• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    1 kg bůčku (část libovějšího masa), 1 ks hl. zelí, 1 plechovka rajčatové šťávy, 1 plechovka vody, cibule, sl.paprika, pál. paprika (sl.papriky se dává asi jedna lžička, pálivé špetka) feferonka, pepř, kmín, česnek.
    Na sádle zpěnit cibuli, přidat na kostky nakrájené maso - orestovat. Potom vyndat, na šťávě podusit pokrájené zelí, maso zpět, přidat koření a dusit v troubě cca 1 hodinu.

    Já dávám plec a místo "plechovky" prostě 250 ml rajčatového džusu. Nevím, do jaké míry je to bulharské, ale mám to ráda :))
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Taky jdu na zelí. Mám tu půlku hlavy. Něco s tím musím vymyslet
    FITH
    FITH --- ---
    Ja navrhuji zelny zavin.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    87HIGHFLYER: miluju tzv. Bulharské zelí, vyštrachám recept.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    87HIGHFLYER: ja kdyz sem linej motat ze zeli zavitky, tak rozdelim +- na listy a pak dam na bbq a necham trochu zhnednout. na grilu posolim a zastriknu trochu sriracou. nez se to zhnedi, spalim se....
    pak to zvadly a zhnedly zeli dam do kastrolu, dam do toho neco masla, trochu vody/vyvaru, caknu apple cider vinegar, kydnu hrubozrnou dijonskou horcici, poradne popeprim a pomalu na malej plamen necham odkryty zmeknout. kdyz je to moc ridky, tak udelam slurry ze skrobovy vody na konec a dochutim (mam to rad malinko navinuly). davam to na chleba, nebo zeru jako prilohu...
    kdyz se cejtim fancy, vhazuju lzici coriander powder
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER:

    Stejky? Nakrájet po rovníku, spíš silnější plátky, osopit, opepřit, přidat případně dalš kořené (třea kmín), omastit z obou stran a z prudka péct, případně grilovat.

    Používat to jako "lasagne" - tedy formu vyložit blanšírovanými listy, na to vrstvu nádivky - dle liosti obsahující maso, cibuli, česnek, sýr a nebo jinou vhodnou zeleninu.dát na to další vrstvu listí, pak vrstvu nádivky atd.


    případně nadít hlávku - tady to je s kapusotu, ale půjde to i se zelím.

    Whole Stuffed Cabbage | Martha Stewart
    https://www.marthastewart.com/1542577/whole-stuffed-cabbage


    Ale ty závitky vlastně stojí za tu práci.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Omylem máme doma velkou hlávku zelí. Chtěl bych z toho udělat nějaký zapečený jídlo a nechce se mi motat závitky. Našel jsem nějaký jižanský recepty, což mi přišlo zajímavý, nicméně často to bylo dost peklo, narvi tam cihlu toho jejich chemickyho sejra a susenky apod. Nemel by nekdo tip na nejaky trochu exotictejsi zpracovani?
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    KASUMI: smysl to ma, ale vzhledem k cenam je to luxus, kterej si dopravam jen jednou za cas
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: sef ho tam bere.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GRESHI: ja na to vzdycky koukam a nevim, jestli ma smysl tam chodit. .takze ma? :)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: lovenej losos je tady cenove casto nad tunakem :(
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    KURE: divokyho lososa ze skotska prodavaj v rybarne v sokolovsky/ praha, jako luxusni zalezitost (obvzlast v syrovy uprave), ale cenove to vychazi jak tunak cca 100g/70-100,- jinak se tam daj sehnat i ryby, ktery se shanej jinde blbe, treba jeseter (ale toho sem jeste nekupoval)
    za cenu nerucim, uz je to dlouho co jsem tam byl a od ty doby co se nam narodila holka, tak moc casu na gastro a vyvareni nemam
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: mam pochybnosti o tom že se u nás v makru vůbec prodává ten divokej....
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: pokud mas cas se babrat, tak muzes na ten salmon filet nasypat kosher sul a nechat tak hodku polezet a pak umejt. on pusti vodu, kterou by jinak pustil do toho ceviche a maso bude dobre ochuceny. taky to budes mit min rozblemcly - delsi zivotnost.
    ale jak rika sirius, asi zkusim udelat s tema salotkama. to me nikdy nenapadlo. kolik stoji v makru wild caught salmon? sem to prohlizel a je jich tam teda mraky.. podle vypoctu wild caught 700 a vejs ne? tady 30 CAD za kilo :'( a tucny farmed sracky za 22 kilo
    KURE
    KURE --- ---
    SIRIUS: no je. já žiju v domění že ty kyseliny tu rybu maj "uvařit". Ty ryby jsou kyselý, citronový a pomerančový. Někde jsem to tak viděl/slyšel a víc jsem o tom tolik nepřemejšlel.
    Obzvlášt, že mě to vyhovuje logisticky. Dělám to vlastně vždy jako zpracování zbylý ryby, takže když je naporcovaná primární večeře, spácham tohle a hodim to do lednice, na zítra.

    Pod tíhou tvých dotazů jsem se rozhlídnul po youtube a první na koho jsem narazil byl Ramsey, marinování 1h. Nějak mi to ale spíš evokuje carpaccio, ryba syrová, politá dresinkem. Ale v žádnym případě si nedělam nárok na to že to dělam dobře
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: KASUMI: dovolim si jeste tip, jestli mate moznost nekde sehnat bud salmon caviar nebo jen tobiko a posypat tim finalni servirovani toho ceviche, tak to je uplne ultimativni krok!
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KURE: to je ale durch ne?
    KURE
    KURE --- ---
    SIRIUS: asi pul centaku tlusty placicky.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KASUMI: krome klasicky kombinace me asi nejlepsi prislo doplneni o salotky , bud proste jenom syrovy a hodne najemno a nebo kombo kdy sem je mel predtim povareny s vinem a korenim / druha variace kdy sou na olivaci tak jako decentne potrapeny s trochou pomerancovyho balsamica, oboje samozrejme napred nechany vychladnout. Este sem videl recept kde byla takova quickpickle mrkev ale to sem nezkousel, celkem bych ale veril ze to bude cesta kdyz to nekdo chce vic doskladka ze to je cesta experimentu kera stoji za uvahu
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KURE: jak velke kousky si daval zes to mel pres noc? ja zkousel parkrat a nejdil sem mel poprve neco pres hodinu a prislo me to moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam