• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NOFNAK:DEVIL: GENEVIEVE:
    bože ne! S nekyselýma potravinama se nedá zacházet jak s marmeládou. Může z toho být botulismus. Nekyselé potraviny se musí konzervovat jinak. Najděte si tyndalizaci.
    Ono se nemusí deset let téhle praxe nic stát a pak buch, umřete na klobásový jed.

    Možná jsem postižená vzděláním, ale já jsem vystudovaný konzervář, za tohle se vyhazovalo od státnic na škole, kde když jste se dostali do 5. ročníku (a že to snadný nebylo ani trochu), tak vám v podstatě dali pokoj. To není sranda, tady jde o život

    GENEVIEVE: GENEVIEVE: to je právě to, nestačí, spory clostridium botuli jsou hodně teplo odolné, takže to můžeš vařit jak chceš a přežijí to a pak "vyklíčí", to se právě ničí opakovaným převařením další dny v dalších fázích tyndalizace
    FAT
    FAT --- ---
    NOFNAK: Já takhle dělám dršťkovou a bez problému.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    NOFNAK: je to tak. Máme teda jenom vymytý sklenice a aby byly fakt čistý. Naliješ co nejvíc horkou polévku/omáčku a otřeš kraj sklenice, zavreš a hodně utáhneš. Vychladnout a pak do lednice. Teď jsme jedli nějakou polévku z doby začátku karantény a cajk.

    Je potřeba si dát klasicky pozor na to, aby to ploplo, když otevíráš sklenici. Pokud neploplo, nebyla zatavená a jídlo může být zkažený. Já to radši vyhazuju, pokud neplopne, nechci riskovat.

    Jako nudle taky nedáváme, protože dáváme vždy přímo do aktuální porce, ale typicky vývary, nebo tu mexickou, indickou čočkovou takhle na pohodu. Ve vývaru jsme měli knedlíčky a taky byli naprosto v pohodě a neztratili nic na konzistenci.

    Já ještě teda u vývaru pak odstraňuju tuk. Udělá se nahoře taková tuková zátka, tak toho využiju a tu vyhodím.

    Fakt je tohle náš nejlepší adult hack. Díky tomu nemusíme vařit denně. Třeba chilli con carne děláme do pětilitrového hrnce. Máme ještě tři sklenice v lednici a třeba jednou týdně to zařadíme do jídelníčku. Všechny polévky děláme ve velkém. Prostě pecka :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NOFNAK: jde to aplikovat na temer libovolny produkty. jeste varici nalejes do zavarovacek, vycistis okraje a zavickujes. jak to pak zchladne, tak se pak vicko vcucne dovnitr. pamatuju ze sme takhle delali spousta veci. jahodovej dzem (kde je ale preservant pektin s cukrem), rybiz, chutney z paprik, zelenejch/cervnejch rajcat, chutney z cuket paprik a medu...
    my sme ale zrava rodina a moc se s tim pak neserem a jime to a varime s tim, takze trvanlivost +- treba 3 mesice?
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    GENEVIEVE: To jen dáš horkou polévku do zavařovačky, necháš vystydnout a vydrží to v lednici měsíc? Předpokládám, že by šlo aplikovat asi na jakoukoli polévku, správně?
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    LA_BETE: Maminka švagrové ji děla strouhanou do skleničky s křenem. Postup neznam, ale k pecenemu koleni, klobasce je to absolutně bozi. Tipnula bych si, ze tam přidává i jablko, jelikož Tj tak prijemne sladko-palive.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LA_BETE: Nevím, jestli je to zajímavý, ale já se můžu užrat salátu z vařený/pečený řepy s kozím sýrem, vlašskými ořechy a rukolou.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LA_BETE:
    Knedlo vepřo řepozelo.
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    GOLDENDELICIOUS: Suroviny (ne množství, muž to bere od oka) jako tady: https://fresh.iprima.cz/recepty/risotto-z-cervene-repy - až na tymián, a cibule nemusí být červená. Nevakuovaná řepa by se předem měla opéct v troubě (bacha, tenké plátky se rychle spálí, lepší jsou měsíčky), případně uvařit.
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    LA_BETE: Rizoto. Níže je podrobný postup dle mého muže. Výsledek si vysloužil mnoho děkovných dopisů.

    *Ryze na rizoto
    *Dobry bily vino
    *Vyvar...pokud nedelas vlastni z kosti, tak ja davam dycky dve kostky
    *Ryze potrebujes podle lidi u stolu, vody potrebujes cca 2x tolik co ryze
    *Dej si varit vodu s bujonem, at mas pripravenou
    *Asi se to dela dobre v cemkoliv co ma siroky dno, ja pouzivam wok panev
    *Cibulku
    *1/2 masla
    *Predvarena cervena repa vakuovana
    *Strouhany parmezan
    *Nakrajej si cibulku
    *Maslo rozdel na dve poloviny (tj 2x 1/4masla)
    *Nachystej si ryzi ale neproplachuj ji
    *Vina budes potrebovat cca 2dl, ale zalezi na chuti
    *Rozpust prvni kousek masla v nadobe se sirokym dnem
    *Dej do nej cibulku a nech ji zesklovatet
    *Nasyp do toho ryzi a michej a michej, ryze by mela trochubzmenit barvu a tak trochu se oprancit, ale staci chvilka. Je dobre kdyz se to pekne promicha a vsecky zrnka ryze jsou trochu obaleny mastnym
    *Pak do toho vlej vino
    *A michej a michej, pekne to zavoni a vino se vyvari a vsakne do ryze
    *Nikdy to nenech uplne bez tekutin, jak to zacne byt ruhy doplnuj
    *Po rom vine prijde na radu vyvar
    *Vlivej ho postupne, dycky tak dva sufanky, a za staleho michani var a nech vyvarovat. Jak klesne hladina, zase dolej sufanek a tak dal, ryze musi byt porad v lazni
    *Sem tam ochutnej jestli uz je ryze al dente
    *A porad dolivej a michej a vyvaruj ten vyvar. Az to bude tak akorat, nasyp do ryze nastrouhanou repu.
    *Muzes i na kosticky, jak je libo
    *Pekne promichej a pak do toho pridej druhy dill masla
    *Zase pekne promichej, davej pozor at je porad trosicku vyvyaru v tom at nevysycha, musi to byt pekne kremovy
    *A pak do toho nasyp ten parmezan a poradne promichej at je vsude v kazde porci a pekne spiji ru ryzi a repu.
    *Konzistence by mela byt na konci pekne ryze al dente a utopena v kremu
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Mám tu nějaké větší řepy a přemýšlím, co s nimi. Boršč ne, ten jsme měli v poslední době často. Nemáte někdo nějaký zajímavý recept?
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    KRKA: No to by mělo byt no. Bylo naolejované a ve fresh fólii? :/ Jinak taky nevím.
    KRKA
    KRKA --- ---
    MICHELLEDANIELS: To je mi jasný, spis jsem čekala, ze bude “tvarne” a trosku nakyne venku, ale bylo to tuhý a nehlo se to cely den :-/
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    KRKA: Ono v te lednici moc nevykyne, ale zase se sním lépe pracuje. Netrha se, když se tvaruje pizza. S čerstvým to vic zlobí.
    KRKA
    KRKA --- ---
    GENEVIEVE: nechápu :))
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KRKA: no, mě kynulo v lednici jak divý, takže jsem ho z lednice rovnou mrskla do trouby a doprí...
    KRKA
    KRKA --- ---
    Tak jsem ho dala do lednice a už nevykynulo dnes :D tak nevím co jsem udělala špatně
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    KRKA: Těsto na pizzu jsme vždy dávali aspoň na 24hod do lednice, takže by to mělo spis prospět :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    PETATA: uz dlouho delam podle Pauluse, ma je i na youtube. Pomer casto uplne od oka, vzdycky vysly, vzdycky mi je chvali. Mouku tam teda nema, nikdy mi nechybela. A to baleni do folie a alobalu tam ma taky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PETATA: postupuj jako na hrneckovy knedlik: hrnek polohruby, hrnek mleka, 3 rohliky na kostky oprazit na masle, 3 zloutky, z bilku snih, sul, muskat.
    karlovarsky knedlik pro me je, ze k tomu pridavam do ubrousky vymackanou zasmazenou cibulku se spekem a posekanou petrzel. misto hrnecku to 'umotam' do folie a tu pak jeste do alobalu. na paraku to pak morim, dokud to neni hotovy
    PETATA
    PETATA --- ---
    prosím, máte osvědčený recept na karlovarské knedlíky?
    na netu se poměry dost liší..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KRKA: to muzes i zmrazit na jindy
    KRKA
    KRKA --- ---
    GENEVIEVE: Jasný. Dikas :)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KRKA: já třeba dávám chleba normálně do lednice kynout (teda dávám, jednou mi to vyšlo a hodlám to aplikovat znovu), takže teoreticky by se nemělo nic stát, když to narveš do ledničky a kdyby bylo zítra překynutý, tak znovu zbouchat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam