TESSS: je možný že hledáš korejskou mrkev. Což je to co se stalo s kimčchi, když se ho korejští imigranti snažili dělat v SSSR. Morkovču koupíš hotovou v ruskejch potravinách.
Nastrouháš mrkev na nudličky, osolíš,osladíš a přidáš trošku bílého octa (jablečný, vinný, rýžový - 4%. Ne 8% kvasný) necháš tak 30 minut stát, aby to pustilo šťávu.
Pak rozehřešješ olej, dáš do něj semínka koriandru a na nudličky nakrájenou cibuli. Cibuli necháš zezlátnou a do hotové přidíš papriku dle chuti. Dáš to do mrkve, spolu s utřeným česnekem a pak ten salát ještě dopepříš. necháš přes noc v lednici a ráno do toho nasekáš čerstvý koriandr. Ještě případně přisypeš opražené sezamové semínko.
Spicy Korean Carrot Salad/Morkovcha
https://www.youtube.com/watch?v=aRu-RRwOU-U
Další varianta je gruzínské phkali
Uvaříš a nebo upečeš mrkev (nebo třeba řepu, lilek, špenát). A rozmixuješ s vlašskými ořechy, česnekem, olivovým olejem, octem, solí a mletým koriandrem, římským kmínem, cili, pískavicí a měsíčkovým květem. Bez toho se případně obejdeš.
Carrots with walnuts/carrot pkhali. #222.
https://www.youtube.com/watch?v=Vdm3vsI_N6c