• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Mate nejakej zajimavej twist na svestkovy knedliky, krome "obalit svestky testem"? Diky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: a teď si představ to blaho, když bagetu nakrojíš na plátky (nedokrojit), promažeš, zabalíš do alobolu a zapečeš do křupava!
    (tam se dají teda ještě přidat libovolné další bylinky, samozřejmě)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Vyzkoušeno na malém vzorku a na čerstvou bagetu úplně boží! Jdu kupovat další bazalku ;)
    KASUMI: Větší část "úrody" je už v kostkách s olejem v mrazáku :)
    Díky vám za tipy.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    jen bych chtěl dodat, že nejsme takoví barbaři, jak to vyznělo, kámoš mi včera oznámil, že si objednal pistoli, čímž se myslím dostaneme do mezí zákona. díky za tipy


    JAJITA: lehce jsem zahřál olivovej olej, bazalku do něj hodil a nalil do sklenice, vydržel dlouho a chuť bazalky byla opravdu silná
    ZCR
    ZCR --- ---
    JAJITA: (letos asi nějakej silnej ročník - s bazalkou z Albertu mám stejný problém a dokonce mi vykvetla!)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Ja si prebytky bazalky narvu do ledovych tvoritek a zaleju olivovym olejem a zamrazim a pouzivam to pak v zime (do omacek zejmena)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Jo, to by šlo. Už vidím, kam to použiju. Diky ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: bazalkovo-česnekové máslo? můžeš si to nadávkovat podle množství bazalky a zamrazit po porcích :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Můžu úkrok od ovcí?
    Nečekaně se mi rozrostla marketová bazalka, na pesto je jí málo, na snězení moc. Jak ji nějak fajn zpracovat na zimu?
    Díky předem za tipy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ale tak my nevíme co má JESTEDMAN:ův kámoš v plánu.
    KURE
    KURE --- ---
    XCIDER:
    2/ no vyhodit ledviny a SRDCE! mi pride skoda. když tu zabujačku dělá řezník, z tohohle "odpadu" a nějakýho ořezu a bůčku bokem bejvaj bezva klobásky a pod. Ale je fakt, že jde hlavně o maso a tohle je jen detail.
    3/ jo tohle je z cely zabijačky to nejjednoduší.
    4/ ta váha bylo myšleno živá. Pro ilustraci s jak velkym zvířetem se budou přetahovat a honit po zahradě až jim to po otevření kufru uteče :D
    Ovce co jsem bral já měly (vykuchany staženy a rozčtvrceny) 15-20 kilo. (maso+kosti, předpokládám že to je to cos myslel pod pojmem "maso") buď mě bulíkovali, ao byly starší než říkali, nebo to bylo větší plemeno?

    1/ to zní o hodně rozuměji, než to co se chystaj udělat oni :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: jj - udělt to tam, kde ovce žije. To je ten podstatný moment. Zbytek je dovednost.

    Mizerná varianta je někde ji naložit, převážet autem, které navíc nebude určené na převoz zvířat a pak ji zkoušet amatérsky kuchnout v naprosto cizím prostředí neuzpůsobeném tomu, aby alespoň trošku mírnilo stres.

    To už je humánnější necht to na jatkách a vyzvednout si maso.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Zrovna mi přišlo pozvání na rožnění ovce! Super.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    JESTEDMAN: s kamosem jsme ovce porazeli taky DIY, nikam jsme je teda nevozili, zabijeli jsme rovnou na tom pozemku kde je choval. Poprve jsme z toho byli trochu vyjukany, ale po par sezonach uz to slo razdva..
    1/ zabijeni - ovci jsme chytili (to je nejtezsi), svazali nohy a kdyz se za chvilku uklidnila, kamos ji omracil ranou palici do hlavy a ja ji ostrym nozem pretnul tepny. krev jsme normalne nechali vytect do travniku, bylo to na podzim kdy hodne prsi takze nikde nic nesmrdelo
    2/ vyvrhnuti - nejdriv jsme je veseli za zadni nohy, ale nakonec se nam vic osvedcilo povesit za predni. potom rozriznout na brisni strane od krku az po ocas, vyvrhnout vnitrnosti a pak stahnout kuzi, chce to mensi ostrej nuz a trocku grifu. z vnitrnosti jsme si nechavali jen jatra, zbytek jsme zakopali do jamy nekde v rohu zahrady.
    3/ porcovani masa - ze stazeny a vyvrhnuty ovce jsme odrizli napred kyty, pak odsekli celej hrudnik i s zadovymi svaly a nakonec vypreparovali krk a predni nohy. nechal jsme to vzdycky tyden v lednici zabalene v igelitu aby to trochu dozralo, teprve potom jsem to rozporcoval na jednotlive kusy a dal do mrazaku.
    Z jedne ovce, ktera mela 10-12 mesicu, bylo vzdycky max 10-12 kg masa, tech 30 co tu nekdo pise je naprosty nesmysl. Mozna vyjimecne velky beran bude mit 15 kilo.
    4/ vyuziti - prvni rok jsme jeste doma nebyli zvykli na chut skopoveho, takze jsme to dost mleli na cevabcici apod. kde se to hodne okoreni. Ale casem nam to prestalo vadit a dneska mam tu chut vylozene rad :)
    Jinak kyta se da pect v celku, popr. pokrajena na kousky, bud klasika cesnek+majoranka, nebo ruzne stew variace typu bourguignon, gulas apod. stejne zpracovavam i lepsi kousky krku/plecka, prednich nohou apod.
    Rostenec je nejlepsi vyriznout cely podel zeber a patere, ma tak 0,7 kg jeden a je super ve steakove uprave, delavam k nemu salvejovou omacku...
    Zebra + ostatni kosti jsem vzdycky hned po porcovani hromadne zpracoval na supersilny vyvar, ktery pak pouzivam k podlevani pri tech dusenych jidlech..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    AIJA: Já bych ty činnosti napsal na papir a tahal z klobouku postupně :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    RUTHLESS:
    Kdyby na to přišlo, tak napřed vyvěsit a pak teprve stáhnout a vyvrhnout...nejlépe do necek:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Podle me je nejhorsi to streleni. Muj reznik ma malorazku a strili uz 40 let. Malokdo na to ma recept. Ja bych strelil, ale u me sou prasata i kravy nervozni a hrozne trojcej. Von jim umi tak domlouvat a chlacholit je, ze tak na tu porazku jdou pokorne a bez nervu. Zabijeni, vykrveni a dokonaly umyti strev je podle myho to co se reznik za x tisic zabijacek nauci. Naporcovat to uz zvladne ucen s vostrym nozem
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZUZKAOU: (kdo nemá řezníka, dá si tam myslivce)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    AIJA: No podriznout, vykrvit, vyvrhnout, vyvěsit, stáhnout… to cely mi teda přijde dost jak problém :-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    JESTEDMAN:
    Když se podřízne, tak se musí vykrvit...ale to snad kamarád ví, když se chce pouštět do takové akce? Mějte připravené nějaké lavory na krev, vnitřnosti...atd. A pověsit, to taky je snad jasné...Pak už se snad intuitivně chytnete s rozhozením masa, on to není až takový problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam