• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    vyskocila na me nejaka reklama na "ginger shot", coz me zaujalo, tze jsem si udelala podle tohoto receptu vlastni
    Domácí ginger shot – janaduff.cz
    https://janaduff.cz/2019/02/01/domaci-ginger-shot/

    hodlam to zamrazit do kostek a hazet do caje..

    jen jsem pri vymackavani pres latku mela nehodu - latka praskla, tze te hmoty na vyvareni jsem mela mene a jinak spoustu zazvoru vsude po kuchyni :D
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    Mám doma kachní prsa a našla jsem si parádní recept s rebarborou. Nemáte náhodou tip, kde ji sehnat v tuhle dobu?
    REONA
    REONA --- ---
    JESTEDMAN: Podle mě třeba kolem Vánoc bývají lepší než to, co se dá sehnat v obchodech. Zrovna včera jsme s mamkou zbytek dotrhaly a uložily do bedýnky.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RUTHLESS: dozrají uvnitř, ale nebudou tak sladké
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ROISIN: mama dela takovou falesnou 'sarmu'.
    mlety dobre ochuti (dava tam smes adzika koreni), splaca takovy sisky, vysklada je do remosky, vezme kysany zeli a poklade ho do vrstvy na sisky hoveziho, pak hrnek rajcatovy stavy, do to da par lzic kecupu a zamicha, poleje s tim rovnomerne zeli a navrh da tenkou vrstvu zakysany smetany. v remosce to upece a s bramborama je to fakt dobry. to maso pusti stavu a to zeli taky a smicha se to dole v remosce, zeli je trochu krupavy misty a zakysana s rajcatovou se jakoby vpijou do toho zeli, ze to neni uplne kysely..
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    ROISIN: Sekaná s lepenicí - do uvařených brambor dát trochu sádla/másla a promíchat se studeným zelím?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ROISIN: Holubky jsou, co tak vím, jedno z těch jídel, kdy každá rodina má ten svůj "jediný pravý". U nás např. babička dělala základní verzi maso+rýže v zelných listech v rajské omáčce, ale někdo přidává houby, někdo kysané zelí... Doporučovala bych pogooglovat a vybrat si podle vlastních chutí, až uvidíš ingredience. Zcela zaujatě doporučuji kromě názvu "holubki" hledat také pod polským "golabki".
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ROISIN: ha, ted jsem si vzpomnela, ze uz jsem to sem kdysi davala, jen teda v tom popsanym receptu neni to kysany zeli. Kazdopadne babicka ho tam dava a je to chutny.
    Tady: [ TATONKA @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ROISIN: Muzes udelat holubky (mlety+ryze baleny v zelnych listech) a varit je v kysanym zeli s protlakem. Z hlavy recept nedam, ale muzu sehnat, je to vyborny.
    ROISIN
    ROISIN --- ---
    MEANKITTY11: Tak nejak to dopadlo, jen navic se syrovou naplni. Dik!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Zelená divoká pidirajčata jsem nechala zkvasit se zázvorem, jarní cibulkou a bylinama. Dnes jsem k nim připadala česnek, chilli a zelený koriandr a rozmixovala na pastu a nechám ještě krátce dokvasit. Povrch jsem zalila zbytkem nálevu a doufám, že to nechytne plíseň.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: zkvasit - tím se zbavíš solaninu.
    S_V_E_T_Y_L_K_O: mám k tomu i samostatný post. A teda jsou fajn, když se přidaj do kimčchi

    Nezralá rajčata | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/nezrala-rajcata
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Nedávno jsem sem dávala recept na omáčku/čatní. Rozležela se a je fakt dobrá. Klidně by mohla být ostřejší.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ROISIN: karbanátky a brambory sešťouchaný se zelím.
    ROISIN
    ROISIN --- ---
    GEISHA: To mam jako zalohu, kdyby se nenaslo nic lepsiho. :)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    RUTHLESS: zkvasit. Koukni sem https://www.zkvaseno.cz/rajčata je tam o tom vic článku. Zde na nyxu klub o kvašení.
    ROISIN
    ROISIN --- ---
    Potrebuju nakopnout, co za pokrm s mletym masem a kysanym zelim. Je to celkem libova smes hoveziho s veprovym, a nejak bych radsi maso a zelnou prilohu nez to smichat a pect. Any ideas?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Dá se dělat něco ze zelených rajčat? Máme jich fakt hodně a nějak neverim, ze už letos venku dozrají :-)
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    Dekuji všem :) budu tu z toho vybírat, až zas přijde krize
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    ILIEN: Drůbeží vývar s trochou zeleniny, případně pár nudličkami. Bramborová kaše s dýní. Rýže s trochou mrkve a hrášku.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    87HIGHFLYER: papadam miluju, zkusim, ď
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: IMHO taky dost záleží na tuku, na kterým se vajíčka dělaj. Trochu pochybuju, že v hotelu hoděj na teflonku kousek čerstvýho másla...
    ILIEN: Rýži s kuřetem a mrkví/hráškem, a trochou majoránky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: ok, díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: ne, nevadí, CO2 tam naopak vytváří ochrannou atmosféru. Jen ti to při otevření může trošku bouchnout.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: eh, tady jsme se nepochopili, asi jsem to psal zmatečně rozvláčně.

    Pokud mám naložené zelí ve sklenici a (dle mě) hodně těsné víko, vadí to kvašení? Kvašení zjevně probíhá, ale není špatně, když plyny (asi) nemají jak odcházet? Nebo to nemám řešit, protože vždy ten oxid nějakou mikroskulinkou si umí pod tím víkem utéct? A pokud ne, tak mi maximálně praskne lahev? :D
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: v podstate papadum, akorat krom mouky z cizrny tam das z cerveny cocky, delam to obvykle od oka, ale zhruba takto
    https://www.masterclass.com/...d-tips-for-making-perfect-indian-crackers#classic-papadum-ingredients
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    87HIGHFLYER: Recept?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: indický placky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jo, udusej, případně přilej slanou vodu, pokud to bude moc suchý.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: ad nedávná zelodebata. Zelí v kameňáku založeno klasicky, ale dotaz na výzkum ve sklenici.
    Zelí napěchováno do pětikilovky, zadeklováno plastovým těsným uzávěrem. Co 12 hodin jsem došel a zelí jsem nechal upšouknout mikrootevřením uzávěru. Pšouklo, tedy kvasí, ok. Ale dnes jsem to otevřel trochu víc a okamžitě spousta vzduchových bublinek rozmístěných ve sklenici s radostí vystřelilo nahoru a zdrhlo ze sklenice.
    Mám to občas udělat, aby pak tekutina vyplnila hluchá místa? Nebo neřešit, ono si to nějak umí utéct z pevně uzavřené sklenice umí samo?

    Tady právě trochu tápu. V kameňáku mám dekl oblitý vodou, tam si to oxid sám probublá, medovinu kvasím přes kvasnou zátku, slivovici mám lehce zaplachtovanou s drobnýma otvorama, ale tady v té sklenici mě mate ten docela fest zaklapnutý uzávěr.
    Něco takového: https://zacinajicivcelar.cz/...astove-na-sklenici-4l-plne-transportni-baleni-10ks-8000000001092.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam