvé, tak mu přidej 100 g celozrnné žitné a 100 ml vody a nech ho v teple dalších 24 hodin. Pokud se pořád nevzpamatuje, vezmi 100 g oživovaného kvasu, přidej do něj 100 g celozrnné mouky a 100 ml vody a nech ho dalších 24. A ze zbylého ne úplně živého kvasu udělej lívance/vafle.

    Pokud se nerozjede ani během 5. cyklu krmení, tak máš špatnou mouku a je potřeba změnit výrobce, protože ti z ní nebude kynout ani chleba (občas to dělá žitná třeba od probia)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam