• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ADELHAIDA: Jo, roastbeef, nebo taky wellington jsou hodně vděčná sváteční jídla.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LA_BETE: Já dělám ráda roastbeef s rýží a mísou zeleniny (hrášek, mrkev a maličký brambůrky), králíka brejlouna (jak se to píše francouzsky?) a od tý doby, co máme hrnec na fondue, i fondue či chuo kuo.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EDERA: můžete s dcerou vyzkoušet venezuelské cachito... to je v podstate rohlík nacpaný šunkou. Vynikající...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    QUANTI:
    Vystel hlubší pekáček alobalem. Dvě celá krůtí stehna umyj, osuš, posol, oblož kroužky cibule, prolož proužky slaniny, můžeš dát i střední jablko na měsíčky, pokapej trochou oleje (nebo můžeš potřít rozpuštěným máslem), můžeš dát i trochu bylinek (rozmarýn, česnek).
    Přikrej alobalem a spoj okraje, aby se vytvořila kapsa. Do pekáčku nalej horkou vodu tak na prst a dej péct na hodinu do vyhřáté trouby (cca 180°C). Průběžně kontroluj a podlévej horkou vodou, aby jí bylo pořád dost.
    Po hodině vyndej, zkontroluj, jestli je propečené (maso se musí odtrhávat od šlach), pokud ne, ještě vrať do trouby na 10 minut.
    Poté odeber vrchní alobal a okraje ohni dolů, pozor aby neutekla šťáva, a nech ještě 15-20 minut dopéct do křupava.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Na poslední akci jsem připravila pekáč vepřových výpečků, tři druhy zelí a karlovarský knedlík.
    Mírně se to hřálo na plotně a bufetově si hosti v kuchyni nakydali na talíř, co chtěli. Chtěli všechno.
    Nebo jídla v CrockPotu, udržuje je v servírovací teplotě - guláš, paprikáš, hovězí po burgunsku, slapice na paprice, boloňské ragú a podobně. Připravíš to v dodatečném časovém předstihu a můžeš si hrát s přílohami či polívkou, dezertem.
    Pokud nebude za 14 dní morové stanné právo, chystám se na narozeninové besídce servírovat králičí ragú ve smetanové omáčce s liškama a batátovosýrové pečené "tvary".
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    QUANTI: Zkusím si vzpomenout až dorazíme domů, mám ho v sešitě. :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LA_BETE: Vetsina lidi, co me zna, skemra o gulas a svickovou (tak moc, ze slibujou, ze prijedou driv a ze mi na to privezou maso a vsechno nakrajej :-D), dal segedin, lasagne, dynovou polivku s krevetama, roastbeef a tiramisu. Ja nejradsi delam nejake vicechodove italii ovlivnene menu treba s polivkou, predkrmovejma testovinama, ... casto se inspiruju u Hazanky, protoze kdyz uz nekoho na jidlo zvu, tak si ho s nim chci uzit :-D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALEXIS: teď budeš muset dát ten recept na krůtí stehna!! :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LA_BETE: Hodně záleží na tom, kdo dorazí. Ale když se chci opravdu vytáhnou, dělám "variantové jídlo", třeba vývar a k němu v mističkách zvlášť fritátové nudle, krupicové i játrové knedlíčky i nějakou lepší vaječnou sedlinu. Hovězí se dvěma omáčkami (třeba koprová/křenová) a různé varianty knedlíku. Studený předkrm před polévkou, když mám kapacitu, tak i malý teplý předkrm po polévce. A nějaký dezert, co vypadá už na první pohled nějak "víc", klidně i dort.

    Ale na variantová jídla jsem zvyklá i z běžného vaření, kvůli různým limitacím v rodině, a navíc já jsem z Hané, mám geneticky zakódováno, že dobré jídlo znamená nechat se od stolu odvézt na trakaři :D
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    LA_BETE: Hodně záleží na druhu návštěvy, ale pokud by to byl někdo z rodiny (masožravci), tak tohle menu:
    Dýňovou polévku, vymazlit servírování s kopečkem zakysané smetany a opečenou slaninou.
    Pečená krůtí stehna podle receptu mého otce, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
    A jako dezert mini-cupcakes.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LA_BETE: presne jak rika SIRIUS: neco, co se dlouho dela vyzaduje spoustu kroku a je to defakto 'hotovka'. neco s cim se lidi doma neradi serou. naky srdce na smetane, peceny nadivany kachny, svickova, k tomu hrneckovy/bramborovy knedliky/cerstvy testoviny/noky... zalezi kdo ma prijet.
    ja sem jednou pohostil na couchsurfing party partu 12ti cizincu kaplickou cmundou a vsichni se mohli posrat! koupil sem kotel uzenyho, udelal dobrou stavu a fakt vyvazeny zeli a tam sem jen smazil bramboraky a jen sem to skladal na talire a vsichni zrali, ze sem nestacil smazit bramboraky
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    sazka na jistotu jsou veci co se delaj dlouho, svickovou ze zveriny se neda nic zkazit, nebo nejaky ragu, stifado, rajska atp. nebo ossobuco, licka, kdyz bych chtel neco co furt este neni tak casty. Kdyz to bude setkani kamaradu tak bych se nebal steaku, tam se to da nacasovat proste az se doplazi, tam se da vyhrat s prilohama ale neriskoval bych to pro rodice pritelkyne nebo nejaky podobny navstevy
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Vlastne je to dobra otazka
    Uz je na case pozvat tchanovce na obed
    Musim to promyslet :))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ale treba na jistotu a trochu lehci jidlo bych sla po pecenym kureti podle kellera (v cuketkove verzi) a br kasi. A smazenou cibulku
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LA_BETE: To by strasne zalezelo, kdo by prijel a co ji :)

    Ale za takovy fancy jidlo, co i nejak vypada, bych zvolila sous vide kachni prso, glazovanou zeleninu, batatove pyre a balsamikovou redukci
    Akorat je to sila pro vic lidi dobre nacasovat :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Prokrastinační otázka:

    Co je váš kuchařský majstrštyk? Kdyby vám měla přijet vážená návštěva, co byste jí uvařili?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    mj. sem dopek tyhle baskicky mrdky podle tohohle https://www.youtube.com/watch?v=kYmInJIko6Y&ab_channel=CookingwithDog
    a i kdyz sem byl linej vsechno vazit a jen sem to tam od ruky michal (mixerem), tak to vyslo na dva plechy co ma ona a v trouby to tolik nevybehlo. pek sem na 375f 35 minut na misto 450 20 minut. namisto mouky sem pouzil mandlovou mouku x lzicek. vypada to skoro jak to jeji, akorat to neni taky zazehly
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: paštiku nemám, ale má Gordona!

    A fakt to stojí za to

    Gordon Ramsay Shows How To Cook Rabbit | The F Word
    https://www.youtube.com/watch?v=dMbl-30B5FQ
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    U nás taky anglický rohlíky jedou:-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Jenom hlásím, že to domácí pečivo nás od jara nepustilo. Jen jsme houstičky s blondýnou vylepšily o variantu slanina + sýr. Metodou pokus/omyl jsme se dobraly k tomu, že nejlepší je Madeland.

    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    KEMENTARI: Se zbytkovým kuřetem se dají imho dělat vcelku slušné variace na smaženou rýži (házím to do woku extrémně rychle jenom na prohřátí). Kuře extra šťavnatý není, ale v kombinaci s celým tím zbytkem a omáčkou to imho působí poměrně šťavnatě: https://thewoksoflife.com/classic-chicken-fried-rice/
    Popř. dělám různý variace na nudlový polívky: https://www.seasonsandsuppers.ca/15-minute-asian-turkey-noodle-soup/ nebo https://www.halfbakedharvest.com/20-minute-thai-peanut-chicken-ramen/ (a kuře přidám pozdějc).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam