• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZUZKAOU: fakt brutalne jednoduchy, to by me nenapadlo :)
    How To Make Kashk (Chortan)
    4 cups greek style yoghurt (left at room temperature for 24 hours)
    4 cups cold water
    mix with 1/2 cup cold water to make sauce and 1 tsp salt to flavour
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZUZKAOU: wow, husty, diky :) tak to by se dalo udelat uplne v klidu doma, kdyz budu mit chut teda se s tim delat kvuli misce lilkovy kase XD...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hele a co bulhaři - bývají na jiřího z poděbrad a mívají sejry.
    GRANTORINO: podle tohohle to nejlíp půjde nahradit rozmixovanou ricottou, ale zakysanka/kefír je imho důstojná náhrada
    How To Make Kashk (Chortan)
    https://www.youtube.com/watch?v=U2prDpGvAZE
    FAT
    FAT --- ---
    KASUMI: Zkusím těch 14 dní, na začátek. Zkrátit můžu příště, podle tvých zkušeností.
    ;-)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ADELHAIDA: hm, tak já se teda musím zeptat toho mýho kámoše íránskýho kuchyře, co tam dává, když má restauraci v Karlíně :D, ale je fakt, že ho furt s něčim otravuju a už se mi nechtělo se ho zase ptát :)), vím, že oni pro některé suroviny jezdí do Berlína... ale on má tu syrovátku na tom jídle takovou smetanový barvy do béžova, nevypadá tojako jogurt..
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GRANTORINO: IMHO to může být cokoliv, a v perský kvalitě to tu neseženeš. Já toužím po kaškavalu, což je takovej jihoslovanskej sejra, co má asi sto variant, a to, co jsem zatím sehnala (i ve speciálkách) teda nic moc.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: jo a ja to teda nemixuju, protoze to prej neni moc koser, ale rozmackam vidlickou ... ono to stejne je tak měkký ten lilek, že to není potřeba :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    poslední týden si ujíždím na Kašk-e bademjan, tedy kaši z lilku po persku, akorát mi není jasný, co má být syrovátka, kterou tam dávají kuchaři, persky Kašk, je to něco jako kefír? ja na to vždycky dám lžičku kysaný smetany nebo lžíci kefíru/ Kashk (liquid whey protein) je ot něco, co se tu dá koupit?
    konečně jsem našla srozumitelný recept s perfektním popiskem, který se dá ukuchtit doma :)

    Kashk-e Bademjan (Eggplant Dip) – The Persian Pot
    http://www.thepersianpot.com/...fbclid=IwAR1ADmQ9yLL7KcwWccgeDhQZqj2a-ExvG55dljRnDdcPkp2KSyGIq2TDyy8

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TESSS: Tak povidej!!! Nenech si “něco jiného” pro sebe :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: na kedlubnu se chystam, povazuji ji za zeleninu jara 2020 :)
    po tydnu to bylo min nafoukle.. muzu zkusit, jeslti bude staci tyden
    my to vydrzeli presne 14 dnu i na hodinu snad :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: čtránctí dní je zbytečně mnoho, za týden je to dokysaný. Jinak do toho můžeš přidat libovolnou další zeleninu - z těch sezoénich je skvělý chřest a kedlubna. A teda fenykl...
    TESSS
    TESSS --- ---
    ZUZKAOU: na tenhle jeem narazila a hodlam vyzkouset, hledam ale trochu jeste neco jinyho. Kdysi jsrm to v jedny jakoze nobl restauraci jedla a pry recept od nekoho z velveslanectvi nejake za/kavkazke republiky. I tak dik
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jsou nelopane, jen jsem urizla vrsky a spodky, poradne umyla, osusila, prosolila, zavakuovala.. po par dnech to pustilo stavu, pak to zacalo bobtnat, trosku tam byl slemik, ale po otevreni super.. jasne, trochu to smrdi, ale mne to vlastne voni a chutove super :) jim to jako kyselou okurku k jidlu apod.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FAT: Vysledek

    FAT
    FAT --- ---
    KASUMI: Tak to musím vyzkoušet. Ředkvičky mám dost rád...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: tak to bude!
    mrkve kupuju ted na kila
    pac si je strouham do zasoby a delam z nich salaty
    tze tech mam doma habakuk

    jinak ja zkusila nakladane redkvicky podle honzy vorla a dobry!
    jak jemnej nalozenej kvasak
    jako bala jsem se toho, v prubehu casu to slusne nabobtnalo a rikala jsem si, jestli nam to nebouchne.. ale vysledek super

    https://www.instagram.com/p/B_cIWBJndLs/?utm_source=ig_web_button_share_sheet


    1. Očistíme si zeleninu
    2. Na 1 kg zeleniny dáme 20 g soli a zavakuujeme na 100%
    3. Necháme 14 dní v pokojové teplotě
    4. Po 14 dnech je hotovo!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: to vypada skvele!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: je možný že hledáš korejskou mrkev. Což je to co se stalo s kimčchi, když se ho korejští imigranti snažili dělat v SSSR. Morkovču koupíš hotovou v ruskejch potravinách.

    Nastrouháš mrkev na nudličky, osolíš,osladíš a přidáš trošku bílého octa (jablečný, vinný, rýžový - 4%. Ne 8% kvasný) necháš tak 30 minut stát, aby to pustilo šťávu.

    Pak rozehřešješ olej, dáš do něj semínka koriandru a na nudličky nakrájenou cibuli. Cibuli necháš zezlátnou a do hotové přidíš papriku dle chuti. Dáš to do mrkve, spolu s utřeným česnekem a pak ten salát ještě dopepříš. necháš přes noc v lednici a ráno do toho nasekáš čerstvý koriandr. Ještě případně přisypeš opražené sezamové semínko.

    Spicy Korean Carrot Salad/Morkovcha
    https://www.youtube.com/watch?v=aRu-RRwOU-U



    Další varianta je gruzínské phkali

    Uvaříš a nebo upečeš mrkev (nebo třeba řepu, lilek, špenát). A rozmixuješ s vlašskými ořechy, česnekem, olivovým olejem, octem, solí a mletým koriandrem, římským kmínem, cili, pískavicí a měsíčkovým květem. Bez toho se případně obejdeš.

    Carrots with walnuts/carrot pkhali. #222.
    https://www.youtube.com/watch?v=Vdm3vsI_N6c

    TESSS
    TESSS --- ---
    Hledam skvely recept na mrkvovy salat s koriandrem. Spis odnekud z Kavkazu. Neco jsem našla, ald treba tady nekdo bude mit neco odzkousrnyho a dokonalyho.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    TERA79: Tak to asi potrebuju, diky!
    TERA79
    TERA79 --- ---
    VENIKA: Plechovka cizrny, 6 půlek sušených rajčat nakládaných v oleji, 2 čajové lžičky Tahina, 1 lžička uzené mleté papriky, 1 stroužek (rozetřeného) česneku, šťáva z půlky citronu, sůl průběžně a velká špetka římského kmínu. Voda, protože Bonduelle nemá nálev a cizrnu není potřeba vařit, přidávala jsem postupně na požadovanou konzistenci. Tak cca 5 polévkovýcj lžic oleje z těch rajčat.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    TERA79: A byly by nejaky pomery na ten hummus, prosim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam