LA_BETE: Rizoto. Níže je podrobný postup dle mého muže. Výsledek si vysloužil mnoho děkovných dopisů.
*Ryze na rizoto
*Dobry bily vino
*Vyvar...pokud nedelas vlastni z kosti, tak ja davam dycky dve kostky
*Ryze potrebujes podle lidi u stolu, vody potrebujes cca 2x tolik co ryze
*Dej si varit vodu s bujonem, at mas pripravenou
*Asi se to dela dobre v cemkoliv co ma siroky dno, ja pouzivam wok panev
*Cibulku
*1/2 masla
*Predvarena cervena repa vakuovana
*Strouhany parmezan
*Nakrajej si cibulku
*Maslo rozdel na dve poloviny (tj 2x 1/4masla)
*Nachystej si ryzi ale neproplachuj ji
*Vina budes potrebovat cca 2dl, ale zalezi na chuti
*Rozpust prvni kousek masla v nadobe se sirokym dnem
*Dej do nej cibulku a nech ji zesklovatet
*Nasyp do toho ryzi a michej a michej, ryze by mela trochubzmenit barvu a tak trochu se oprancit, ale staci chvilka. Je dobre kdyz se to pekne promicha a vsecky zrnka ryze jsou trochu obaleny mastnym
*Pak do toho vlej vino
*A michej a michej, pekne to zavoni a vino se vyvari a vsakne do ryze
*Nikdy to nenech uplne bez tekutin, jak to zacne byt ruhy doplnuj
*Po rom vine prijde na radu vyvar
*Vlivej ho postupne, dycky tak dva sufanky, a za staleho michani var a nech vyvarovat. Jak klesne hladina, zase dolej sufanek a tak dal, ryze musi byt porad v lazni
*Sem tam ochutnej jestli uz je ryze al dente
*A porad dolivej a michej a vyvaruj ten vyvar. Az to bude tak akorat, nasyp do ryze nastrouhanou repu.
*Muzes i na kosticky, jak je libo
*Pekne promichej a pak do toho pridej druhy dill masla
*Zase pekne promichej, davej pozor at je porad trosicku vyvyaru v tom at nevysycha, musi to byt pekne kremovy
*A pak do toho nasyp ten parmezan a poradne promichej at je vsude v kazde porci a pekne spiji ru ryzi a repu.
*Konzistence by mela byt na konci pekne ryze al dente a utopena v kremu