• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Predbezný dotaz na jídlo pro cca 50 až 65 osob. Uvítám i teoretické tipy i prověřené rady z praxe.

    Akce: letní "garden party" po svatbě (mikro svatba nyní, akce venku až pokud se rozvolní). Začátek cca 14 hodin, konec nejlépe do půlnoci. Lidi budou průběžně přicházet i odcházet, málokdo vydrží celou dobu. I to posvatební berte s rezervou, bude tam rodina a kamarádi, máme děcka, jsme spolu skoro 20 let, tak si nehrajeme na superčuprcool fialově laděnou a do detailu vyladěnou oslavu nějaké mladé princezničky, atd.
    Místo: zázemí vesnického fotbalového klubu :D (hrnce, várnice, sporáky, udírna, gril,...)
    Budget: ani moc, ani málo. Univerzální pokrmy, žádné výzkumy.

    Co tak připravit, aby se všichni průběžně krmili?
    Základ bude guláš, to můžou všichni. Tak jak se budou trousit, bude se prostě rozdávat. Ze sladkého budou základ frgály, doplněné o nějaké vdolky. Pití čepované pivo, nějaké minerálky, víno, tam problém nevidím.

    To je základ, aby nikdo neumřel hlady. Co tak k tomu nadělat? Trochu tápu zatím v organizaci, nevím, kolik lidí bude vyčleněno na obsluhu. Grilovaná kuřata? Špízy? Objednat sele? Nějaký tip na bezmasá jídla? Různé zeleninové mísy určitě uděláme, nějaké variace na řecké saláty,...

    Jak říkám, nechci žádné výzkumy, ale rád se nechám inspirovat. Spíš bych chtěl, aby to bylo co nejjednodušší, at se zbytečně nikdo nehoní. Nechceme z toho dělat akci s X druhy jídel.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SA_KRA_: U nás jede na vánoce i velikonoce Vaněk. Je to voňavé, nadychane maslove, nesmrdi z toho kvasnice na metr a vždycky z různých vzorků zmizí jako první.

    Vánočka recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/669-vanocka
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GEISHA: Tofu banh mi :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GEISHA: Samosy s tofu a curry čočkou. Pošlem zajtra recept :) má ho hlavný kuchár.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GEISHA: nakrájet, osmažit, pad thai.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: tady se priklanim i k te ne miso variante. Je to fakt dobry.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Další varianta je zahrabat ho do miso pasty a počkat - pak je z toho moc prima pomazánka.

    Tofu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tofu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: kimčchi džige - klidně bez vepřového.

    Kimchi stew (Kimchi-jjigae) recipe - Maangchi.com
    https://www.maangchi.com/recipe/kimchi-jjigae
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GEISHA: osmahnu na pánvi a přihodím mraženou zeleninu a koření. Zrovna jsem to měl dnes k obědu :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GEISHA: ostrokyselou polevku :)
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    GEISHA: na panvi osmazim a godim do dusenyho zeli:)
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    GEISHA: u nás je oblíbené mapo tofu (tofu + mleté vepřové)
    Mapo Tofu 麻婆豆腐 • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/mapo-tofu/
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GEISHA: do thai curry
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    GEISHA: rozmixuju jako pojidlo do různých pečných/smažených placiček nebo jako základ do pomazánky
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Dávám ho do pečenejch fazolí/čočky, když mě tam nudí vajíčko. A do kuskusu, jako rychlovku. Rozpálím tuk, opeču tofu, koření a zeleninu, zaleju vývarem, nechám přejít varem a dosypu kuskus.
    REONA
    REONA --- ---
    Já nevím, že jsem se tak - s prominutím - blbě zeptala, přitom třeba s hovězím to přesně takhle dělám, buď jen na přírodno nebo s houbami, přesně jak píšete. Asi jsem zrovna měla vypnutý mozek a návod pomohl :-) Navíc jsem zrovna měla v lednici několik sklenic vývaru od sousedky, takže je výsledek skutečně super.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZUZKAOU: no vida, veloute, neboli uho :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANABEL_LEE: moment - dobré uho, tedy omáčku z vývaru/výpeku je super věc a základ vaření, respektive jedna ze základních omáček - velouté :-D

    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JESTEDMAN: ano ano, variace jsou ruzne, nebo tam dejte kousky cesneku a je to na cesneku, proste UHO kraluje :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    PETATA: neasi a s okurkou znojemská a s vajíčkem štěpánská
    PETATA
    PETATA --- ---
    REONA: jí to jen 50% dětí u nás doma, ale lehce to jde vyndat... až budeš chtít přístě obměnu... úplně stejný postup, jako si dostala, jen přidávam sušené houby a rázem je z toho maso na houbách a samozřejmě UHO :)
    REONA
    REONA --- ---
    ANABEL_LEE: Dopadlo to přesně podle představ, díky!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: jo jeste, k veprovemu se to da udelat podobne i s mrkvi nebo dalsi korenovou zeleninou.. proste Uho je opravdu univerzalni
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    REONA: mekke maso s UHO (deti to miluji) udelas takto. Nakrajis si najemno 1-2 cibule, ty zpenis a pomalu smazis na oblibenem tuku tak, aby se udelaly skoro do hneda, nemusis to delat hodinu jako na gulas, ale chce to trochu potrapit... Uho muzes udelat jen tak, nebo tam pridat trochu kminu, pripadne je dobre do te zhnedle cibule dat pak na kosticky slaninu .)
    mezitim nakrajis maso na kosticky a poprasis je v mouce a tak jako obalis. az je cibulka hotova, hodis tam maso, zatahnes, za chvili se zacne prichytavat, hodne michas a pak tam chrstnes vyvar (nebo vodu, ale vyvar je do omacky nejlepsi) - primerene porci masa, aby omacka nebyla extremne ridka. Rozmichas, odlepis zkaramelizovanou mouku od steny, sul, pepr, podle chuti a dusis maso do mekka... podle typu masa.
    nekdo to dela tak ze si udela klasickou jisku nasypanim mouky do tuku a pak v tom dusi to maso, ale v zasade je princip stejny.. barvu ziskas z oprazene mouky a cibule. Vyhoda toho obaleni kostek masa v mouce je podle me ta, ze to se zahustenim clovek neprezene, neni to lepiva omacka, jen takova huststi.
    S ryzi nebo testovinami supr, da se ohrivat, presne to co chces.
    REONA
    REONA --- ---
    Mám kus vepřové kýty vcelku. Ráda bych teď večer připravila večeři, kterou bych zítra mohla jen ohřát a servírovat, případně jen přidělat přílohu (rýži, brambory, těstoviny). Potřebuju, aby to jedly děti. Nějaký tip? Pečeni v mléce jsem zkoušela jednou a vůbec mě to neoslovilo :-(

    Případně nějaký základní postup, ze kterého bude měkké maso a UHO k rýži? Na co si dát případně pozor? Nemám pomalý hrnec, mám troubu, sporák, papiňák.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SA_KRA_: Podle moji babicky, delam dlouhy leta.

    Kdybys chtela ciste bylozravou verzi, k dispozici zde:
    [ 87HIGHFLYER @ vegetarian & vegan society . . . opačně ta implikace neplatí (aneb i debilové jsou někdy vegetariáni:) ]

    Konvencni varianta zde:
    Recept na Vánočku - jednu várku obvykle dělám z kila a kila.

    1/2 kila hrubý
    1/2 kila hladký
    20 dkg cukru
    1 máslo
    6 vajec
    1 vanilkovej cukr (nebo lusk)
    lžička soli
    cca 1/4 litru mléka
    1 droždí
    rozinky
    mandle

    Postup:
    Změklý máslo utřeme s cukrem a vanilkovym cukrem (semínky vanilky), přidáme tři žloutky a tři celý vejce a pořádně promícháme (můžeme dát nad vlahou parní lázeň, aby se máslo líp zpracovalo). Mezitím na mírnym plameni ohřejeme mlíko s rozdrobenym droždím a trochou cukru (pozor, nesmí se zahřát moc - když strčíme dovnitř prst, musí to bejt příjemně teplý. Do směsi přidáme mouky a sůl a promícháme, potom nalijeme mlíko s droždím, opět promíchat a od oka rozinky a nasekaný mandle (cca hrnek od každýho). Teď je nutný těsto pořádně prodělat - tzn. hníst do doby, než se budou dělat bubliny, těsto bude hladký a nebude se lepit k míse (klasika - moc řídky=> mouka, moc hustý=> mlíko). Ideální je prodělat to v ruce. Po propracování lehce pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme tak hodinku kynout (v teple, nejlépe poblíž topení). Když těsto vykyne, rozdělíme těsto dle požadovanýho počtu vánoček (já to dělám z 9 pramenů, tohle je recept tak na 3 vánočky). Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200°C. V průběhu pečení kontrolujeme a cca 3x pomažeme vejcem, přičemž ve chvíli, kdy začne vršek tmavnout, zakrejeme alobalem nebo obalem od másla, aby se vršek nepřipekl (záleží teda na troubě).
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SA_KRA_: hele z pradobrot vždycky vyšla naprrosto skvěle :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TABBY: mala teplota, malo oleje, blbej vok. Pripadne kombinace:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam