• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: ja storage room, kde je na betonu stabilne celej rok +- 13 stupnu, v mistnosti 16 a tma. brambors tam vydrzej x mesicu.
    KURE: tak jako nevypada, ale ja treba nevedu protlak (vzdycky mi zplesnivi), klizku bezne v mrzaku nemam, veprovy mam v podobe klobas, co si udim, tak to taky bezne nemam. ze susenejch hub uz mi zbyl jen prach na dne pytle.
    asi to je jejich tradicni eintopf, ale ja to nikdy nemel a tudiz nevim o co prichazim a nemrzi me to. o to radsi si dam zelnacku ;)
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: tipuju že prostě do tydne max, vykvetou nebo tak něco.
    Jakožto obyvatel bytu bez chladnýho temnýho koutu mám s bramborama stejnej problem. V podstatě kupuju brambory jen když je na nějaký jídlo potřebuju.

    DEVIL: tohle podle pauluse nevypadá tak strašně. https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jak-pripravit-polsky-bigos-poradi-roman-paulus.A131209_151036_dobra-chut_ape
    a navic zrovna čtu Kotletovo Underground, kde bigos a poláky několikrát zmiňujou, takže to beru jako takový znamení. :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: I tady mam jet newspeak? OK, ne, ze nam proste nevydrzi brambory uskladnene a v celkem kratke dobe shnijou, vetsinou nas o tom informuje smrad ze skrinky pod linkou…pritom bychom radi meli brambory ready pro vsechny pripady. Udajne je to featura uz umytych bambor z obchodu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: jakoze je snite tak rychle nebo naopak je nejite?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: Jak to delas, ze mas vzdycky doma brambory? Nedavno jsem o tom vedla debatu jinde, ze brambory doma vubec nevydrzi…
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: to je ale jak topurkova polivka. k bigos bys mel mit kvanta ruznejch mrdek. ja teda vzdy ze zeli delam bilou zelnacku. varit to dlouho nemusis. brambors, cibule, mouka, smetana a koreni je u me vzdy doma. v mrazaku mam uzeny/klobas, co tam muzu vzdy nahazet
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: ha, to jsem ještě nedělal, a zřejmě to je to co chci :)
    díky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: co polskej bigos?
    KURE
    KURE --- ---
    Mám doma pul hlavky zeli (bílé) a rád bych nějakou polívku/eintopf. Ale aby se to nevařilo 4hodiny. máte osvědčený recept na něco dobrého?
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    87HIGHFLYER: To vypada dobre! Tady v supermarketu maji pastu z buraku za par penez i ty prilohovy banany. Jdu do toho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kdyby měl někdo potřebu experimentovat se špenátem, tak v Africe ho dělají s burakovym máslem / burakama. Zdá se to jako divná kombinace, ale je to fakt dobrý. Např zde:

    Spinach in groundnut [peanut] sauce
    https://youtu.be/VUx4c4eOSzw
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: Prave ze nehovoris:) Ale my jo. Teda myslim. O srdcich na spejli.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Jsem zmatena, kde hovořím o chlorovodici v srdci?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: chlorovodik v srdci... Boze Haido....

    Navic nemyslim salmonelu, ale tu breberku, co je casto v kuratech (asi campylobacter, rika google)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Ono těch bacilů, co přežijou chlorovodici v žaludku, není tolik druhů. A i ty, co přežívaj (typicky salmonela), musej vytvořit dostatečně velkou enklávu, aby mohly způsobit onemocnění. A salmonela se i u infikovanejch jedinců vyskytuje hlavně ve střevech. Jak říkáš, je to rozšířený, tak to ve zpracovatelskejch závodech musej mít ošetřený, aby se jim trus nedostával do styku s masem...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: tak jako zas se to nesmi prehanet. ja ale spizy ze srdicek delam jednou za 14 dni, vzdycky kdyz porazej 5000 kurat. reznik mi prinese jatra na pastiku a srdicka na spizy. este nikdy sem se z nich neposral
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DEVIL: I kdyz jsou to slepky od nas ze dvora, stale maji stejny bakterie. A protoze moc srdicek je z moc kurat, a pravdepodobnost napadeneho kurete je asi padesatiprocentni, vychazi mi z toho, ze jsi bud imunni, nebo se ty bakterie opravdu tykaji jen masa.
    Coz o to, ja bych to zkusila hned, ale jsem trochu nervozni:)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: srdicka na spejli tak jim no, to jinak neni dobry. ja kupuju od reznika z hutterites colony a tam prej sou organic, tak sem uchlacholen...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: obvykle od oka, když něco peču, ale cca 200°C a cca 10 min. Na běžném grilu cca 2-3 min z každé strany.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BUNDA: Teplota a adélka?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: Já je prostě jen očištění napíchám na špejli, omatlám olejem a posypu kořením a vrazím do trouby pod gril.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam