• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: je možný že hledáš korejskou mrkev. Což je to co se stalo s kimčchi, když se ho korejští imigranti snažili dělat v SSSR. Morkovču koupíš hotovou v ruskejch potravinách.

    Nastrouháš mrkev na nudličky, osolíš,osladíš a přidáš trošku bílého octa (jablečný, vinný, rýžový - 4%. Ne 8% kvasný) necháš tak 30 minut stát, aby to pustilo šťávu.

    Pak rozehřešješ olej, dáš do něj semínka koriandru a na nudličky nakrájenou cibuli. Cibuli necháš zezlátnou a do hotové přidíš papriku dle chuti. Dáš to do mrkve, spolu s utřeným česnekem a pak ten salát ještě dopepříš. necháš přes noc v lednici a ráno do toho nasekáš čerstvý koriandr. Ještě případně přisypeš opražené sezamové semínko.

    Spicy Korean Carrot Salad/Morkovcha
    https://www.youtube.com/watch?v=aRu-RRwOU-U



    Další varianta je gruzínské phkali

    Uvaříš a nebo upečeš mrkev (nebo třeba řepu, lilek, špenát). A rozmixuješ s vlašskými ořechy, česnekem, olivovým olejem, octem, solí a mletým koriandrem, římským kmínem, cili, pískavicí a měsíčkovým květem. Bez toho se případně obejdeš.

    Carrots with walnuts/carrot pkhali. #222.
    https://www.youtube.com/watch?v=Vdm3vsI_N6c

    TESSS
    TESSS --- ---
    Hledam skvely recept na mrkvovy salat s koriandrem. Spis odnekud z Kavkazu. Neco jsem našla, ald treba tady nekdo bude mit neco odzkousrnyho a dokonalyho.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    TERA79: Tak to asi potrebuju, diky!
    TERA79
    TERA79 --- ---
    VENIKA: Plechovka cizrny, 6 půlek sušených rajčat nakládaných v oleji, 2 čajové lžičky Tahina, 1 lžička uzené mleté papriky, 1 stroužek (rozetřeného) česneku, šťáva z půlky citronu, sůl průběžně a velká špetka římského kmínu. Voda, protože Bonduelle nemá nálev a cizrnu není potřeba vařit, přidávala jsem postupně na požadovanou konzistenci. Tak cca 5 polévkovýcj lžic oleje z těch rajčat.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    TERA79: A byly by nejaky pomery na ten hummus, prosim?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TERA79: Ta podledni věta je zásadní. Díky, chtel jsem se zeptat, kam se muzu zastavit. Supr, vidíme se! Zní to skvěle.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    GRANTORINO: No právě a já teď dosedla po ultra hnědým dnu. Chci víno, ne kuchyni. Kdybych ty šneky udělala včera, tak zítra ještě díky harcování přes město už nebudou repre.

    Mám (zbytek ;) hummusu, dip z tvarohu, nivy a smetany sypaný nahrubo mletýma vlašákama (čas jim hraje do karet), pokrájené klobásy, olivy, grissini, oříšky, 2 láhve vína a nakoupenou zeleninu v lednici.

    Ještě je zítra musím najít ve Stromovce a bude to dokonalý ;)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TERA79: jo hummus ti vydrzi par dni, to je uplne v klidu :)..
    s listovym testem nevim vzdycky jsem to delala cerstvy a prakticky se to hned snedlo skoro jeste po ceste... nikdy to nezbylo do druhyho dne :D ale prislo mi to z kramu, ze jim to tam vydrzi dva dny v klidu...
    TERA79
    TERA79 --- ---
    GRANTORINO: Já mám zkušenost, že listové těsto (kupované) max 2. den.
    Ale máš pravdu, že je oblíbený.

    A jinak musím poděkovat GEISHA: i tady, protože to je mimořádně žravé. Sice si u toho můj pratyčák sáhl na dno, ale mám nový nejoblíbenější hummus recept. Jestli to vydrží do zítra, tak to bude něco jako neposkvrněné početí (bez urážky).

    Ještě jednou díky všem!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GEISHA: problém hummusu je, že je prostě dobrý a lidi neznaj míru a žerou to na kila, ale třeba v orientálních restauracích toho nosej na stůl takovou menší misku pro každýho,

    k tomu se místo zeleniny můžeš dát krekry osobne mam rada tyhle http://www.kompek.cz/vicezrnne-krekry anebo je proste upect doma dopredu, u nás teda tuhle kombinaci zbožňujou všichni

    TERA79:
    pripadne klasika udelat slane pecivo z listoveho testa, treba šneci, ty vydrzi dva dny a maji vzdycky nuspech nejvic, nevyhoda, taky se hened sezerou, vyhoda, vsichni to milujou
    ja balim do listoveho testa špenát a bud syr nebo slaninu nebo oboji..
    Špenátové šneky z listového těsta recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/59183-spenatove-sneky-z-listoveho-testa/

    pripadne k vinu https://recepty.vareni.cz/tycinky-se-syrem-z-listoveho-testa/

    jinak obecně cokoliv se sušenejma nakládanejma rajčatama má úspěch, třeba pomazánka, když s tím rozmixuju mrkev, je taky dobrá, můžeš udělat různý pomazánky
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JESTEDMAN: tady podobnej recptik co ti mozna unikl :D (z dob prehistorickeho internetu)
    Tvarůžková kunda — vrchol české investigativní žurnalistiky
    http://bruxy.regnet.cz/kunda/
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    REONA: zakysanka nebo jogurt, tu smetanu jsem taky někde četl, tak musím taky zkusit, není to pak moc sladké?
    REONA
    REONA --- ---
    JESTEDMAN: Zajímavý, já znám nakládání akorát do šlehačky (smetany) a to je tedy fakt luxusní, zrovna nedávno na párty jsem slavila velký úspěch. Zakysanka tomu určitě dá zase trošku jiný rozměr.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Jinak když už se bavíme o chystání jídla předem, tak jsem teď dostala od mamky vakuovačku s nádobkami a jak jsem k tomu byla ze začátku skeptická, tak teď jsem z toho úplně u vytržení. Třeba tu předem nakrájenou zeleninu to řeší skvěle, nedojedené dětské obědy a pod.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    zkusil jsem tvarůžky naložený v zakysaný smětaně (hodně tvarůžků, málo smetany cca 2:1, jarní cibulka, sul, pepř, chilli) nechat na okně, po prvním dnu to začlo kvasit, tak jsem lehce ochutnal, no do druhýho dne to nevydrželo, fakt megažrádlo :)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    KASUMI: Máš pravdu, ale okurková mimina, malá rajčátka a ředkvičky mi jdou dost naproti, mrkev i řapík také, aj ta kapie. Rychle vyřízené a když to nakoupím ve čtvrtek cestou z práce, tak den v lednici vydrží a v pátek to bude rychlé.

    Půjdu cestou hummusu a pomazánky/ kuliček, také olivy budou a nakrájím klobásu. Tu paštiku přidám podle situace.

    Zítra přivezou víno. Sodastream to jistí. Kdosi bere termopixlu plnou ledu.

    Nápad s quiche využiju příští víkend, budeme zapíjet synovce.

    Děkuju, holky! Já mám pocit, že nám v poslední době palici totálně vymetenou.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    podle me ti nakrajena zelenina za dva dny oschne.. i kdyz bude v lednici..mozna by pomohlo ji zabalit do navlhcenych uterek a dat do krabicky.. ale nevim, jestli neoslizne
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TERA79: Ještě sýrové kuličky:
    - 1 tvaroh v kostce, nebo stená váha lučiny
    - 200 g strouhaného sýra (gouda, niva, ementál... smíchat, nebo dělat extra, dle chuti)

    Z hmoty vytvořit malé kuličky, nebo klidně jednu velkou, a obalit v máku/sekaných oříškách/chilli.... podávat s krekrama, buď domácíma., nebo kupovanýma.

    Dobrý na tom je, že tyhle kuličky jsou druhej a třetí den lepší, než první.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: to zní moc dobře!
    TERA79
    TERA79 --- ---
    MICHELLEDANIELS:
    GEISHA:
    QUANTI:
    Díky, holky. Z toho už poskládám košík plný dobrot.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TERA79: upéct nějaký quiche?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam