• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: ja storage room, kde je na betonu stabilne celej rok +- 13 stupnu, v mistnosti 16 a tma. brambors tam vydrzej x mesicu.
    KURE: tak jako nevypada, ale ja treba nevedu protlak (vzdycky mi zplesnivi), klizku bezne v mrzaku nemam, veprovy mam v podobe klobas, co si udim, tak to taky bezne nemam. ze susenejch hub uz mi zbyl jen prach na dne pytle.
    asi to je jejich tradicni eintopf, ale ja to nikdy nemel a tudiz nevim o co prichazim a nemrzi me to. o to radsi si dam zelnacku ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOODYCAT: Brambory kupuju na kusy a vybírám už v krámu kvalitní. Mám na ně spešl pytel z Tescomy, vydrží v něm ve špajzu tak dva, tři týdny. Skladuju umyté, nehnijou, ale klíčení nezabráním.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: jakoze je snite tak rychle nebo naopak je nejite?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: Jak to delas, ze mas vzdycky doma brambory? Nedavno jsem o tom vedla debatu jinde, ze brambory doma vubec nevydrzi…
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: to je ale jak topurkova polivka. k bigos bys mel mit kvanta ruznejch mrdek. ja teda vzdy ze zeli delam bilou zelnacku. varit to dlouho nemusis. brambors, cibule, mouka, smetana a koreni je u me vzdy doma. v mrazaku mam uzeny/klobas, co tam muzu vzdy nahazet
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: ha, to jsem ještě nedělal, a zřejmě to je to co chci :)
    díky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: co polskej bigos?
    KURE
    KURE --- ---
    Mám doma pul hlavky zeli (bílé) a rád bych nějakou polívku/eintopf. Ale aby se to nevařilo 4hodiny. máte osvědčený recept na něco dobrého?
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    87HIGHFLYER: To vypada dobre! Tady v supermarketu maji pastu z buraku za par penez i ty prilohovy banany. Jdu do toho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kdyby měl někdo potřebu experimentovat se špenátem, tak v Africe ho dělají s burakovym máslem / burakama. Zdá se to jako divná kombinace, ale je to fakt dobrý. Např zde:

    Spinach in groundnut [peanut] sauce
    https://youtu.be/VUx4c4eOSzw
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: Prave ze nehovoris:) Ale my jo. Teda myslim. O srdcich na spejli.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Jsem zmatena, kde hovořím o chlorovodici v srdci?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: chlorovodik v srdci... Boze Haido....

    Navic nemyslim salmonelu, ale tu breberku, co je casto v kuratech (asi campylobacter, rika google)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Ono těch bacilů, co přežijou chlorovodici v žaludku, není tolik druhů. A i ty, co přežívaj (typicky salmonela), musej vytvořit dostatečně velkou enklávu, aby mohly způsobit onemocnění. A salmonela se i u infikovanejch jedinců vyskytuje hlavně ve střevech. Jak říkáš, je to rozšířený, tak to ve zpracovatelskejch závodech musej mít ošetřený, aby se jim trus nedostával do styku s masem...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: tak jako zas se to nesmi prehanet. ja ale spizy ze srdicek delam jednou za 14 dni, vzdycky kdyz porazej 5000 kurat. reznik mi prinese jatra na pastiku a srdicka na spizy. este nikdy sem se z nich neposral
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DEVIL: I kdyz jsou to slepky od nas ze dvora, stale maji stejny bakterie. A protoze moc srdicek je z moc kurat, a pravdepodobnost napadeneho kurete je asi padesatiprocentni, vychazi mi z toho, ze jsi bud imunni, nebo se ty bakterie opravdu tykaji jen masa.
    Coz o to, ja bych to zkusila hned, ale jsem trochu nervozni:)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: srdicka na spejli tak jim no, to jinak neni dobry. ja kupuju od reznika z hutterites colony a tam prej sou organic, tak sem uchlacholen...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: obvykle od oka, když něco peču, ale cca 200°C a cca 10 min. Na běžném grilu cca 2-3 min z každé strany.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BUNDA: Teplota a adélka?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: Já je prostě jen očištění napíchám na špejli, omatlám olejem a posypu kořením a vrazím do trouby pod gril.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DEVIL: Ty jis kureci vnitrnosti med rare? To se muze? Ty bordely z masa do vnitrnosti nepreskakuji?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Srdce jsou super na rozmarynu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PROMETHEA: nejlepsi sou srdicka na spizu. jen jim odrezes aorticky a prekrajis napul a napichas zhusta na namoceny spejle. ja sypu montreal steak spice ale staci sul pepr a pres noc v lednici. na panvi nebo grilu uplne nejlepsi. ja delam rare med rare. jinak to ztuhne a pak je lepsi udusit do mekka
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jen teda já ji servíruju bez česneku a majoránky - vyhovuje mi ta jemná máslovo-mléčná chuť, ale to je podle vkusu každého soudruha.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Podělíš se tedy prosím o recept na tvoji mocnou hrachovku?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: školkový děti ty omáčkový věci preferujou, dobře se to nabírá a není to suchý :-)

    (s vařením pro děti jsem se vrátila k mnoha věcem, co jsem od dob vlastního dětství neměla. asi ty babičky věděly, pro koho a co vaří :-) ale samozřejmě furt je rozdíl mezi jídelnovou a poctivou domácí kuchyní - třeba hrachovou kaši umím já takovou, že si děti jdou dvakrát přidat, kdežto v jídelně to vrací netknuté)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PROMETHEA: Srdíčka miluju! Mám je radši křupavější, než uvařená úplně do měkka. Nejradši je mám takhle:

    Nechám lehce zezlátnout cibulku, pak přihodím srdéčka a nechám je zatáhnout. Posolím, popepřím, kouknu, kolik pustí vody. Podle toho trošku podleju, přiklopím a nechám tak půl hodiny až 40 minut vařit. Mezitím udělám kulatozrnnou rýži, snažím se, aby byla co nejlepkavější, takže neproplachuju a vařím v přesném množství vody. Na poslední minutu přidám hrášek. Můžeš obojí smíchat dohromady a mít "rizoto", anebo servírovat zvlášť.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    anebo srdíčka peču s česnekem a majoránkou
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: to mi zrovna prijde takovy hrozne skolnojidelnacky jidlo,ktery deti musi nenavidet :D
    ja miluju srdicka jen tak, vareny v polivce
    a docela dobry jsou grilovany, co maji v ambiente na tycce, ale nevim, jak to delaji a koreni (jestli to treba predtim nepovari, aby byly mekke)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: já srdíčka dělám na cibulce, tak jako se dělají játra (která nemusím)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: https://fresh.iprima.cz/recepty/zadelavana-srdicka tohle vypadá jako dospělácká verze :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: dělávala jsem to jako dětské jídlo, takže hodně jednoduše, ale očištěná srdíčka uvařit doměkka (většinou v papiňáku), vývarem rozředit světlou máslovou jíšku, provařit, na konci přidat nakrájená srdíčka, trochu smetany, osolit opepřit. Dobré to je i s hráškem (mražený přidat na poslední minutu), případně servírovat s hráškovou rýží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam