• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BRUKEV: Jenom u guláše pozor v létě na hygienu. Na naší oslavě jsme měli zavakuovaný vaky cca 10 porcí a jedlo/ přihrívalo se to postupně jak vznikal hlad/ chuť. (Mám známou catering firmu).

    V poslední dávce se ohřálo a najedlo cca 7 lidí v pohodě a pak poslední 4, co si ho dávali cca po půl hodině z hrnce. Tedy nebylo udržovaný teplý na výdeji. Musel se stát nějaký rychlý kazící proces, senzoricky byl guláš uplně ok, ale poblili a posrali jsme se my poslední 4 strašně ( vč. vysokých horeček).

    Do teď se křižuju, protože před náma to jedli malý děti.

    Je jasný, že tam nebude šoker atd, ale fakt si to pohlídejte, žádné množství pálenek, slivovic etc to nezachránilo..:

    Vděcný jídlo na gril jsou i burgery, to je taková všeobecně oblíbená věc. A pstruzi, pokud máte v okolí pstruhárnu.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRUKEV: Jen dodavam poznatek, ze sele na vsech svatbach, co jsem byla, byl docela fail a uz se to pak nikomu nechtelo jist, jak se to dela dlouho nekde stranou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BRUKEV: letni kdy asi? Nejak kdyz bude venku 35+ stupnu ve stinu, tak asi moc chut na gulas nebude
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Měli jsme svatbu v létě pro 65 lidí, chtěli jsme hlavně bezva párty. Měli jsme pečené sele a jehně, k tomu hlavně zeleninu s balkánským sýrem (měli jsme to v Jelici, což je srbská restaurace). Ta zelenina se sejrem (byl fakt dobrej, nějakej ten jejich kajmak, nebo co) a pečivem uspokojila i vegetariány. Taky jsme chtěli limonády do takovejch těch čepovacích barelů, ale na to se nám vyprdli, ale bejvalo by to bylo dobrý.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: za me je vzdycky dobrej napad hummus - pokud tam budete mit nejaky bylozravce, tak budou vdecni, ale obecne to chutna vsem. K tomu nejaky pecivo nebo nakrajena zelenina. Plus to nestoji skoro nic, krom prace.
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: slaný koláče jsou hrozně vděčný, pizza, quiche, slaný štrůdly.
    naprostej základ grilovaný klobásy/párky/buřty.
    zmrzlina/nanuky
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    BRUKEV: jestli je to v lete tak salat (udelal bych i ovocnej) je zaklad, k tomu dycky muzes udelat nejaky slany kolace/quiche/muffiny a talire se syrama/uzeninama. Pokud resis bezmasy varianty tak nejaky dipy a nakrajenej rapikatej celer/korenovka pripadne grilovany cukety a lilky - vsechno super easy veci na pripravu.
    S2FI
    S2FI --- ---
    BRUKEV: Rizecky, skvarky, halloumi na grilu k salatu i bez?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Predbezný dotaz na jídlo pro cca 50 až 65 osob. Uvítám i teoretické tipy i prověřené rady z praxe.

    Akce: letní "garden party" po svatbě (mikro svatba nyní, akce venku až pokud se rozvolní). Začátek cca 14 hodin, konec nejlépe do půlnoci. Lidi budou průběžně přicházet i odcházet, málokdo vydrží celou dobu. I to posvatební berte s rezervou, bude tam rodina a kamarádi, máme děcka, jsme spolu skoro 20 let, tak si nehrajeme na superčuprcool fialově laděnou a do detailu vyladěnou oslavu nějaké mladé princezničky, atd.
    Místo: zázemí vesnického fotbalového klubu :D (hrnce, várnice, sporáky, udírna, gril,...)
    Budget: ani moc, ani málo. Univerzální pokrmy, žádné výzkumy.

    Co tak připravit, aby se všichni průběžně krmili?
    Základ bude guláš, to můžou všichni. Tak jak se budou trousit, bude se prostě rozdávat. Ze sladkého budou základ frgály, doplněné o nějaké vdolky. Pití čepované pivo, nějaké minerálky, víno, tam problém nevidím.

    To je základ, aby nikdo neumřel hlady. Co tak k tomu nadělat? Trochu tápu zatím v organizaci, nevím, kolik lidí bude vyčleněno na obsluhu. Grilovaná kuřata? Špízy? Objednat sele? Nějaký tip na bezmasá jídla? Různé zeleninové mísy určitě uděláme, nějaké variace na řecké saláty,...

    Jak říkám, nechci žádné výzkumy, ale rád se nechám inspirovat. Spíš bych chtěl, aby to bylo co nejjednodušší, at se zbytečně nikdo nehoní. Nechceme z toho dělat akci s X druhy jídel.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SA_KRA_: U nás jede na vánoce i velikonoce Vaněk. Je to voňavé, nadychane maslove, nesmrdi z toho kvasnice na metr a vždycky z různých vzorků zmizí jako první.

    Vánočka recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/669-vanocka
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GEISHA: Tofu banh mi :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GEISHA: Samosy s tofu a curry čočkou. Pošlem zajtra recept :) má ho hlavný kuchár.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GEISHA: nakrájet, osmažit, pad thai.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: tady se priklanim i k te ne miso variante. Je to fakt dobry.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Další varianta je zahrabat ho do miso pasty a počkat - pak je z toho moc prima pomazánka.

    Tofu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tofu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: kimčchi džige - klidně bez vepřového.

    Kimchi stew (Kimchi-jjigae) recipe - Maangchi.com
    https://www.maangchi.com/recipe/kimchi-jjigae
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GEISHA: osmahnu na pánvi a přihodím mraženou zeleninu a koření. Zrovna jsem to měl dnes k obědu :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GEISHA: ostrokyselou polevku :)
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    GEISHA: na panvi osmazim a godim do dusenyho zeli:)
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    GEISHA: u nás je oblíbené mapo tofu (tofu + mleté vepřové)
    Mapo Tofu 麻婆豆腐 • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/mapo-tofu/
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    GEISHA: do thai curry
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    GEISHA: rozmixuju jako pojidlo do různých pečných/smažených placiček nebo jako základ do pomazánky
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Dávám ho do pečenejch fazolí/čočky, když mě tam nudí vajíčko. A do kuskusu, jako rychlovku. Rozpálím tuk, opeču tofu, koření a zeleninu, zaleju vývarem, nechám přejít varem a dosypu kuskus.
    REONA
    REONA --- ---
    Já nevím, že jsem se tak - s prominutím - blbě zeptala, přitom třeba s hovězím to přesně takhle dělám, buď jen na přírodno nebo s houbami, přesně jak píšete. Asi jsem zrovna měla vypnutý mozek a návod pomohl :-) Navíc jsem zrovna měla v lednici několik sklenic vývaru od sousedky, takže je výsledek skutečně super.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZUZKAOU: no vida, veloute, neboli uho :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANABEL_LEE: moment - dobré uho, tedy omáčku z vývaru/výpeku je super věc a základ vaření, respektive jedna ze základních omáček - velouté :-D

    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JESTEDMAN: ano ano, variace jsou ruzne, nebo tam dejte kousky cesneku a je to na cesneku, proste UHO kraluje :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam