• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Super clanek

    Diky za nej
    Ale stejne se do toho bojim jit :((

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: ale tohle si mohla dohledat! :-P

    Kimčchi | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kimcchi
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    GENEVIEVE: doma děláme podle kluků v akci většinou kolem 12kg ve více lidech a všichni jsou spokojený. Dá se tam přidat téměř cokoli - okurky, papriky, ředkvičky..
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    nemáte někdo ověřený recept na kimchi? měla by h doma mít už všechno, zajímají mě hlavně pomery surovin a postup. zelí jsem nenakládala ani klasický... díky!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, skladuju ve skle tímto způsobem čisté vývary a stejně je v polévkce/omáčce ještě dlouze převařím. Zbytky hotových polévek vrznu na mráz.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA: špatně přežívá, ježiši. buď se zavařuje 2x100C nebo jednou 120C.
    KURE
    KURE --- ---
    JAJITA: jasně že ne. proto mluvíme o trvanlivosti ve dnech a v lednici.
    ne roky v pokojové teplotě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: ta sklenice takhle fakt není sterilizovaná, ani smykem ;-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: mně to neříkej ;-)
    a nic z tebou vyjmenovaných vychytávek nevlastní

    prostě nemám odvahu ani chuť, abych jedla 10 dní starou polívku, byť z lednice, kterou naliju při nějakých 90°C do flašky a zavřu :-P
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: a právě, všechno co bylo uvnitř je převařeno a nechávám to i chvíli bublat :-) tak snad dobrý .-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: prd tomu rozumím, ale taky si myslím, že v okamžiku, kdy se doma o věci fakt starám a čistím je, tak že bych si v chilli zadělala na botulismus. To bych už asi měla mrtvýho muže, který to zná z domu, kde to provozují víc jak třicet let :-) (a jsou o něco méně úzkostliví na čistotu sklenic a víček, resp. já to fakt drhnu a vytírám).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: protože chemik na mikrobiologii :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hele riziko botulotixinu v lednici kdy horkou věc naleješ do čisté sklenice je fakt minimální.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Problém u botulotoxinu je, že na chuti ani vůni se nijak neprojeví, a popnutí víčka taky není známka punku, původce botulismu přežívá bez kyslíku. Ale chytit ty bakterie je docela složité a chce to fakt smůlu, navíc špatně přežívá opětovné povaření.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: je to tak :-) mamka na to taky kouká podezřívavě, ale jedu do tři roky a nic nám nikdy nebylo. Dost poctivě očichávám ai měsíc starý chilli voní jako když jsme ho vařili. jsem hodně háklivá na to, jestli je jídlo čerstvé resp. jestli smrdí a tady mim to fakt nevadí. Manžel na tom jede od dětství a doprí. Beru to tak, že je to zavařený, dávám fakt pozor na skladování (typicky nenechat chladnout na slunku) a aby to ploplo. Stejný jako jakýkoliv jiný zavařeniny.

    Mrazit to nechci, protože to jednak některým surovinám ubírá na konzistenci a druhak vůbec nemám místo v mrazáku. Máme tři šuplíky nacpaný zeleninou, hotovým jídlem třeba z Ikei nebo Lidlu a džusama (geniální objev: https://www.tropico.cz/cs/) a nevejde se tam fakt nic.

    A moc to nevnímáme, že něco tiká. Jsou to jídla, která máme rádi kdykoliv (chilli, boloňská, ty polívky) a jenom je to na dlouho je vařit. Takže máme železnou zásobu v lednici.

    A nevybavuju si fakt za celý tři roky, že by mi bylo blbě z jídla. A to mám dost citlivý bříško...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Mám to stejně jako ty. Zbylý jídlo buď dám do lednice a sním do dvou dnů, nebo ho mrazím. Ale jsem deformovaná, rodiče jsou chemici-potravináři, a dodneška si pamatuju jejich sugestivní výklad na téma "co je to botulotoxin", když se tím za mýho dětství otrávila nějaká rodina z domácí konzervy v Chorvatsku.
    KURE
    KURE --- ---
    GEISHA: ta sklenice, je de fakto sterilizovaná/zavařená.
    v lednici je jen pro to že to je zavařený jen tak teplotou toho jídla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE:

    Příloha - nakrájet na kostičky/hranolky společně s jinou kořenovou zeleninou a/nebo brambory a batáty, případně nějaké tykve. POsolit, popepři, případně přidat věci jako česnek, rozmarýn, tymián, kumín, kari a podobně. trošku omastit a hodit do vyhřáté trouby na 220 - podle velikosti to bude do 20-40 minut hotové.

    Polívka co není boršč.

    vezmi zbylou pečenou směs zeleniny s řepou, rozmixuj s vývarem, ochuť kořením co tak dáváš do polévky (já bych tam dala pepř, bobokvý list a nové koření), přidej orestovanou cibuli a/nebo porek a chvíli provař. Případně přidej zakysanou smetanu.

    Nebo teda nakrájej syrovou řepu, mrkev, cibuli a brambory, chvíli je trap na troše tuku, zalej vývarem, přidej koření do polévky, svař do měkka a pak rozmixuj. Přidej zakysanku a nějaké čerstvé byliny.

    studená řepná polévka.
    Uvařenou a nebo upečenou řepu nakrájej na kostičky, přidej stejné množství nakrájené okurky a něco bílé části jarní cibulky. Smíchej s kefírem či podmáslím, přidej tam pepř, sůl a spoustu kopru a nech to rozležet v lednici. Uvař brambor a vejce na tvrdo či hniličko, dej do talíře uvařený brambor a vejce, zalej polévkou, přisyp kopr a zelenou část jarní cibulky.


    Salát

    Upeč řepu, nastrouhej, osol, přidej olivový olej a balzamikový ocet.

    Upeč řepu, nakrájej na kostky, přidej k čerstvě uvařené čočce, nalej na to docela dost kyselou zálivku - ocet/citron+ olej+ sůl + pepř a nech vychladnout a proležet. Pak do toho zamíchej něco zeleného, ideálně třeba rukolu a fetu/balkán.

    Upeč řepu, nakrájej ji na oblíbené kousky, přidej k tomu nakrouhaný čerstvý fenykl a kousky pomeranče, případně vlašáky a modrý sýr. Zalej vinaigrette-

    Upeč řepu, nastrouhej, přidej sůl, česnek, pepř olivový olej, nasekanou petržel a koriandr, případné mátu, saturejku a estragon. Přisypej chenlli suneli a nebo kořenící směs na "adžiku". Poku dnemáš, tak petržel+ koriandr nať + chilli+ orestovaný podrcený koriandr semena+ pepř.

    Upeč řepu, nastrouhej ji, přidej česnek, sůl, pepř a zakysanou smetanu nebo jogurt. Nech proležet. Podle nálady přidej kopr. A nebo místo čenseku křen.


    Udělej řepnou tempuru.
    Nakrájej řepu na tenoučké plátky, namoč do těstíčka a osmaž ve spoustě horkého oleje.

    karbanátky - rozmixuj na docela jemno brambory, cibuli a řepu. na trochu hrubo žampiony. Prolisuj do toho česnek, přidej pepř, sůl, chilli, worcester a nebo jiné umami - klidně sojovku, nebo miso. Spoj vejc a přidej tam něco oleje. A nech chvíli proležet v lednici. případně teda přidej v mléce/smetaně namočenou strouhanku/rohlíky. Určitě k tomu je fajn tymián/rozmarýn a nebo nějaká blízkovýchodní směs koření.
    Z hmoty udělej palacičky, kuličky a nebo krokety a osmaž/upeč/ogriluj.


    Nastrouhej řepu, přidej fetu, vejce, nastrouhanou či rozmixovanou cibuli a strouhanku, česnek a kopr/mátu/petržel. Nech chvíli proležet an nasáknou, opeč placičky/kuličky/krokety-


    Nastrouhej řepu/brambory/kořenovou zeleninu na tenké plátky, naskládej ve vrstvách do zapékací mísy, prokládej třeba porkem, osol, opepři a zalej smetanou s rozšlehnými vejci a zapeč.

    Upeč řepu, nastrouhej, okysel, opepři, osol, přidej česenk a tymián. Na listové těsto dej vrstvu čerstévho kozího sýra, na to řepnou směs a zapeč.

    Nastrouhej řepu do těsta na litý perník.


    Jo a samozřejmě že se dá zkvasit :-D
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Moc díky všem. To je skvělé. Určitě otestuji.
    FAT
    FAT --- ---
    NOFNAK: Já takhle dělám dršťkovou a bez problému.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam