• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Taky tu oblibu úplně nechápu. Jednou jsem dělala na párty verzi s koktejlovejma párečkama, a to docela šlo, pak jsem to musela vyrábět ještě párkrát.

    V pekáči na sádle člověk orestoval parečky společně s cibulí na proužky. Pivo, plechovka rajčat, med a koření se mezitím smíchalo do omáčky, roztopila se trouba na 200°C, omáčka se nalila do pekáče, ve kterém se restovaly párečky s cibulí, nechalo se to dojít k varu a celý se to dalo do trouby tak na 40 - 50 minut, aby se omáčka zredukovala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    vzhledem k tomu, že to tu byla několikátá debata o buřtech na pivu, což je něco co se u nás nidky nevařilo a já to nejdela, tak jsem je na dnešek udělala. A teda jako - takového crcání s tím. (opéc buřty, oprestovat cibuli, udělat základ omáčky, vrátit tam buřty, dát to péct, dodělat omáčku)

    a prostě to jsou buřty s červenou omáčkou.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    DUHAR: Projel jsem internet a vypada to, ze cernej Kozel je nejlepsi volba. No budu vedet pro priste. Diky. Jinak jel jsem tuhle verzi a jinak top - https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/spekacky-a-cerne-pivo-jak-na-lahodne-burty-na-pivu-poradi-jan-puncochar.A211025_095237_dobra-chut_ape
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Přikládám originál recept na krevety a na koření, ze kterejch vycházím. Ubrala jsem prášky (cibulovej a česnekovej) a ten škrob. Když jsem to vařila podle originálu, bylo toho škrobu moc.

    DUHAR
    DUHAR --- ---
    DAWIDOS: mne se osvedcil cernej kozel, akorat jsem ho dneska za ucelem gulase/burtu porizoval.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Kreolská omáčka:
    Velká cibule
    (Žlutá) paprika
    Pár řapíků celeru
    400g sekaných rajčat (dávám konzervu)
    Česnek
    Kajenský pepř
    Cerný pepř
    Sladká paprika
    Oregano
    Tymián
    Cukr, sůl, škrob

    Na tuku (olej, sádlo, máslo, je to fuk) osmahneme cibuli na kostičky, společně s paprikou a celerem na přiměřený kousky. Když to začíná chytat barvu, na minutu přidáme kajenský i normální pepř, pak i sladkou papriku a podrcený česnek (2 - 3 stroužky, není cíl mít to vyloženě česnekový) a zaprášíme škrobem, nebo moukou. Necháme jen krátce rozvonět a pak přidáme rajčata a tymián s oregánem. Vaříme 20 - 30 minut do pozadované hustoty. Průběžně ochutnáme a přidáme cukr, sůl, chilli a tak.
    APPU
    APPU --- ---
    ADELHAIDA: Ano prosim :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADELHAIDA: určitě napiš
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    APPU: Musím říct, že kreolskou omácku bych klidně jedla jen s tou rejží, je fakt super. Dělám takovej trochu upravenej recept podle matky Natalie Kocábový (což je Američanka z Jihu) a vychází z toho omácka Uncle Bens:-) Ale lepší. Dělám ji míň sladkou a s míň škrobem. Jestli chceš, tak to sem výhledově přepíšu.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    BOTA01: Já dal tmavý Krušovice a pak trochu polotmavýho Staropramene a tím jsem to asi podělal :-/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    APPU: Nezkousela, ale zni to zajimave, ja preferuju u ryb presny opak, co Adelhaida, aby co nejmin byla citit chut masa :D.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    DAWIDOS: Ja pouzivam cerne Krusovice a cajk.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAWIDOS: hele jak se to rozleží, tak se to ztlumí trošku samo.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    ZUZKAOU: Perfektní, schoval jsem to do ledničky a zítra to zkusím zachránit :) díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a pokud to bude moc sladké, tak srovnat kyselým.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jako že cukr na lžíce a tuk na dekagramy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAWIDOS: hořké je to chmelem. a čím víc odpaříš vody, tím konentrovanější tam ten chmel je. Je na to potřeba vybírat co nejslaběji chmelená piva.

    Hořkost dobalancuj postupně a to zejména cukrem a kyselostí.

    Vyndala bych ty buřty a do omáčky přidala ještě tak hrnek rajčatové passaty a za stálého ochutnávání dosladila a dosolila, případně dokyselila octem a nechala tak 3-4 minutky provařit. Následně pak znovu ochutnala a postupně doslazovala či dosolovala. Plus když do toho přidáš ještě nějaký tuk - v tomto příapdě ideálně sádlo, tak se to taky zakulatí.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Pustil jsem se do buřtů na pivě podle Punčocháře - na plotně asi 20 min, v troubě jsem je na 180 dělal asi 45 minut. Omáčku jsem dost redukoval, ale je hořká a nevím proč, to pivo už musí být desetkrát odpařený. Dá se s tím něco ještě udělat? Nebo co to mohlo způsobit? Jediný, co je tam “speciální”, je karamelizování cukru na cibuli (ale to jsem nespálil) a sušenej tymián. Hořký je to dost.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    APPU: Za mě je ideální ryba jen tak na tuku, s pepřem solí a citronem, aby vynikla chuť masa. Já dělala kreolskou omáčku vždycky s krevetama a rýží, krevety jsou výraznější než většina ryb a pěkně křupou. Ale nějaká treska by taky nebyla marná.
    APPU
    APPU --- ---
    Když vidím vedle v audítku páteční rybu, zkoušel jste někdo Kreolskou omáčku ? Prý je k rybám ideální.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam