• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: tipuju že prostě do tydne max, vykvetou nebo tak něco.
    Jakožto obyvatel bytu bez chladnýho temnýho koutu mám s bramborama stejnej problem. V podstatě kupuju brambory jen když je na nějaký jídlo potřebuju.

    DEVIL: tohle podle pauluse nevypadá tak strašně. https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jak-pripravit-polsky-bigos-poradi-roman-paulus.A131209_151036_dobra-chut_ape
    a navic zrovna čtu Kotletovo Underground, kde bigos a poláky několikrát zmiňujou, takže to beru jako takový znamení. :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: I tady mam jet newspeak? OK, ne, ze nam proste nevydrzi brambory uskladnene a v celkem kratke dobe shnijou, vetsinou nas o tom informuje smrad ze skrinky pod linkou…pritom bychom radi meli brambory ready pro vsechny pripady. Udajne je to featura uz umytych bambor z obchodu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: jakoze je snite tak rychle nebo naopak je nejite?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: Jak to delas, ze mas vzdycky doma brambory? Nedavno jsem o tom vedla debatu jinde, ze brambory doma vubec nevydrzi…
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: to je ale jak topurkova polivka. k bigos bys mel mit kvanta ruznejch mrdek. ja teda vzdy ze zeli delam bilou zelnacku. varit to dlouho nemusis. brambors, cibule, mouka, smetana a koreni je u me vzdy doma. v mrazaku mam uzeny/klobas, co tam muzu vzdy nahazet
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: ha, to jsem ještě nedělal, a zřejmě to je to co chci :)
    díky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: co polskej bigos?
    KURE
    KURE --- ---
    Mám doma pul hlavky zeli (bílé) a rád bych nějakou polívku/eintopf. Ale aby se to nevařilo 4hodiny. máte osvědčený recept na něco dobrého?
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    87HIGHFLYER: To vypada dobre! Tady v supermarketu maji pastu z buraku za par penez i ty prilohovy banany. Jdu do toho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kdyby měl někdo potřebu experimentovat se špenátem, tak v Africe ho dělají s burakovym máslem / burakama. Zdá se to jako divná kombinace, ale je to fakt dobrý. Např zde:

    Spinach in groundnut [peanut] sauce
    https://youtu.be/VUx4c4eOSzw
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: Prave ze nehovoris:) Ale my jo. Teda myslim. O srdcich na spejli.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Jsem zmatena, kde hovořím o chlorovodici v srdci?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: chlorovodik v srdci... Boze Haido....

    Navic nemyslim salmonelu, ale tu breberku, co je casto v kuratech (asi campylobacter, rika google)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Ono těch bacilů, co přežijou chlorovodici v žaludku, není tolik druhů. A i ty, co přežívaj (typicky salmonela), musej vytvořit dostatečně velkou enklávu, aby mohly způsobit onemocnění. A salmonela se i u infikovanejch jedinců vyskytuje hlavně ve střevech. Jak říkáš, je to rozšířený, tak to ve zpracovatelskejch závodech musej mít ošetřený, aby se jim trus nedostával do styku s masem...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: tak jako zas se to nesmi prehanet. ja ale spizy ze srdicek delam jednou za 14 dni, vzdycky kdyz porazej 5000 kurat. reznik mi prinese jatra na pastiku a srdicka na spizy. este nikdy sem se z nich neposral
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DEVIL: I kdyz jsou to slepky od nas ze dvora, stale maji stejny bakterie. A protoze moc srdicek je z moc kurat, a pravdepodobnost napadeneho kurete je asi padesatiprocentni, vychazi mi z toho, ze jsi bud imunni, nebo se ty bakterie opravdu tykaji jen masa.
    Coz o to, ja bych to zkusila hned, ale jsem trochu nervozni:)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: srdicka na spejli tak jim no, to jinak neni dobry. ja kupuju od reznika z hutterites colony a tam prej sou organic, tak sem uchlacholen...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: obvykle od oka, když něco peču, ale cca 200°C a cca 10 min. Na běžném grilu cca 2-3 min z každé strany.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BUNDA: Teplota a adélka?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: Já je prostě jen očištění napíchám na špejli, omatlám olejem a posypu kořením a vrazím do trouby pod gril.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam