• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: kolena, uzena polivka a nejakej predkrm je asi to, co hledam :-) dik! koblihy dela mama famozni, toho se nebojim, to mame v genech, usmazim plneny jak nic :-) to jsem s ni delal od mala.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Tradičně to o vepřovým právě je:-) V tuhle dobu se zabíjela prasata, protože už je nebylo čím krmit a bylo potřeba nakrmit lidi. Fakt parádní jídlo pořídíš z vepřovejch kolen, můžeš si s nima vyhrát, když zbydou, studený jsou taky fajn. Hodí se k nim dušená zelenina (kapustičky, mrkev, brambory, to krásně vypadá), nebo jen dobrej chleba s vejmrdou (velmi tradiční česká věc). A když bys nechtěl jen vepřový, tak jehněčí kolínka jsou lahůdka, kterou spousta lidí nechává bez povšimnutí. A koblihy jsou must have, nejsou těžký na výrobu, pokud je nechceš smažit plněný, to je trochu vošajslich.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: no jakýkoliv maso v tučné úpravě :-D

    řízky? vepřo knedlo zelo? Guláš? poctivý tonkatsu ramen?

    V zíbrtovi budou konkrétní tradice

    Veselé chvíle v životě lidu českého - Čeněk Zíbrt | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/132909/vesele-chvile-v-zivote-lidu-ceskeho/
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    PROMETHEA: Koblihy jsou jasná věc. Jde mi spis o to maso. Ale Masopust bez koblih není masopust :-) to si pamatuju už ze zakladky
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    PROMETHEA: Nejen nemecko, i zapadni cechy mocne koblihujou :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    RUTHLESS: v Německu jsou třeba klasické masopustní jídlo smažené koblihy. tradičně se dělají doma ručně (nikdy jsem nedělala, ale co znám z povídání, tak hníst těsto je pěkný fitko :) ale ty jsou tak žravý...po nich je fakt potřeba začít s půstem :))
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ahoj,


    prosim pekne, chystam letos udelat masopustni hostinu (zejmena teda proto, ze sam tech 40 dni chci zvladnout) a tak se vas ptam, mate nekdo tip na to, co udelat? Uplne do zabijackovyho stolu se mi jit nechce (nikdo to by to nejedl a je to doma v Praze v kuchyni desna prace) a abych delal jen "nejake maso", ktere nema historicky zadny spojeni s masopustem, to se mi taky nechce... Co jsem nasel, tak je to v zasade fakt hodne o veprovym, je to tak? Verim, ze spis ne :-)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Naše oblíbená stálice je na kostičky nakrájená kořenová zelenina a na to položit osolenou a opepřenou vepřovou plec nebo králíka. Jíme s rýží.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TRISSIE: já dávám kysané zelí, posypat trochou cukru a na to položit krůtí stehna ta posypat grilovacím kořením a pokud bylo v zelí málo šťávy tak přidám trochu vývaru (vody).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: kousky klizky, rajčatová konzerva a protlak, cibule, koření na rajskou. K tomu těstoviny a nebo kupovaný knedlik.

    Cizrna z konzervy, rajčata z konzervy, mrkev, celer, cibule, petržel, česnek, římsk, kmín, trocha papriky, vývar - vznikne jako že polevka harira

    Kuře, cibule, vývar paprika, smetana.

    Řepa, kysané zelí, mrkev, celer, petržel, vývar, nějaké maso na kousky, sušené houby, troska rajčatového protlaku vznikne boršč, pan otec přidá jen zakysanku, případně kopr.

    Maso na dušení, cibule, česnek, bobkový list, nove koření, pepř, voda či vývar.k tomu uvařit brambory a mražený hrášek a nebo fazolky. Kdo tam dá hodně cibule a papriku, tak má guláš. Kdo do toho vrazi kysané zelí a smetanu, tak má segedín
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Help needed - potrebuju children-friendly recept pro pomaly hrnec, ktery nevyzaduje moc pripravy na startu (max osmazit cibuli a zatahnout maso), jde to nechat 12 hodin na low a ve finale jen nandat na talir s nejakou prilohou.
    Zn: nelze po chlapovi chtit, aby varil veceri a soucasne resil s detma troje ukoly najednou :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Fazolové velouté.

    Namočte bílé fazole přes noc, nebo vezměte plechovku bílých fazolí.

    Na troše másla orestujte porek, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte namočené fazole/fazole i s lákem, dolejte drůbežím či houbovým vývarem, dejte tam nové koření, bobkový list, pepř a muškátový květ. Vařte do měkka. Rozmixujte, propasírujte (klíčový krok, zejména pokud člověk nemá super výkoný mixér, který rozmašíruje i šlupičky od fazolí), přidejte smetanový jogurt a nebo zakysanku a trohu másla. Případně dokyselte citronem, dosolte a dopepřete.

    Je to neskutečně strašně moc skvělá krémová polívka. Dá se tím zalít nejrůznější vložky do polévky - od opečené slaniny, krutony, bylinky přes zeleninu po mořské plody. Ale jde to i jen tak.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    URPUTNIK: ohó, tohle je ale naprosto geniální odkaz, kterej dokonale zapadá do mojí aktuální ovesný mánie.
    Už mam naložený jak k snídani v jogurtu, tak pár kilo ovsa k vykvašení a těšim se jak malej.
    ZUZKAOU: díky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: bývaly v TESCO i ovesné krupky, jinak jsou běžně k dostání v Polsku.

    Při vaření se méně rozsliznou než vločky.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj, zrovna fermentuju vlocky podle Zuzcina blogu a pres fanouskovsky blog ovsaru se dozvedel o steel-cut oat, do cestiny by se to prelozilo asi jako ovesne kroupy/krupky .. potkali jste to nekde v Praze krame? Vyhledavani mi nabizi ovesne otruby, ale otruby jsou pro mne ty tvrdy slupky, co nikdo rozumnej primo neji :) tak jak to je? Diky za rozsireni obzoru :)
    IKA
    IKA --- ---
    Update k drienkam:

    Tie drienky ako olivy sú veľmi dobré - šťavnaté, kyslo slané, oproti olivám sviežejšie, ovocnejšie. Tento rok ich skúsim naložiť viac.

    Hlavne je z nich skvelý vedľajší produkt - ochutená soľ.

    (Po prvom, týždňovom naložení do silne slaného roztoku ich treba precediť, a mne sa zdalo, že ten ružový nálev kryštalizuje už keď naň trošku škaredo pozriem. Škoda len tak ho vyliať do kanalizácie.:) Takže som ho skusmo odparila a vyrobila drienkovú soľ. Je oranžovo ružová, intenzívne kyslá. Fantastická napríklad na varených vajíčkach, alebo na obyčajnom chlebe s maslom. Na rybu sa mi zdala trošku agresívna, ale možno by šlo znížiť dávkovanie.:)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Ja nakonec jela klasiku, hermelinova, syrovocesnekova, sneky, nachos s guacamole a nejaky syry :).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    K těm pomazánkám, včera jsem velmi uspěla s jednou ze sušených rajčat, fakt moc dobrá ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MOODYCAT: Děláme sýrové šneky, různé pomazánky (nivovou, česnekovou, vajíčkovou, avokádovou), výber nakrájené zeleniny s dipem (nejčastěji hummus, čistý nebo paprikový) nebo tvarohové tyčky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MOODYCAT: my děláme letos s kamarády raclette: takový eventový jídlo s minimem přípravy. jen je potřeba vybavení. jako alternativa mě napadá fondue a jeho variace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam