• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    IKA
    IKA --- ---
    Update k drienkam:

    Tie drienky ako olivy sú veľmi dobré - šťavnaté, kyslo slané, oproti olivám sviežejšie, ovocnejšie. Tento rok ich skúsim naložiť viac.

    Hlavne je z nich skvelý vedľajší produkt - ochutená soľ.

    (Po prvom, týždňovom naložení do silne slaného roztoku ich treba precediť, a mne sa zdalo, že ten ružový nálev kryštalizuje už keď naň trošku škaredo pozriem. Škoda len tak ho vyliať do kanalizácie.:) Takže som ho skusmo odparila a vyrobila drienkovú soľ. Je oranžovo ružová, intenzívne kyslá. Fantastická napríklad na varených vajíčkach, alebo na obyčajnom chlebe s maslom. Na rybu sa mi zdala trošku agresívna, ale možno by šlo znížiť dávkovanie.:)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Ja nakonec jela klasiku, hermelinova, syrovocesnekova, sneky, nachos s guacamole a nejaky syry :).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    K těm pomazánkám, včera jsem velmi uspěla s jednou ze sušených rajčat, fakt moc dobrá ;-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MOODYCAT: Děláme sýrové šneky, různé pomazánky (nivovou, česnekovou, vajíčkovou, avokádovou), výber nakrájené zeleniny s dipem (nejčastěji hummus, čistý nebo paprikový) nebo tvarohové tyčky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MOODYCAT: my děláme letos s kamarády raclette: takový eventový jídlo s minimem přípravy. jen je potřeba vybavení. jako alternativa mě napadá fondue a jeho variace
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mám naložený hermoše, udělanou čalamádu, nakoupený sejry a maso.

    To asi bude stačit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MOODYCAT: já dělám léta jednohubky (kolečko rohlíku, hořčice, plátek klobásy, kostička ementálu, plátek kyselé okurky, spíchnout) plus pomazánky - klasická česneková (majolka+strouhaný eidam), vajíčková, rybičková. Letos asi ani pomazánky dělat nebudu, protože je nikdo kromě mě nejí. A guacamole - nevím, jak se dělá správně, já dělám 1 avokádo, rozmačkat se solí, limetkovou šťávou, pepřem a jedním stroužkem česneku a přidat na kostičky nakládané rajče, podávám s miskou nachos, k užrání.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    MOODYCAT: my dělávali tyhle boží nachos. Fungují i jako večeře. Letos ne, jsme sami a jako kojící si tohle nelajznu, aspoň ne v šestinedělí. Ale jsou absurdně dobrý. Jenom nachos kupujeme a neděláme vlastní.

    Binging with Babish: Nachos from The Good Place (plus Naco Redemption)
    https://youtu.be/LgzudBvmd08
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    MOODYCAT: Nakoupit uzeneho lososa a rozmichat se zerve. Vznikne vyborna a zdrava lososova pomazanka.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Pojdme si sharovat tipy na silvestrovsky obcesrtveni. Neco zajimaciho?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: co banánový koktejl? :-)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    LADY_MYSKA: naše děti, ač normálně banány moc nemusí, mají moc rády sušený banán na plátky
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Banánové lívance na snídani (vejce, mixované vločky, špetka kypřícího prášku, případně jogurt). Nebo ten banánový chlebíček.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LADY_MYSKA: zmrazit a pak z nich v mixéru udělat zmrzlinu. Případně bananovej chlebicek
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    prosim vas, mam tu par unavenych bananu, co s nimi? Premyslim, ze bych je dala do muffinu, ale treba se tu objevi neco zajimaveho a hlavne nenarocneho na praci s detmi
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JAJITA: ja nevim jak to vypada. odstranoval sem jen dva dny starej napek umelohmotny spachtle co jeden kokot roztavil pri delani mac'n'cheesu a to slo lehce.
    obecne to ale muzes zkusit kladivkem a dlatem, nebo na 'bruta' dat to nekam ven na ohen a celej ten skvarek brutalne spalit na uhel. pak nakym kartacem poradne vyhrebelcovat. nebo jen nazhavit nad mistem napeku a dlatem zkusit odlepit. rozhodne se pak ale musi poradne dlouho vypalovat, aby ta umela hmota sla do prdele...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DEVIL: Ehm, ehm, poradíš i co s tím, když jsem jednu takovou nechala, já lama, odmočit s připečeným umělohmotným kelimkem? Rez už je docela pryč, ten nápek nikoliv :(
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: ta chemie to vyzere na kov a pak proste musis tech seasoning vrstev udelat nekolik. nekonecno byla jen moje neumelecka nadsazka.
    my mame teda aluminum panve, ale to je jedno. proste kdyz se to poradne nevydrhne, tak to pak vyusti do takovyhle vrstvy. to teda ale trva jako.
    drhnout ve smyslu mechanickyho odbordeleni, ne chemickyho.
    klasicka 'cinska' metoda. poradne nazhavit, aby se otevrely vsechny pory, prolejt olejem, olej odlejt a pak upravovat pokrm. po zkonceni proplachnout vodou a kartacem odstranit napaleny zbytky. nazhavenim vysusit a opet zalejt olejem, aby se zapek.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Když už jsem za exota, tak mi vysvětlete, jak se to tam vlastně vzalo? Karamelizace u příprvy jídla? Nedrhnul jsem to dostatečně?
    Devil píše, že to z vnější strany mají taky, takže asi nebudu jediný.


    DEVIL: tak pokud udělám nový "seasoning" proces, bude to cajk, ne? Proč donekonečna?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam