• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Hned o víkendu to upeču s vajcama:-) Já tyhle rýže nebo rohlíky na sladko nejím, ale u ostatních si určitě šplhnu!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    AIJA: no muzes jako, ale to sou chemky visco. modifikovany mouky a skroby a stabilizatory ruzny. ja nevim jako, vejce je pro me nizkej ingredient a kdyz muzu neco nahradit vejcem nebo zloutkem, tak to udelam nez sypu prasek. doma si taky delam pudinky s prasku leda kdyz potrebuju udelat zaklad nakyho kremu nebo tak. je to proste min pracny.
    ale nejvic co tam udela rozdil je, kdyz udelas ten snih do ty rejze. to pak je takovy lehky a dobre se to ji..
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Dík. Já ho kdysi dělala spíš s rozmíchaným pudinkovým práškem než s tolika vejcema, ale zkusím.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    boze, to je prispevek.... jako je to vymrd slozitej ten nakyp, ale vysledek je pak moc dobrej. hlavne talir podlejt tim zahourem merunkovym a do toho placnout kus nakypu!!!
    me to chutna vic nez zemlbaba, v ty me ale dycky zasadne srala vic skorice nez cokoliv jinyho
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    AIJA: rejzi namocis, nemusis tolik vymejvat, protoze ten skrob je tam zadouci, varis v mlice s trochou soli a cukru a michas, aby z toho bylo takovy 'rizoto' cvachtavy, ale rejze ne uplne mekka.
    pak vezmes 8 vajec a rozdelis je. zloutky utres s cukrem, az zmenej barvu a smichas s teplym rejzovym rizotem. bilky vyslehas s trochou cukru nebo 'cream of tartar' stabilizatoru do tuha a pomalu je zapracujes do trochu zchladly rejzovy hmoty. remosku vymazes maslem a das nahzavit viko.
    mezitim das vrstvu rejze, do ni zapichas nakladany merunky, udelas par vrstev a pak tu trochu ty stavy z merunek vylejes po stenach nadoby a maslovackou tou stavou potres vrstvu vrchni rejze, pak peces ja nevim jak dlouho... dokud to neni nahore trochu hnedy nebo i vic. od toho je tam okynko, kterym se na to da cumet. zasadne pri peceni neotvirat
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Ten rýžový nákyp se dělá jak?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANDREJKA: dej tam naky brambory dospodu nebo rejzi, ty pozerou ty stavy a bude to dobry
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    JAJITA: to je mi jasný :) spíš mi jde o to, že v návodu k remosce stojí 'jídlo ničím nepodlévat!' což funguje u toho kuřete, kde se vypeče ta šťáva - v troubě ho podlévám, jinak bych měla suchej přiškvařenej plech - nicméně nevím, jestli teda u zeleniny taky ubrat tekutiny, co by normálně přišly do pekáče v troubě, aby to pak nebylo vysušený, a hlavně o kolik (rozblemcaný taky nechci) :)
    DEVIL: francouzský brambory miluju. díky za tip!
    CROMWELL: neptala. ale vřelé díky za recept, vyzkouším.
    87HIGHFLYER: díky!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANDREJKA: v remosce sou nejmocnejsi 'francouzsky' brambory. jak to udela nahore tu krustu! nebo rejzovej nakyp sme delali kdyz sme meli tuny nalozenejch merunek. hezky se snehem a nahore ta rejzohmota byla takova krupava. to proste remoska umi. ja sem zkousel i zelny zavitky, ale ty sem musel nahore odtesnit alobalem, aby to nebylo spaleny na srac
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ANDREJKA: enchiladas. Top.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ANDREJKA: maso v té skladbě surovin být nemusí, klidně jenom vrstvená zelenina, dle obsahu lednice, špajzu, nákupu na tržnici ;-)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    tak kure s bramborama dobry a manzel, ktery mel nejdriv dost kecu, co s takovym kramem, se ptal, jestli se v tom da delat i neco vegetarianskeho. mate osvedceny recept na remosku bez masa? (a teda nemyslim buchty) diky
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TOOMIX: ...nejsme chipsy, neeejsme chipsy, jsme brambůrky z Moravy :-P
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: plus mínus ta hodina...
    dobrou chuť :-)
    (moje remoska dneska odcestovala do servisu kvůli rozbitému zapínání, tak můžu jen tiše závidět...)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    TRISSIE: dík :) (já se neptala, jak poznám, že je to hotový, spíš abych věděla, kdy zhruba to zapnout)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: až mi přijde, že má kuře hezkou barvu? :-)
    něco v rozmezí 0:45 - 1:15, podle velikosti kuřecích kusů.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    zkouším poprvé remosku, trissiin recept na brambory s kuřetem. jak dlouho se zhruba peče? (velká remoska) díky
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jako správná babička vaří v kotli :)

    Italian Grandma Makes Bolognese Sauce
    https://www.youtube.com/watch?v=MJ_WhvmTy6E
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    APPU
    APPU --- ---
    Tak ted uz to mozna vedet chci
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    A to ani nechtějte vědět, jakýho crcání je s výrobou brambůrků téměř bez akrylamidu, který stanovujeme jednomu výrobci. Doma bych se na to fakt vybodla :-/
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    JESTEDMAN: Hranoly vyrobím, v loji to nebude, bo na ostatní sobecky prdím ;-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    na hranolcích je samozřejmě důležitá odrůda, poměr cukr vs škrob a hustota brambor, stejnoměrnost hranolků. Blanšírovat a smažit na dvakrát určitě, nejlépe samozřejmě v loji. Někteří doporučují po prvním smažení zmrazit... Jenže pak člověk zjistí, že každý preferuje jiné hranolky a je to v loji :)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    KURE: Nevim jak Heston, ale belgicani/holandani to nejdriv oblansirujou a pak dvakrat smazi. :)
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: Heston Blumenthal je dělal myslim na 3x dokonce :D ale on je divnej
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: ehm...to se mi nejak nespojilo, ac je to asi o dva prispevky niz...no nic. Kazdopadne tip s krupavosti za provereni stoji, dik:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: Jajita potřebuje nějak upotřebit větší množství brambor v jednočlenné domácnosti :-D

    Ale to že nejdřív to převaříš, předpečeš či předsmažíš na nízkou teplotu a necháš ty škroby vychladnout a pak to znovu osmažíš, zprudka opečeš pomazané tukem, tak vede k lepší křupavosti.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: ma to neco co obhaji ten vopruz kolem? Normal peceny brambory jsou tak za pul hodky komplet a hranoky mrazeny koupis. Nebo je to tak jiny a lepsi ze se vyplati s tim crcat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    předpečený hranolky do mrazáku.

    Nakrájet, vrazit do trouby na 150°C tak na 40 minut, dokud to nebude bledý hranolek, co už není syrová brambora
    Napytlovat, vymáčknout z toho co nejvíc vzduchu, zamrazit.

    A pak to člověk jen vytáhne a buď pomastí a vrazí do vyhřáté trouby na 220, dokud to nezezlátne (okolo 20 minut) a nebo osmaží v oleji.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    K těm tipům tady bych přidala ještě různý placky pečené třeba nasucho. Pak po dvou třech zamrazit.
    A včera jsme měli zapečené brambory s nivou...a frbr taky jdou zamrazit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam