• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: a máš dobrý recept na ten salát? já je většinou dělám jako hlavní jídlo, takže sytější.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ale ty jsou asi nejlepsi cerstvy, tak asi ne
    Hummus?
    Studeny testovinovy salat?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Peceny brambory? My ted hodne delame na mensi kousky, olej, kurkuma nebo paprika, sul a na hodne upect v troube, aby to krupalo

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nějak mi nedošlo, že když naplánuju dvě grilovačky ve dvou dnech, tak nebudu mít chuť dělat dvakrát totéž (jakkoli osvědčené a skvělé) menu, takže narychlo potřebuju vymyslet jinou "starchy" přílohu.

    společnost bude větší, dospělí+děti, takže chci nějakou variabilitu (aka ať si každý naloží podle chuti)
    v plánu je kuře marinované v jogurtu s masalou klobásky, grilovaná zelenina, bylinková bageta a zeleninový salát - normálně bych k tomu ještě udělala tabbouleh, ale ten už jsme měli dneska. Kuskusový salát s cizrnou předevčírem, na ten už taky nemám chuť.
    Mělo by to jít udělat dopředu a pokud by v tom měla být čerstvá cibule, tak aby šla přidat až na konec (část dětí syrovou cibuli nejí). Plus běžné suroviny, ideálně už nechci jít ani do večerky :-)
    IKI
    IKI --- ---
    Dobrý vědět

    ProZvěřinu.cz
    https://www.prozverinu.cz/
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DEVIL: TRISSIE: vcera jsem to dovaril a chut to ma :) texturu masa sice ne, je to jako bych to delal z mletyho, ale za mne dobry! priste budu moudrejsi, diky :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    URPUTNIK: no jasne. Kdyz tam hodis pak kostku jeste, troufam si tvrdit ze to bude temer tak dobry jako kdyz pusti stavu maso. Akorat to teda nebude tak husty jestli si maso pouzil klizku. Tak nedavej moc vody a nared to potom na konci na pozadovanou hustotu. Maso hlidej, kdyztak pridej jen tak na 15-20 minut jestli uz je dost mekky tak at pak neni uplne nasrac
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    URPUTNIK: podle mě ano.
    a jinak, příště, pokud se něco takového stane, tak rozhodně nezalévat vodou, ale přendat do čistého hrnce, neodškrabávat, co se nepustí samo (tak ještě maximálně maso, ale to ideálně odkrájet), a dodělat tak.
    zalívat má smysl, pokud se to chytilo jen maličko, ale jakmile je to víc, už si akorát i do nechycené části rozmícháš spáleninu.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    IKARIE: Na takovou svatbu bych se asi potřebovat taky podívat...
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DEVIL: chm, a muzu tu stavu udelat uplne stejne, jako byla predtim? tzn cibuli na tuku, pridat papriku, zalit, pridat (uz jednou duseny) maso a dusit znova? na texturu rezignuju, aspon to nepoleze mezi zuby :) asi do toho hodim i bujon, nevim jestli se nejaka chut jeste z toho masa vydusi ..
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    ZUZKAOU: jee ten varil na jedne svatbe kde jsem byla a byl to teda doposud nejsilnejsi svatebni gastrozazitek. diky moc za tip, rada ho podporim.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    URPUTNIK: jak rikas. maso vyndat, proplachnout, zalozit znovu a proste 'nastavit'. jde o to, aby to maso nebylo zhorkly taky
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, poctive jsem hledal, ale nenasel, tak zkusim :)
    nejakej trik, jak redukovat z jidla horkost z pripaleni? ted se mi treba ze segedinu vydusila stava driv, nez jsem si toho vsimnul, a ma to takovej horkej podton asi z ty papriky :/ .. dobra zprava je, ze po zaliti vody se to vsechno po chvili michani rozpustilo na tmavou stavu, ale v chuti je to stejne znat .. u obycejnyho hospodskyho gulase by se to schovalo za syrovou cibuli :) tak jestli neni nejakej trik, co srazi tu horkost, ktery mi utekl? smetanu jsem tam jeste nedaval, tak treba s tim pomuze ..

    a nebo mam to maso proste vyndat, proplachnout vodou a zkusit vyrobit nejakou "stavu" bokem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Rachad ( Michal Hugo Hromas) má kuchařku!

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dneska jsem zkoušela hrachovou kaši podle Cuketky:
    Hrachová kaše s cibulkou
    https://recepty.cuketka.cz/hrachova-kase-s-cibulkou/

    a to je tak zatraceně dobrý, že došlo k instantní rehabilitaci tohoto školní jídelnou naprosto zhnuseného pokrmu!
    (naše teda nebyla ve verzi skromné kuchyně, neb k ní byla grilovaná klobáska, ale na to, že hlavním cílem bylo spotřebovat ty klobásky, co si děti zapomněly vzít na skautskou výpravu, tak mi ve finále i víc chutnala ta kaše :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Mně dost vyhovuje Vaříme expres od Nigelly Lawson. Dost jídel je tam z trouby, všechno jsou recepty buď rychlé, nebo právě zabírající jen krátký čas na přípravu. Hodně často podle ní dělám oeufs cocotte a macaroni cheese, ale je tam spousta dalšího.
    AIJA
    AIJA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O:
    A různé "nádivky" z rohlíků nebo jiného pečiva zkoušel? Třeba cuketovou, květákovou, brokolicovou..., s uzeným nebo játrama...jestli to teda jíte...s pokaždé jiným sýrem. Dá se to udělat i na sladko něco jako zemlbába s tvarohem a ovocem.
    V troubě se dá upéct i segedín apod.
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: na netflixu jsem viděla nějaký pořad s touto paní, hodně si zakládá na jídla dělaná v troubě (v podobném stylu, co popisuješ). Když to projedeš, pár takových receptů tam najdeš:
    https://www.bbc.co.uk/food/chefs/nadiya
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Můžete mi prosím poradit nějaky blog, kuchařku nebo konkrétní recepty prosím. Je to pro mého muže. Jsme v situaci, kdy vaří jen on. Potřebuje recepty do troubu, Kdy tam něco nahaze, nacasuje troubu pak dorazí domu a bude hotovo nebo během půl hodiny vycaruje jidlo z toho, co si predpripravil. Momentálně dělá velice často svíčkovou nebo jinou omacku a vývar, kdy nachází zeleninu s masem do trouby, přidá koření, pak to rozdělí, z části udělá tu omacku a z druhé části vývar. Vaří pro dva dospělé a jedno dítě Napadá vás neco podobného prosím? Teď si vymyslel kostalovou zeleninu, že dá do trouby a udělá z casti polévku a druhou část pak zapece s vajíčkem sýrem semínky. Pomalý hrnec nechce, nemáme na něj místo. Je nějaký ještě jiný spolehlivý způsob, jak nestravit hodiny v kuchyni prosím? Jednoduché přitom výživné recepty, spíše bezmase prosím,? Děkuji
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KASUMI: protože ti to nechutná,nebo protože je to droždí ? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam